uszka i pierogi wigilijne

Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mieszkała. Robiła to jej Babcia i Prababcia więc potrawa ma już z dwieście lat jak nie lepiej. Wiem, że do świąt Zobacz więcej
Barszcz czerwony jest nieodzownym elementem takich potraw jak krokiety, paszteciki z mięsem lub z kapustą. Wraz z uszkami stanowi też główną potrawę wigilijną. Choć najsmaczniejszy i najzdrowszy jest Zobacz więcej
Pichcąc słuchałam:The Beatles"YESTERDAY" Składniki (ok. 110-120 pierogów): Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej 3 łyżeczki soli 1,5 łyżki oleju ok. 3 szklanek ciepłej wody Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Uszka wigilijne

Uszka wigilijne 43

sto kolorów kuchni: Uszka wigilijne Blog przeniesiony z www.stokolorowkuchni.blox.pl 18.12.2016 Uszka wigilijne Kiedy lepiłyśmy wczoraj z mamą uszka i pierogi z kapustą uświadomiłam sobie, że na blogu Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne 42

Uszkaczy pierogito stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowegopodaje się pierogi lub uszka, które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na Zobacz więcej
Pierogi – kolejna tradycyjna potrawa wigilijna na większości polskich stołach. Najczęściej wypełnione farszem na bazie kapusty i grzybów. Ja w tym roku postanowiłam całkowicie je zmodyfikować. Jedyne Zobacz więcej
Wigilijna klasyka. Podawane zazwyczaj z gorącej wody, okraszone podsmażoną cebulką. Po przestygnięciu można je również przysmażyć na patelni, niektórzy wolą właśnie takie chrupiące. Pierogi można Zobacz więcej
Myślę, że gdyby to mężczyźni mieli przejąć pielęgnowanie wigilijnych tradycji to bardzo szybko Wigilii albo by nie było wcale albo odbywała by się przy telewizji, meczu, piwie, chipsach no i może Zobacz więcej
Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo przy moim roztrzepaniu mogłabym o Zobacz więcej
Cooking Monster
Cooking Monster Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking Monster
Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne 71

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Zobacz więcej
składniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez uszek z grzybami i kapustą. Najlepsze na świecie robi moja babcia, od której dostałam przepis. Dosłownie rozpływają się w ustach. Lepienie zajmuje trochę Zobacz więcej
kuchniaoddwojga
kuchniaoddwojga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia od dwojga
Uszka wigilijne

Uszka wigilijne 35

Święta za pasem. Najwyższy czas rozpocząć przygotowania :) Dzisiaj pokazujemy jak zrobić przepyszne uszka z grzybami do barszczu. Przepis autorstwa Babci, a jak wiadomo, wszystko co od Babci, zawsze Zobacz więcej
Zbliża się wigilia, to muszą być pierogi! W KokoszkoLandzie nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami. Tradycja rzecz święta i nikt z nią nie dyskutuję! U nas tradycją jest też rodzinne lepienie. Zobacz więcej
Do wigilii pozostało kilka dni,a że w ten dzień na moim stolegości czerwony barszcz,to nie ma mowy żeby mogło by zabraknąć, u mnie tych pysznych pierożków. Więc dziś zapraszam na przepis na uszka z Zobacz więcej
Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych grzybów 3 cebule sól pieprz vegeta maggi orginalna 1/4 szkl oleju Wykonanie: Kapustę gotować ok 1 h. Grzyby namoczyć na ok 20 min, odcedzić i gotować Zobacz więcej
W ostatnią sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z markąGaleoorganizowanych w Cook Up studio w Warszawie. Tematem przewodnim były nadchodzące Święta i hasło „Garść tradycji + Zobacz więcej
Przepis, którego zawsze używam i do uszek i do pierogów. Wałkuje się dobrze, cienko a po ugotowaniu mięciutkie i elastyczne Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki pszennej – 1 żółtko – 1 łyżka masła – 2 Zobacz więcej
Jedną z tradycyjnych potraw, która pojawia się na moim stole są pierogi z kapustą i grzybami. Przygotowywanie ich to jeden z naszych rodzinnych rytuałów, na który jako dziecko bardzo wyczekiwałam. Za Zobacz więcej
Jak co roku na Wigilię, zajadamy się barszczem i pysznymi uszkami z farszem grzybowym. Uszka są dość pracochłonne, ale przygotowuje się tylko raz w roku, więc można się poświęcić ;) To jest też fajne Zobacz więcej