Przepis na uda gesie z czerwona kapusta z cydrem

Na sw. Marcina z gesia nie zdazylam, jednak znalazla sie w naszym listopadowym menu.Ciesze sie ,ze gesina wraca na polskie stoly,bo na niemieckich w okresie od listopada do konca grudnia jest Zobacz więcej
aromatycznepodróże
aromatycznepodróże Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatyczne Podróże
Kapusta czerwona

Kapusta czerwona 16257

Sałatka z czerwonej kapusty Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie Zobacz więcej
Gesine jadlam moze ze dwa razy w zyciu: raz w restauracji, na uroczystosci po moim slubie, drugi raz pieklam udka gesie sama (pamietam, ze byly z dodatkiem sliwek, jednak nie zachwycily mnie na tyle Zobacz więcej
Czerwona kapusta podnosi odporność, jest pełna witamin, błonnika i ma mało kalorii (pod warunkiem, że nie podacie jej z tłustymi, ciężkostrawnymi dodatkami). Czerwona kapusta kojarzy nam się z Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Kapusta czerwona na zimę

Kapusta czerwona na zimę 9156

Kapusta czerwona jako dodatek do obiadukojarzy się mi zdziecińśtwem. Mama przygotowywała taką kapustę na zimę, a taznikała w zastraszającym tempie. Lubiłam tę chrupkość kapusty i ten smak – lekko Zobacz więcej
Czerwona kapusta to jedno z tych warzyw, do których zawsze podchodziłem z lekką nieufnością … Z racji miejsca mojego urodzenia, znałem ją jedynie jako dodatek do fantastycznego śląskiego dania – Zobacz więcej
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
Jedna z ulubionych sałatek w moim domu. Kiedyś namiętnie kupowałam ją w sklepie, ale zbyt duże słoiczki, których nie zużywałam na raz, zmusiły mnie do poszukiwań odpowiedniej receptury. Udało mi się Zobacz więcej
Wydaje mi się, że ludzie zapominają o pięknie kapusty czerwonej. Jest bardzo zdrowa i ma naprawdę multum zastosowań kulinarnych. Świetnie barwi ciasta pierogowe, można jej używać też jako barwnika do Zobacz więcej
Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru Zobacz więcej
To najlepsza, najbardziej krucha i soczysta karkówka jaką udało mi się kiedykolwiek przygotować. Młodszy syn dwa razy prosił o dokładkę. Podałam ją z puree ziemniaczanym z koperkiem i surówką z Zobacz więcej
Kaczka, majeranek, sól, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2-3 twarde, winne jabłka, 500 ml cydru, 8 goździków, laska cynamonu, 2 torebki kardamonu, miód lipowy, olej do smażenia Kaczkędokładnie umyć i Zobacz więcej
Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Uda gęsi z jabłkami i dynią

Uda gęsi z jabłkami i dynią 312

Listopad to miesiąc gęsiny. Tak już się utarło, że w listopadzie gęsina jest szczególnie dobra i na stole pojawia się sporo dań z tego dobrego mięsa. Ja też polubiłam gesinę. Na blogu jest parę Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś z gęsi z figami

Pierś z gęsi z figami 2676

2 piersi z gęsi, majeranek, sól, 2 ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi Zobacz więcej
Moja mama jest rodowitą poznanianką. Oznacza to, że pojęcie modrej kapusty jest dla mnie tak oczywiste, jak kawiorek, szagówki, pyzy, szneki z glancem i inne cuda i dziwne słowne potwory niezbyt jasne Zobacz więcej
Sierpień to czas wekowania i powolnego żegnania się z latem. Ale warto zatrzymać to letnie szczęście w słoiku i zapełnić domową spiżarnię pysznościami, które będą przypominać nam o lecie i pomogą Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Czerwona kapusta marynowana

Czerwona kapusta marynowana 1076

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis Zobacz więcej
Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz Zobacz więcej
kruche babeczki
kruche babeczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kruche babeczki
Kurczak duszony w cydrze

Kurczak duszony w cydrze 358

Hej :) Jak tam u Was, duże mgły ?? W Rzeszowie tak ze 3 dni to mało było widać. Takie mgły kojarzą mi się od razu z filmem The Fog - oj ;)) Dzisiaj za to pięknie świeci słoneczko, mrozik jest, ale Zobacz więcej