umeboshi

ZOBACZ TAKŻE:

Umeboshi zwane są śliwkami. Ale to nie śliwki, a gatunek moreli. To dość kontrowersyjny produkt - ich smak i zapach są, mówiąc delikatnie, trudne. Wyobraźcie sobie miny cudzoziemców na smak i zapach Zobacz więcej
Pasta ze śliwki Umeboshi kusiła mnie we Free Delikatesach już od jakiegoś czasu - ta nazwa jest taka apetyczna :) Śliwka jest bardzo zdrowa, działa zasadowo, odtruwa organizm, a także jest naturalnym Zobacz więcej
w Polsce co najwyżej w roli paprotki (tzn. rośliny pokojowej). O shiso napiszę więcej, kiedy mi wyrośnie (nasiona do nabycia na aledrogo za grosze), o umeboshi napiszę przy innej okazji (bo dużo Zobacz więcej
sojowego 2 łyżeczki pokrojonych na drobną kostkę umeboshi (japońskich moreli) Na początku przygotowujemy ryż, dokładnie go przepłukując (jeżeli nie kupimy już „przepłukanego”). Następnie odstawiamy Zobacz więcej
, od wieków też wymyślają najróżniejsze sposoby radzenia sobie z tym problemem. W Japonii remedium na problemy żołądkowe, a także kaca jest umeboshi (piklowana śliwka) o kwaśnym, intensywnym smaku Zobacz więcej
(ocet powstały po piklowaniuumeboshi), suszyć oraz dodawać świeże. Można je wykorzystać również do zrobienia różowego barwnika. Z marynowanych kwiatów przygotowuje się między innymi sakurayu (napar Zobacz więcej
Dzisiaj obiad inspirowany dwiema książkami. Rzadko piszę o książkach, a mam ich sporo, jestem kolekcjonerką książek kucharskich, niekoniecznie wegetariańskich. Lubię je mieć, choć nieczęsto z nich Zobacz więcej
grybalski
grybalski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O bentō i nie tylko
Furikake

Furikake 180

0
Dziś mieliśmy bento "leniwe" (wróciliśmy późno do domu) - ryż, solony łosoś shiozake (ja robię tak, ale można teżtak), pomidorki koktajlowe. Ryż po długim moczeniu i dniu w lodówce stracił kompletnie Zobacz więcej
W kolejnym odcinku "Smaków Japonii" robimy onigiri! Onigiri to potrawa (?) czy raczej przekąska japońska zrobiona z ryżu i nadzienia, uformowana, wedle gustu, w trójkątny lub owalny kształt, rzadziej Zobacz więcej
Sok shiso na który dzisiaj zapraszam to totalna japońska magia pełna zdrowia na której szklaneczkę możemy sobie już pozwolić w naszej polskiej kuchni przyjęła się nazwa sok przy czym jak dla mnie to Zobacz więcej
Zaskakujące jest to jak bardzo na Zachodzie nieznana jest technika kiszenia warzyw. Większość przepisów z netu na tradycyjne japońskie pikle tsukemono (漬物) domaga się do zakwaszenia octu ryżowego, a w Zobacz więcej
ania234
ania234 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przepisowelove.pl
Mleko kokosowe

Mleko kokosowe 53

0
…. A że mam skłonność do pewnych tendencji to stąd w kilku miejscach te kilka centymetrów więcej Zatem aby przywrócić mojemu organizmowi rytm, który najbardziej mu odpowiada, znowu przeprowadzę sobie Zobacz więcej
, jednak nie wszystkich Niestety w przepisach jest sporo produktów, które nie są tak łatwo dostępne w Polsce ( np. korzeń maa, tamari, ocet śliwkowy, czy ocet umeboshi) i które nie zawsze znajdziemy w Zobacz więcej
obłędny, w sklepach stacjonarnych (przynajmniej we Wro) siłą rzeczy mniejszy. Bardzo wygodne rozwiązanie dla ludzi, którzy mają taki sklep pod nosem (ja) - kupuję tam rzeczy z lodówki/zamrażarki (np. Zobacz więcej
do białek i przystawek śniadania, i musi koniecznie się pojawić; owsianka ryżowa (okayu) - kleik lub owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Zobacz więcej
na przechodzącego obok człowieka. Wystarczy wejść do pierwszego z brzegu sklepu, by zakupić to, czego dusza zapragnie. W ramach śniadania masz ochotę na onigiri? Proszę bardzo – oto przed tobą wersja Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MaryCooking
Co włożyć do bento?

Co włożyć do bento? 87

0
do bento. I chociaż w Polsce możemy mieć problem z dostaniem umeboshi, to inne pikle – czy to nasze polskie, czy japońskie – też się świetnie nadają. Podobne właściwości ma też wasabi, imbir oraz Zobacz więcej
się słoje z domowymi śliwkami umeboshi i piklami. W lodówce stały słoiki pasty z wodorostów i miso, zawsze był też zapas natto (uwielbianego przeze mnie gluta z fermentowanej soi, doczeka się Zobacz więcej
. Ale na pewno autor zachęci Was do próbowania, eksperymentowania – słowem skarbnica inspiracji. Gwarantuję, że nikt nie będzie się czuł onieśmielony, ale zachęcony do fermentu w kuchni. Nie Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: