usta romana

Saltimbocca alla Romana to klasyczna rzymska specjalność (dosłownie znaczy: jumps in the mouth = wskakuje w usta). Tradycyjnie przyrządza się ją z cielęciny i szynki parmeńskiej oraz szałwii. W wielu Zobacz więcej
Saltimbocca/s znaczy tyle co “wskakujący do ust“ bądź “skaczący w ustach”. Ale pomijając kwestie czysto lingwistyczne, najważniejsze jest to, że danie to jest po prostu doskonałe w ustach czy w Zobacz więcej
zbysiowa
zbysiowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Ciasto Usta Adama

Ciasto Usta Adama 81

3
Polecam pyszne i ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;) Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione Zobacz więcej
Świeże małże w sosie pomidorowym (z winem) Podczas ostatniego wieczoru w Hiszpanii zjedliśmy przypyszną kolację - zestaw kilku regionalnych smakołyków/dań, które powaliły nas na kolana swoją Zobacz więcej
Saltimbocca alla romana Przez ostatni tydzień chodziła za mną chęć na zrobienie saltimbocca alla romana. Zainteresowana tematem, przejrzałam wiele stron kulinarnych dotyczących tradycyjnej włoskiej Zobacz więcej
, wieprzowinę i wołowinę! Były momenty, kiedy myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy Zobacz więcej
W poszukiwaniu smaków natknęłam się na włoską potrawę Saltimbocca Alla Romana, czyli kotleciki cielęce z szałwią i szynką parmeńską. W kwestii wina z kolei zdecydowałam się na słoweńskie Bagueri Zobacz więcej
było również i tym razem. Wizażystka i stylistka Romana Jóźwik profesjonalnie przeprowadziła cały kurs. Najpierw zajęła się analizą kolorystyczną każdej z uczestniczek, a następnie zrobiłyśmy Zobacz więcej
Carciofi alla romana lub carciofi alla giudia czyli dwa najbardziej znane sposoby przygotowania karczochów. Carciofi alla romana czyli karczochy w stylu rzymskim są faszerowane tartą bułką, Zobacz więcej
Oto przepis na najlepsze ciasto na gnocchi, jakie kiedykolwiek jadłam! Delikatne, rozpływające się w ustach, miękkie, z dodatkiem parmezanu, który dodaje ciastu wyrazistego smaku. Najbardziej lubię je Zobacz więcej
wina. Zaczynamy. I tu na mnie pierwsze olśnienie spłynęło. Wojtek Bońkowski prosi nas o powstanie, w szuraniu krzeseł podnosi się cała sala ludzi. Przedstawiciel Prezydenta RP wpina w klapę marynarki Zobacz więcej
figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski Zobacz więcej
minę. Wsłuchujący się w słowa Eu’Stachego hrabia bacznie acz dyskretnie rozglądał się dokoła. Chciał się upewnić, czy uczestniczy w ceremonii, którą zaszczycają i inne znamienite osobistości. Po Zobacz więcej
dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowin... 15 godzin temu TOSKAŃSKIE ZAPISKI SPEŁNIONYCH MARZEŃ Zobacz więcej