udziec z sarniny

Wszelkie rzadziej pieczone mięsiwa jak jagnięcina, sarnina, dziczyzna zawsze kojarzą mi się sarmatami z sumiastymi wąsami, Kmicicem, Zagłobą i ucztami przy suto zastawionych stołach. Doświadczenie Zobacz więcej
Najlepsze na mrozy jest oczywiście rozgrzewające jedzenie. Zimą sprawdzają się szczególnie gulasze, np. ten - z sarniny, z dodatkiem chili i gorzkiej czekolady. Długo gotowane mięso i aromatyczny, Zobacz więcej
księżniczka :) Cielęcina a'la sarna (nazywa się tak z powodu smaku oraz sposobu przyrządzania, nie z powodu niejasnego pochodzenia mięsa): 2 kg cielęciny (udziec albo szynka) 10 ziaren jałowca 150 g Zobacz więcej
No i jest! Udziec z sarniny, który dostałam od znajomych doczekał się podania na stół. Długo rozmyślałam co z nim zrobić. Chciałam upiec ale mój obecny piekarnik jest zbyt mały, a poza pieczeniem nic Zobacz więcej
Cześć =) Z okazji 1-szej rocznicy powstania bloga Kasztanowa Kuchnia zaprasza na comber z sarny =) Comber jest bardzo miękkim i delikatnym mięsem, które nie wymaga specjalistycznej i Zobacz więcej
niedzielny obiad. Arizoński gulasz z sarniny z jagodami jałowca - 1,2 kg sarniny (z udźca), pokrojone w 2 cm kostkę - 6 łyżek mąki - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy - 3 cebule - 3 marchewki - 3 łodygi Zobacz więcej
Dostaliśmy kiedyś w prezencie kawał udźca sarniego. Długo nie miałam pojęcia, co z niego zrobić, więc tkwił sobie nieszczęśnik w zamrażarce... dopóki przeglądając magazyn „Kuchnia” nie natrafiłam na Zobacz więcej
Dziczyzna. U jednych budzi zachwyt, u innych kontrowersje. Mieszkańcy północnych Włoch często przyrządzają dania z dziczyzny - dzika, sarny czy zajęcy. U nas ciężko dzikie mięso dostać i nie jest ono Zobacz więcej
Pieczony udziec sarny z rozmarynowymi ziemniakami Szczęście i dobre oko myśliwego ( wielkie dzięki Adam ;) ) sprawiły, że znowu na moim blogu i w kuchni, zagościła dziczyzna, tym razem sarnina. Zobacz więcej
Księdze Czekolady" zobaczyłam przepis na sarninę w sosie czekoladowym, postanowiłam w podobny sposób przyrządzić jagnięcinę. Przepis zmodyfikowałam, dostosowując go do własnego gustu kulinarnego. Jak Zobacz więcej
Dziczyzna. U jednych budzi zachwyt, u innych kontrowersje. Mieszkańcy północnych Włoch często przyrządzają dania z dziczyzny - dzika, sarny czy zajęcy. U nas ciężko dzikie mięso dostać i nie jest ono Zobacz więcej
: jest mięciutkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach. Tak zrobiona dziczyzny smakuje mi najbardziej. Świetnie sprawdzi się na stole bez względu na okazję. I wiecie co? Nawet jeśli nie Zobacz więcej
Lubię dziczyznę – dobrze przygotowaną sarninę, dzika czy też właśnie najszlachetniejszego z nich – jelenia. Nie jadłem dziczyzny od ostatniego wyjazdu do Czech i jak tylko zobaczyłem w sklepie piękne Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Sarna w chlebie

Sarna w chlebie 714

0
dobrze :) Oczywiście z dziczyzną smakuje najlepiej, ale jeśli nie macie dostępu do takiego mięsa albo nie możecie sobie na nie pozwolić, użyjcie wieprzowiny (np. mięsa od szynki) albo wołowiny (np. Zobacz więcej
pewnej bardzo zielonej wyspy, muszę zanotować w moim prywatnym, blogowym, kulinarnym pamiętniku swoje pierwsze, bliskie spotkania z dziczyzną :) Zanim wyjechałam na urlop, przypadkowo i Zobacz więcej
, nie ma wątpliwości, że dziczyzna odgrywała w kuchni staropolskiej ogromną rolę. Postanowiłam więc przy okazji festiwalu kuchni polskiej, po raz drugi zmierzyć się z sarniną, której tym razem Zobacz więcej
Kofty z sarniny, to brzmi ekskluzywnie. Moja dzisiejsza propozycja i jednocześnie wczorajszy "świąteczny obiad" to połączenie dwóch światów, połączenie rodzimej zwierzyny, skądinąd mięsa najzdrowszego Zobacz więcej
zacznę należeć się do tej pierwszej... :) Sarnina jest nie tylko smacznym, ale bardzo zdrowym mięsem - chudym, pochodzącym od zwierząt, które żywią się "naturalnie" i nie są karmione modyfikowanymi Zobacz więcej
krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwice wieprzową, delikatną Zobacz więcej
- w ośrodku wczasowym nad Soliną dziczyznę dodawano do wszystkiego - dzik był w potrawce, w fasolce po bretońsku, w gulaszu i w zupach wszelkich a każda kolejna jego odsłona była bardziej sucha i Zobacz więcej