Przepis na umeboshi

Powiązane przepisy:

Święta kojarzą się z niczym niepohamowanym obżarstwem. Ogólne wrażenie ciężkości, zmęczenie, bóle brzucha oraz wątroby to częste przypadłości po kilku dniach spędzonych przy stole. Oczywiście Zobacz więcej
Ciąg dalszy Wielkiej Przygody. Dzielę się kolejnymi fragmentami z dziennika podróży. I znów, relacje świeżaka, czyli wrażenie i impresje z początkowego okresu zaznajamiania się z Krajem Kwitnącej Zobacz więcej
Sezon grillowy jeszcze daleko (chociaż można rozstawić sobie grilla na dworze i siedzieć w domu - mój sąsiad z upodobaniem grilluje na balkonie), ale chciałem się pochwalić, że znalazłem nowego, Zobacz więcej
W podróży, zanim zaczniemy zwiedzać zabytki danego kraju, idziemy coś zjeść i tu rozpoczyna się już poznawanie kultury i smaków. Jedzenie często jest ważniejszym łącznikiem w kulturze, niż znajomość Zobacz więcej
Jessica Nadel: matka dwójki dzieci, autorka wegańskiego bloga Cupcakes and Kale, pasjonatka zdrowej, lokalnej kuchni, opartej na daniach na bazie roślin a także właścicielka Oh My Bakeshop, piekarni Zobacz więcej
W kolejnym odcinku "Smaków Japonii" robimy onigiri! Onigiri to potrawa (?) czy raczej przekąska japońska zrobiona z ryżu i nadzienia, uformowana, wedle gustu, w trójkątny lub owalny kształt, rzadziej Zobacz więcej
grybalski
grybalski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O bentō i nie tylko
Furikake

Furikake 203

Dziś mieliśmy bento "leniwe" (wróciliśmy późno do domu) - ryż, solony łosoś shiozake (ja robię tak, ale można teżtak), pomidorki koktajlowe. Ryż po długim moczeniu i dniu w lodówce stracił kompletnie Zobacz więcej
Od początku istnienia Domeny Smaku nie kryliśmy naszej niesłabnącej miłości do kiszonek. Uprzedzaliśmy, że zamierzamy kisić wszystko, co się da. Tym razem padło na cytryny solone – cudownie łagodne, Zobacz więcej
Zaskakujące jest to jak bardzo na Zachodzie nieznana jest technika kiszenia warzyw. Większość przepisów z netu na tradycyjne japońskie pikle tsukemono (漬物) domaga się do zakwaszenia octu ryżowego, a w Zobacz więcej
To jedno z moich ulubionych śniadań, a przygotowuję je w 5 sekund: wystarczy ugotowany ryż i surowe jajko. Po kilku ruchach pałeczkami powstaje z nich japońskie tamago kake gohan (卵かけご飯), w skrócie Zobacz więcej
Pasta ze śliwki Umeboshi kusiła mnie we Free Delikatesach już od jakiegoś czasu - ta nazwa jest taka apetyczna :) Śliwka jest bardzo zdrowa, działa zasadowo, odtruwa organizm, a także jest naturalnym Zobacz więcej
Sok shiso na który dzisiaj zapraszam to totalna japońska magia pełna zdrowia na której szklaneczkę możemy sobie już pozwolić w naszej polskiej kuchni przyjęła się nazwa sok przy czym jak dla mnie to Zobacz więcej
Śniadania świata - Japonia - Z JEDZENIEM W TLE - lejdi of the house - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU lejdi of the house Śniadania świata - Japonia (03.01.2017)Szczęśliwego Nowego 2017 Zobacz więcej
ania234
ania234 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przepisowelove.pl
Mleko kokosowe

Mleko kokosowe 56

Komu potrzebny powakacyjny detoks? Mi na pewno! Ach, te wakacyjne pokusy Zdecydowanie poluzowałam sobie trochę w kwestii jedzeniowej i teraz trzeba bardziej popracować, i nad figurą i nad powrotem do Zobacz więcej
grybalski
grybalski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O bentō i nie tylko
Kame Wrocław - recenzja

Kame Wrocław - recenzja 24

tl;dr w moim przekonaniu to jest najlepsza we Wrocławiu japońska restauracja. Jest we Wrocławiu kilka miejsc, gdzie można zjeść przyzwoite sushi. Japońskiej restauracji nie było do niedawna jednak Zobacz więcej
Dzisiaj obiad inspirowany dwiema książkami. Rzadko piszę o książkach, a mam ich sporo, jestem kolekcjonerką książek kucharskich, niekoniecznie wegetariańskich. Lubię je mieć, choć nieczęsto z nich Zobacz więcej
Przepis ten pozwala nam zrobić sześć kulek onigiri. Przed przygotowaniem warto namoczyć swoje ręce – ewentualnie jeśli korzysta się z foremek, nieco je zwilżyć od środka, by ryż nie przyklejał się do Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchniokracja
Wiśnia w kuchni japońskiej

Wiśnia w kuchni japońskiej 424

O Japonii mówi się poetycko Kraj Kwitnącej Wiśni. Zatem pierwsze, co przychodzi na myśl, szczególnie osobie zainteresowanej kulinariami, to pytanie, co zatem się z niej przygotowuje? Jeśli ktoś myśli Zobacz więcej
Kochany Narodzie, bento znaczy "obiad w pudełku", a nie "obiad w pudełku zrobiony koniecznie wg japońskich przepisów i na japońskich składnikach". Wspaniałe tego przykłady można znaleźć na blogu Bento Zobacz więcej
Umeboshi zwane są śliwkami. Ale to nie śliwki, a gatunek moreli. To dość kontrowersyjny produkt - ich smak i zapach są, mówiąc delikatnie, trudne. Wyobraźcie sobie miny cudzoziemców na smak i zapach Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: