ulena

Cubbaita to chrupiący smakołyk przygotowany z miodu i ziaren sezamu, który na Sycylii pojawił się dzięki Saracenom. We wschodniej części Sycylii to typowa słodkość świąt Bożego Narodzenia, natomiast w Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Kergulena

Kergulena 920

Jeśli ryba to na pewno z frytkami! Smażona na maśle... Z dodatkiem soli i pieprzu... Pewnie nie zdecydowałabym się na przygotowanie wpisu o smażonej rybie, gdyby nie to, że udało mi się kupić Zobacz więcej
Przezabawna historia o księżniczce Lenie i jej chomikach wydawnictwa Adamada, zobaczcie sami o czym jest ta książeczka :) Lena była księżniczką, która bała się ciemności i nocnych hałasów. Wszyscy w Zobacz więcej
Skład: Kergulena (miałam mrożone – do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra) Sól, pieprz Sok z cytryny Jajko Mąka 100g masła do smażenia Dodatkowo: Frytki Przygotowanie: Rybę lekko zamrożoną Zobacz więcej
Czosnek w Pomidorach O Autorze Współpraca Kategorie chleb i bułki ciasta cielęcina dania z ziemniaków desery dla dzieci drób dziczyzna kaczka jagnięcina królik makarony na specjalne okazje nalewki Zobacz więcej
Kergulena ma delikatne białe mięso,lecz jak dla mnie troszkę za suche . A druga sprawa to jest bardzo droga.Jednak wole halibutka ;) 2 tuszki kerguleny (ja miałam 420g) sok z połowy cytryny 1 garść Zobacz więcej
Uwielbiam kergulenę. To wyjątkowo delikatna ryba, z pysznym mięsem i małą ilością ości. Rzadko się zdarza, że można ją kupić u nas świeżą, ale to nie szkodzi, bo i tak jej smak, nawet mrożonej, Zobacz więcej
Autorką książki jest Magdalena Makarowska dietetyk, biotechnolog, pedagog. Właścicielka gabinetu dietetycznego. Zakochana w swojej pracy optymistka, której życiowe motto to: Jesteś tym, co jesz, więc Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Czulent z gęsiną z wolnowaru

Czulent z gęsiną z wolnowaru 21

To jednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas Zobacz więcej
Nowy rok coraz bliżej i jeżeli jeszcze nie macie kalendarza, to może spodobają Wam się te, które dla Was znalazłam w sieci. Są dostępne zupełnie za darmo, wystarczy pobrać je ze strony i wydrukować. Zobacz więcej
Guacamole to salsa z awokado z różnymi gadżetami. Gdybym kiedyś musiała zostać weganką to żywiłabym się wyłącznie guacamole! Najważniejsze jest awokado – musi być dojrzałe. Dojrzałe awokado jest Zobacz więcej
kryzysowy kucharz
kryzysowy kucharz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kryzysowa Książka Kucharska
Czulent

Czulent 1792

Dziś sobota. Wyobraźmy sobie, że z powodów religijnych nie możemy tego dnia gotować, ba, że nawet nie możemy zapalić ognia pod garnkiem. Żeby tego było mało, nie ma w okolicy dzieci innych wyznań, Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Czulent

Czulent 2150

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bistro mama
Czulent

Czulent 1627

Czulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny” oznacza „ Zobacz więcej
Wykwintne naleśniki inspirowane klasycznym deserem Auguste`a Escoffiera, z nadzieniem na bogato. Farsz naleśników stanowią pyszne dojrzałe gruszki i czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, całość Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
malinowa marlena

malinowa marlena 50

Często przerabiam znane i lubiane przepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:) Tak było w przypadku tego ciasta. W ogrodzie Taty zebrałam Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Czulent

Czulent 608

Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, przygotowywane na szabat. Ponieważ pobożni żydzi w dniu szabatu nie mogli rozpalać ognia, przygotowanie czulentu rozpoczynano dzień wcześniej, a Zobacz więcej
Hej :-). Dziś mam dla Was recenzję kolejnej świetnej książki kulinarnej "Kolorowa kuchnia roślinna" uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu Magdaleny Gembackiej. Pani Magda jest autorką bloga Zobacz więcej
"Dieta uzdrawiająca organizm" Magdalena Makarowska. Jedz intuicyjnie, bez liczenia kalorii. "Sami musicie być zmianą, którą chcemy widzieć w świecie" - Gandhi ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Czulent (czolent)

Czulent (czolent) 1765

Czulent (czolent) Kontynuujemy przygodę z kuchnią żydowską! Dzisiaj gotujemy jedno z najbardziej charakterystycznych dań – czulent. Jest to rodzaj gulaszu, gotowanego przede wszystkim na szabat – Zobacz więcej