udka z gęsi - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 120

pieczona pierś gęsi

Eksperyment sobotni

...dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą  gęś faszerowana kaszą gryczaną  pieczona gęś udająca francuzkę (nadzianą w dodatku)   gęś w kawałkach: gęś pieczona á la brassó  udka gęsi nadziewane porem i jabłkiem  zupa na...

Pasztet z gęsi

ShabbyEat

...muszkatołowa3 łyżeczki estragonułyżeczka pieprzu w ziarnachsól, pieprzbułka tarta przygotowanie: Mięso z gęsi – najłatwiej kupić mrożone udka. Rozmrażam, przyprawiam solą i pieprzem i piekę w temperaturze 180oC ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu obieram mięso z kości i skór, kroję w kostkę (do pasztetu mięso z gęsi wrzucam niezmielone). Tłuszcz...

Pasztet z gęsi

pookcook

...Po sukcesie świątecznego pasztetu postanowiłem pójść zaciosem i przygotować kolejny. Inny zarówno pod względem składu, sposobu przygotowania jak iformy, którą wzbogaciłem o wersję o przeznaczoną do smarowania. Oczywiście niemuszę dodawać, że gdyby nie był dobry to na blogu bym go nie zamieszczał.  Przygotowanie:   Gęś z boczkiem, słoniną...

Bigos na gęsi

Co na obiad?

...bigosu (dlaczego taka ilość znajdziesz pod przepisem) 3 główki białej kapusty (około 4,7 kg) 3 kg kiszonej kapusty 4 udka z gęsi (około 1,8 kg) 50g prawdziwków 350 g śliwek suszonych 300 ml czerwonego wytrawnego wina 8 łyżek koncentratu pomidorowego 6 łyżek miodu gryczanego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyzka kminku sól garnki 10 l 6 l 1 dzień...

Pasztet z gęsi

Kuchenne algorytmy

..., z królika, skrawki, skórki, podroby, resztki z rosołu itd, Jeżeli mamy sporo chudego tłustość wyrównujemy słoniną, podgardlem wieprzowym, czy tłuszczem gęsim, miłe są też kawałki, z których wygotowuje się dużo żelatyny np wołowe z kością  wątroba/wątróbka (ok 0,5 kg)  warzywa jak do rosołu (marchewki, pietruszka, seler, por, przypalona cebula...

Udka gęsi z suszonymi śliwkami i żurawiną

Kulinarny Oliwek

...To moja pierwsza propozycja na świąteczny obiad :) Lista zakupów dla 4 osób: 4 uda gęsie marynata: 1- 2 łyżki majeranku 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnego pieprzu pozostałe składniki: 1 szklanka bulionu 1 łyżka suszonej żurawiny garść suszonych śliwek 2 duże łyżki masła klarowanego...

Duszone udka z gęsi w ciemnym piwie

Kuchnia w Formie

...Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa są rozpływające się w ustach. Mięso jest miękkie, niewysuszone a powstały sos…niebywały! Patelnię “wyczyściłam”chlebem, bowiem ten sos w towarzystwie pieczywa mógłby stanowić odrębna potrawę :)) Na efekt końcowy potrawy trzeba trochę poczekać, ale w zasadzie robi się ona sama ;) Duszenie wymaga od nas...

Udka gęsi pieczone w czerwonej kapuście

królestwo garów

...2 nogi gęsie, sól, majeranek, 1,5 -2 kg czerwonej kapusty, 3 cebule, sok z cytryny, 6 jabłek grójeckich, 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego, 300 m czerwonego wytrawnego wina, Nogi oczyścić, obciąć nadmiar skóry i tłuszczu. Każdą nogę przeciąć na pół, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na godzinę. Tłuszcz i skórę stopić...

Udka gęsi pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym

Kuchniokracja

...Za oknem zima. Na balkonie leży prawie 20 cm śniegu. W takich warunkach nie myślę o sałatkach. Chodzi za mną kawałek ciepłego mięsa. Jedną z idealnych potraw na zimę (i nie tylko) jest pieczona gęś. W weekend zrobiłam pyszne udka pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym. Udka gęsi pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym – przepis: 4...

Karmelizowane gęsie udka

podróże w konfiturze

...„Gąski, gąski do domu!”  Zapraszam do mojego domu i prosto na stół! Zwłaszcza dzisiaj. Amerykanie mają w Dniu Niepodległości pieczonego indyka, a my Polacy – gęsinę. Nasze gęsi doceniane są za granicą, w Niemczech czy Francji, niestety nie w Polsce. Slow Food ruszył więc z akcją promującą to przepyszne mięso na polskich stołach hasłem...

