umami

ZOBACZ TAKŻE:

KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Co to jest umami?

Co to jest umami? 44

Co to jest umami? - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi Zobacz więcej
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia Zobacz więcej
Kalafior jest u nas dość często, najczęściej podsmażany delikatnie z curry, czasem tylko lekko podduszony z solą, czasem w zupie, czasem surowy, czasem grillowany w piekarniku, różnie. Ostatnio Zobacz więcej
Gdy ktoś pyta, jakie wino podać do ryby, z automatu odpowiemy białe. Do takiej podanej z pysznym gęstym sosem najlepiej beczkowe chardonnay. Idealnie jeśli będzie to wino z Nowej Zelandii, np. Saint Zobacz więcej
Vegan Ramen Shop – kluski, bulion i mnóstwo umami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Zobacz więcej
Obok dzielenia się moimi przepisami na bloguchybatylko jedna rzecz sprawia mi jeszcze większą frajdę — gotowanie na żywo wśród ludzi i gdy innym smakuje to, co przygotowuję. Tydzień temu podczasVegan Zobacz więcej
Rozbrat 20 umie w Restaurant Week | Pyza made in Poland [SZORTY] O nas Mapa Warszawa Trójmiasto Wrocław Poznań Kraków Wiedeń Berlin Przepisy Kategorie Przepisy Składniki Recenzje Wydarzenia Podróże Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Canapé "umami"

Canapé "umami" 127

Umami to piąty rodzaj smaku. Wszyscy znają podstawowe smaki takie jak kwaśny, słodki, słony i gorzki, ale nie każdy wie, że istnieje jeszcze umami, który został wynaleziony już wieki temu. Jak sama Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Krupnik pełen umami.

Krupnik pełen umami. 237

Molierowski pan Jourdain nie wiedział, że mówi prozą. Tak samo krupnik jest zapewne nieświadomy, że pełno w nim umami ;). Krupnik, zupa przez niektórych znienawidzona. Zdrowa, pożywna, tradycyjna. Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Umami - piąty smak

Umami - piąty smak 324

Byłam jego wielbicielką zanim jeszcze uświadomiłam sobie jego istnienie. Instynktownie sięgałam po produkty w których się znajdował. Odkąd nauczyłam się odróżniać go od innych smaków stałam się jego Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A BITE TO EAT
W Krainie Umami

W Krainie Umami 246

Śląsk. Nie wiem jak to jest, ale zawsze wjeżdżam tam jedną drogą a wyjeżdżam zupełnie inną. I pomimotego, że posiadam specjalizacje w nawigacji podwodnej, za żadne skarby nie jestem w stanie odnaleźć Zobacz więcej
Szampan i Truskawki: Umami - Nowy Pyszny Smak poniedziałek, 14 kwietnia 2014 Umami - Nowy Pyszny Smak Witajcie;) Dziś chciałam pokazać i zachęcić Wszystkich doprzeczytania artykułu. Nie przestraszcie Zobacz więcej
retro_fusion
retro_fusion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
retro fusion
Crostini w pastą "bomba umami"

Crostini w pastą "bomba umami" 133

This Page has moved to a new address: retro fusion: Crostini w pastą "bomba umami" Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
... to moja trochę przewrotna i dekadencka alternatywa dla powszechnie znanego, delikatnego bulionu miesno-warzywnego. Bardzo esencjonalny, skoncentrowany, o zdecydowanie mięsnym smaku. Niezastąpiony Zobacz więcej
Ile rozróżniasz smaków? Cztery? Jeszcze do niedawna także byłam przekonana, że istnieją właśnie cztery smaki – słodki, słony, kwaśny i gorzki. Nic bardziej mylnego odczuwasz nie cztery, a pięć smaków! Zobacz więcej
Jakiś czas temu na blogu opisywałam podstawowe pojęcia dotyczące sushi oraz podałam przepis na ekonomiczną, domową wersję tej potrawy (do poczytania tutaj). Teraz nadszedł czas na relację z jednego z Zobacz więcej
Bardzo potrzebuję urlopu. Nie musiałby być długi – kilka dni spędzonych wodosobnieniu, wapartamencie bez kuchni ipiekarnika. Najlepiej, żebyktoś zarekwirował mi aparat. Chociaż nie wiem czy odklejenie Zobacz więcej
Alicja i Alon Thanowie-materiały sponsora W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla blogerów, zorganizowanych w ramach 6. Kuchnia+ Food Film Fest. Tematem Zobacz więcej
Zrobiło się chłodniej, co jest mi na rękę. W końcu mogę ugotować lub upiec coś konkretniejszego np. gulasz. Pyszny, aromatyczny i w nieco innym wydaniu niż zazwyczaj. Postanowiłam trochę Zobacz więcej
Ze wszystkich kulinarnych przedsięwzięć, pieczenie ciast należy do najmniej przeze mnie lubianych. W związku z tym wychodzi mi najsłabiej. Można powiedzieć, że często w ogóle nie wychodzi. Niechęć do Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: