• 8
  • 2
  • 1
  • 9
  • 5
  • 0
przepisów z 5939 blogów

udziec z gęsi

Goose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 2730

0
Po sukcesie świątecznego pasztetu postanowiłem pójść za ciosem i przygotować kolejny. Inny zarówno pod względem składu, sposobu przygotowania jak i formy, którą wzbogaciłem o wersję o przeznaczoną do Zobacz więcej
wino nadawało się już do konsumpcji, zaś kuchnie szlachtowały zwierzynę i przygotowywały mięsa na sezon zimowy. A co ma piernik do wiatraka, czyli Święty Marcin do gęsi? Legenda głosi, że jako Zobacz więcej
Początek roku, to czas podumowań. Sprwdźcie, które przepisy z bloga, cieszyły się największą popularnością: 10. Pieczyste - udziec jagnięcy 9.Bakłażany smażone w oliwie 8.Nalewka dereniowa 7. Zobacz więcej
Nie jest to fasolka po bretońsku, ale coś całkiem podobnego w roli głównej mielony udziec z indyka, pomidory i niewielka ilość fasolki. Składniki: 2 garści fasoli 250 g mielonegoudźcaz indyka pomidory Zobacz więcej
szklanka bulionu pół butelki czerwonego, wytrawnego wina (najlepiej burgunda) kilka gałązek świeżych tymianku i rozmarynu kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól do smaku tłuszcz do podsmażenia Zobacz więcej
Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony Zobacz więcej
. Może nogi kurze nie są zbyt fotogeniczne, tym bardziej, że moje miały gęsią skórkę :), jednak zaświadczam, że doznania są więcej jak zadowalające. Podawać z lekkim białym winem, najlepiej z tym, Zobacz więcej
(przepis u mnie na blogu) kilka ziemniaków na frytki z piekarnika jajko smalec z gęsi papryka żółta pomidor sałata czerwona cebula zioła prowansalskie tymianek oliwa z oliwek sok z cytryny Zobacz więcej
znakomitym dodatkiem do sarniny są warzywa korzenne, grzyby i kasztany jadalne. Natomiast wiosną i latem wszelkie zielone sałaty, rukola, szparagi. Potrzebne będą: - tłuszcz do smażenia, najlepiej Zobacz więcej
- 3 kilogramową gęsią to szkoda sobie głowę zawracać a na drugą jakoś nie miałam natchnienia. No i zdecydowanie z ptactwa u nas najbardziej lubiany jest kurczak. Tak więc zostańmy przy kurczaku. Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Bigos

Bigos 304

0
wędzonej kiełbasy 100 g szynki 50 g smalcu z gęsi 50 g suszonych borowików 2 spore cebule kubek czerwonego wytrawnego wina 100-150 g suszonych wędzonych śliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 Zobacz więcej
Jemy_Oczami
Jemy_Oczami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemy Oczami
Bigos mojej mamy

Bigos mojej mamy 16

0
pokrojona w kostkę •1 kwaśne jabłko pokrojone w kostkę •3 łyżki miodu naturalnego •0,5 l.litra wina czerwonego wytrawnego •sól•pieprz czarny •1 łyżkamajeranku •3 liście laurowe •5 ziaren ziela Zobacz więcej
patelni grillowej. Mięso jagnięce jest miękkie, nie takie jak krowie steki, czy piersi z kaczki lub gęsi, więc o miękkość nie musimy się martwić. Z combra lub polędwicy warto robić na krwiście, bo to Zobacz więcej
od babci Trudzi Fajka po dziadku Lubku Liczba głodnych gości TOP 10 Pieczona karkówka Szynka z jelenia Domowe hot-dogi Flądra Wrześniowy obiad u babci Krysi Pomidorowe popołudnie Pieczone udka z gęsi Zobacz więcej
smaki kolorowych warzyw, w tym słodkiej kukurydzy, doskonale kontrastują z wytrawnym smakiem mięsa, a całość łączy smakowity, pikantny sos na bazie piwa. Potrzebne będą (na 8-10 porcji) -500g suchej Zobacz więcej
, więc nie mogłam po tym odgadnąć. Trudno mi było się skupić na jedzeniu, a zaczęliśmy od półgęska z gęsi kołudzkiej. Dalej była zupa, nieco inna, niż moja, z kapustą słynną z okolic Unisławia. Zobacz więcej
Spis potraw z książki: 1. Rosół Polski - limonia i rozmaryn nie oszpeci rosołu 2. Figatelle - czyli pulpety cielęce 3. Czernina - przydaj pieprzu imbieru, cynamonu, goździków 4. Zrazy wołowe - Zobacz więcej
nie to przejścia! Naprawdę, wielokrotnie nawet nie zdajemy sobie sprawy z naszego zamiłowania do produktów węglowodanowych. Możemy jeść: mięsa chude (cielęcina, konina, chuda wołowina) ryby Zobacz więcej
nie to przejścia! Naprawdę, wielokrotnie nawet nie zdajemy sobie sprawy z naszego zamiłowania do produktów węglowodanowych. Możemy jeść: mięsa chude (cielęcina, konina, chuda wołowina) ryby Zobacz więcej