Pasztet z gęsi z żurawiną i borowikami

Kuchenne Szaleństwa

...bardzo w trendach, że tak powiem, bo z gęsi, czyli świętomarcińskiego smakołyku:) Pasztet jest bardzo aromatyczny, delikatny i ma odpowiednią konsystencję- nie jest ani za miekki ani za twardy. Składniki: 2 duże piersi gęsi( ze skórą) 2 duże udka z gęsi 400g wątróbki drobiowej 150ml smalcu z gęsi 2 czerwone cebule 2 średniej wielkości marchewki 1...

Rillettes z gęsi czyli smarowidło do chleba

Kucharz po godzinach

...Rillettes świetnie zastępuje smalec i jest od niego dużo zdrowsze, zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a do tego jest bardzo smaczny ! 1 udko z gęsi 200g. tłuszczu gęsiego 50 g. baczku 50g. Cebuli sól, pieprz, 3 owoce jałowca, liść laurowy Gęś nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej całą noc. W garnku...

Zupa z gęsi z pierożkami won-ton

Takie tam...

...Ten przepis to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie gęsi. Jest przepyszna, aromatyczna i wbrew pozorom bardzo prosta do przygotowania. Zupa z gęsi: gęsie skrzydła, udka, szyje, żołądkimarchewka, seler i pietruszka pokrojone w kostkęzrumieniona cebula3 goździki3 liście laurowepietruszkaziele angielskie3 żółtka i śmietanka 36...

Gęsie udko - po raz pierwszy!

www.basinepichcenie.blox.pl

.... Na pierwszy ogień poszły udka :) SKŁADNIKI: 2 gęsie udka 3-4 łyżki oliwy/oleju 1 łyżka płatków czosnku (suszonego) 1 łyżka tymianku 2-2,5 łyżki soli 1 łyżka sosu sojowego woda do podlania Ja obrałam skórę z udek, jakoś nie przemawiała do mnie. Zresztą ja prawie ze wszystkiego ściągam skórę :) Umyte udka ułożyłam w moim tytanowym rondlu (który mogę...

Gęsina razy dwa czyli udko gęsi oraz rolada z piersi, półgąska.

coollinaria

...Gęsina razy dwa czyli udko gęsi confit oraz rolada z piersi, półgąsek. Posted by coollinaria on 05/12/2012 · 1 komentarz  Dziś bardzo, ale to bardzo rustykalnie, prosto i smacznie. Dwie gęsi w stylu babci, w stylu pysznej kuchni retro, o przedwojennej stylistyce serwowania. Pierwszy przepis to udko gęsi confit podawanej na macerowanej czerwonej...

Udka gęsie pieczone w czerwonym winie

Kuchniokracja

...Ostatnio specjalizuję się w robieniu gęsich ud na różne sposoby. Niedawno przygotowałam je pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym. W zeszły weekend postawiłam na dodatek czerwonego wina. Polecam, bo udka wyszły bardzo smaczne. Udka gęsie pieczone w czerwonym winie – przepis: 2 gęsie udka 150-200 ml czerwonego wina 2 łyżki suszonej żurawiny...

Gulasz z gęsich udek na czerwonym winie

Filozofia Smaku

...W tym roku miałam po raz pierwszy okazję przygotować coś  z gęsiny. Siostra Połówka obdarowała nas gąską, którą przez kilka kolejnych dni przerabiałam. Gęsina to obecnie rzadko używane w kuchni mięso, na całe szczęście w ostatnich latach zaczyna się to powolutku zmieniać.  GULASZ Z GĘSICH UDEK Składniki (na 2 porcje): [przepis własny] 4...

Udka kacze konfitowane w gęsim tłuszczu

Szaleństwo w kuchni

...O konfitowaniu mówimy wtedy, gdy przygotowujemy mięso w ten sposób, że leży ono w tłuszczu w niskiej temperaturze aż zmięknie. Udka kacze przygotowane w gęsim tłuszczu mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy.  Myślę natomiast, że w warunkach domowych nie ma co szaleć z przygotowaniem kaczki z tak dużym wyprzedzeniem. Lepiej szybko kacze nóżki...

udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

Szyszkin ciągle pichci

...  O tym, że polska gęsina jest najlepsza na świecie oraz o tym, że Polacy ciągle jej nie doceniają pisałam ostatnio, kiedy przygotowywałam gęś klasycznie z jabłkami i majerankiem (na którą przepis znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/12/ges-pieczona-z-jabkami-i-majerankiem.html). Dzisiaj przygotowałam gęsie udka...

Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad

Wiszniówka

...Gęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym...

Ostatnio wyszukiwane:

chutney warzywny, jogurtowiec w pucharkach, zapiekanka z grzybów i cukini, blok miodowy, ciasto francuskie z kurkami, steki kubańskie, konserwowanie pomidorów, tortilla zawijasy, dynia z mirabelka, masło z solą, ciasta z owocami na upalne dni, schab inaczej z makaronem, bób z parowaru, jeżyny 2013, pleśniak na mące razowej, krem serek homogenizowany, ogórki do kiszone, mielone z gęsi, muffinki z borówkami nigella, makaron chiński z kurkami

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x