udko z gęsi

Polecam! Dla 4 osób: 4 udka gęsie ok. 2 l rosolu drobiowego suszony tymianek ( w sezonie świezy) 30 g masła sól, pieprz, liść laurowy 160 g surowej szynki (bekonu) pokrojonej na plasterki Udka umyć i Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadłem w czeskiej restauracji "Pysna Chalupa", mieszczącej się na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji ubiegłorocznego Święta Niepodległości, 11 Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadła Agnieszka w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas III Weekendu na Wyspie Młyńskiej. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, które z okazji moich imienin upiekłem wspólnie z matką dla całej rodziny, dla której przygotowałem małą uroczystość w ostatnią sobotę. Gęsina stała Zobacz więcej
Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa są rozpływające się w ustach. Mięso jest miękkie, niewysuszone a powstały sos…niebywały! Patelnię “wyczyściłam”chlebem, bowiem ten sos w towarzystwie Zobacz więcej
Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne, rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy je tak samo jak udka z Zobacz więcej
2 gęsie udka 1 cytryna gorąca woda 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczka lubczyku Z udek wykrajamy nadmiar tłuszczu, który podsmażamy w brytfance Musztardę oraz lubczyk łączymy ze sobą. Marynatą nacieramy Zobacz więcej
„Gąski, gąski do domu!” Zapraszam do mojego domu i prosto na stół! Zwłaszcza dzisiaj. Amerykanie mają w Dniu Niepodległości pieczonego indyka, a my Polacy – gęsinę. Nasze gęsi doceniane są za granicą, Zobacz więcej
Późna jesień i zima to dobry czas na gęsinę. Sezon rozpoczyna św. Marcin – 11 listopada. Z chęcią włączam się w tradycję i na marcinowy, a zarazem niepodległościowy obiad zrobiłam udka gęsie w cydrze. Zobacz więcej
Na św. Marcina była gęsina Składniki 4 udka gęsie 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego 600g kiszonej kapusty 2 cebule szczypta cukru płaska łyżka zmielonego kminku przyprawy: sól, pieprz sok Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SzczyptaCom
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide 691

0
Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach,że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
pieczone gęsie udko

pieczone gęsie udko 2601

2
Pieczone gęsie udko marynowane w porto z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, podane w towarzystwie puree z kalarepy oraz pieczonego jabłka z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny posiłek. Zobacz więcej
Za oknem zima. Na balkonie leży prawie 20 cm śniegu. W takich warunkach nie myślę o sałatkach. Chodzi za mną kawałek ciepłego mięsa. Jedną z idealnych potraw na zimę (i nie tylko) jest pieczona gęś. W Zobacz więcej
. Na pierwszy ogień poszły udka :) SKŁADNIKI: 2 gęsie udka 3-4 łyżki oliwy/oleju 1 łyżka płatków czosnku (suszonego) 1 łyżka tymianku 2-2,5 łyżki soli 1 łyżka sosu sojowego woda do podlania Ja obrałam Zobacz więcej
Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam Zobacz więcej
Mogę stwierdzić, że gęsie mięso jest jednym z tych smaczniejszych. Gęsie udka przyrządzałam jesienią, kiedy to jest sezon na bicie gęsiny. Teraz przypomniało mi się o tym przepisie. Przy Zobacz więcej
Dziś bardzo, ale to bardzo rustykalnie, prosto i smacznie. Dwie gęsi w stylu babci, w stylu pysznej kuchni retro, o przedwojennej stylistyce serwowania. Pierwszy przepis to udko gęsi confit podawanej Zobacz więcej
2 gęsie udka 2 cytryny 1 laska cynamonu 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Rozmaryn, rymianek, sól i pieprz łączymy i nacieramy nimi udka Gęś Zobacz więcej