unicum

ZOBACZ TAKŻE:

Martini Rosso piknie pachnie. Zastanawiaam si jak jeszcze mona je wykorzysta. NaMartini Bianco zawsze mam natchnienie. Miksuj je z truskawkami lubmalinami czy temango – smakuje wietnie. Martini Rosso Zobacz więcej
Zanim wyjechałam na Węgry, przejrzałam net w poszukiwaniu tematu: co przywieźć z Węgier? Głównie chodziło mi o kulinarne lokalne smakołyki. Wszyscy pisali: wina (głównie tokaj) oraz palinkę i unicum. Zobacz więcej
Pastéis de Belém to najsłynniejsze portugalskie ciasteczka. Przepis na te nie jest ściśle strzeżoną tajemnicą, którą zna tylko kilka osób. Wymyśliły je siostry zakonne z Klasztoru Hieronimitów wBelém, Zobacz więcej
portugalskimi ciastkami są Pastéis de Nata, któreprodukuje się od 1837 roku. Od nich właśnie rozpoczęliśmy naszą Lisbon Story, wsiadając w tramwaj nr 15 w kierunku Belem. Podobnie jak większość Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
MIĘTÓWKA

MIĘTÓWKA 444

0
Bardzo lubię ziołowe likiery, oj bardzo. To chyba dlatego, że kiedy bylam mała i bolała mnie glowa czy brzuch, moja Mama dawala mi małą łyżeczkę cukru, na którym było kilkanaście kropelek miętowych. Zobacz więcej
Węgierskie pyszności - co warto kupić? UNICUM – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu. Recepturę opracował pod koniec XVIII w. Joseph Zwack, Zobacz więcej
się czują gdy to my na nie czekamy. Gęś odgrzewana niestety robi się sucha, pewnie z tej złości, że musiała czekać. Atmosfera prawdziwe węgierska – muzyka na żywo, mimo bardzo późnej pory. Na Zobacz więcej
modyfikować. Jeśli ktoś lubi naprawdę gorzkie alkohole (np. jest wielkim fanem Unicum) może dodać do syropu - oprócz skórek cytrusowych - także szczyptę mielonego korzenia goryczki górskiej. Ale Zobacz więcej
tam wspaniałe butelki, które w Polsce są o wiele droższe. Trzeba jeszcze pamiętać, że nic tak dobrze nie pasuje do węgierskich tłustych wędlin jak lokalne wino. To oczywiście nie wszystko. Nie sposób Zobacz więcej
you will love it too :) for me it's the chocolate season again! *** il weekend è stato piovoso e nuvoloso. sono rimasta a casa e ho finalmente trovato tempo per qualche sperimentazione in cucina. Zobacz więcej
, porcelana Zsolnay, gulasz, muzyka Lehára i Liszta (ten drugi uważał się za Węgra, ale nie znał ani słowa w tym języku)i tokay. Dzisiaj dodaję jeszcze do tej listy: bicie dzwonów na Anioł Pański Zobacz więcej
, wędlinami. Wszystko pięknie i równiutko poukładane, na niektórych owocach i warzywach ułożone były karteczki z napisem "NO", co oznaczało "nie dotykaj". Oprócz warzyw i owoców można było również Zobacz więcej
difficile … le uova fresche delle galline che razzolavano nell’aia, una spolverata di pecorino, e con pochi passaggi, era pronto il pranzo. Chissà realmente dov’è nato questo piatto, fatto sta che Zobacz więcej
de lossímbolos de Viena y ningun turista se puede marchar de Viena sin pasar por Hotel Sacher dondesirven la unica y verdadera versión de este sabroso postre. Bizcocho: 160 gr de chocolate negro ( Zobacz więcej
kg Jednopalnikowe przepisy z użyciem gęsiego smalcu: Perkelt – przepis TUTAJ Langosz – przepis TUTAJ UNICUM Produktem, do kupienia którego zostałam namówiona, a który zdecydowanie nie przypadł mi do Zobacz więcej
paprykach, smalcu i mięsach. Natomiast wszelkie węgierskie wina, UNICUM (jakiekolwiek alkohole tak naprawdę), pasty paprykowe, suszone papryki w proszku w Tesco są także certyfikowane, a zwyczajnie o Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: