uszka semoliny

Tortellini to włoskie pierożki kształtem przypominające polskie uszka, lecz różnią się one sposobem przygotowania ciasta, które przygotowuje się z semoliny, jajka i soli (na 100 gram mąki, dodajemy 1 Zobacz więcej
z migdałami i gorzką czekoladą gingerbread-banana semolina with milk with christmas granola and oatmeal cookie with almonds and dark chocolate Hmmm...co by tu zjeść na drugie śniadanie? makówki! Zobacz więcej
Pizza kwiat z serem mozzarella. Wygląda i smakuje świetnie. Dużo więcej przy niej pracy jak ze zwykłą pizzą, ale od czasu do czasu warto zrobić coś innego. Zaskocz swoich domowników lub znajomych Zobacz więcej
Postanowiłam wziąć udział w konkursie organizowanym na Durszlaku, którego zadaniem konkursowym jest przedstawienie autorskiego pomysłu na przygotowanie zupy z wykorzystaniem produktu z linii WINIARY Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Orecchiette

Orecchiette 258

0
pierwszy zobaczyłam jak przygotowuje się orecchiette (uszka) to zwątpiłam, ale jak to mawiają nie święci garnki lepią:) Jest z nim trochę zachodu, ale jeśli przygotowanie makaronu potraktujecie jako Zobacz więcej
właśnie ucho, a przyrostek ‘etto’ oznacza „mały”. Tradycyjne orecchiette robione jest z mąki semolina, soli i wody. Charakterystyczny kształt nadaje się poprzez wyciśnięcie kciukiem zagłębienia w Zobacz więcej
, podawane z ziemniakami w mundurkach. Zasięgnęłam języka i w innych domach jada się zupę rybną, zaciągniętą śmietaną podawaną z łazankami. Ja postawiłam na coś prostego. Lubię czyste zupy, bulionowe Zobacz więcej
pierniczków, farszów do uszek i pierogów, i łazanek. Przymierzam się teżdo karpia w galarecie, którego nigdy wcześniej nie robiłam. Zastanawiam się, czy choć trochę będzie przypominał tego, którego Zobacz więcej
, czyli selera w nori, mleku i mące. Niestety nie wyszedł mi chrupki jak chciałam ale to, co zostało po wigilii świetnie skomponowało się w kanapce, z majonezem i keczupem. Ujęcie wigilijnej kolacji. Zobacz więcej
sprawdza się bardzo dobrze. Ale możemy wymieszać ją z mąką o wyższym typie, czyli wyższej zawartości składników mineralnych i tym samym zdrowszej. Polecam dodatek mąki orkiszowej (zobacz przepis na Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w nastroju na...
Dzień Kota!

Dzień Kota! 355

0
Wyświetl mój pełny profil Archiwum bloga 2013 (2) grudzień (1) listopad (1) 2012 (6) luty (3) styczeń (3) 2011 (26) lipiec (2) czerwiec (5) maj (7) kwiecień (4) marzec (4) luty (4) Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Wigilijny Quiche

Wigilijny Quiche 251

0
właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie. Świetnie smakuje na Zobacz więcej
500-550. Oczywiście ta sprawdza się bardzo dobrze. Ale możemy wymieszać ją z mąką o wyższym typie, czyli wyższej zawartości składników mineralnych i tym samym zdrowszej. Polecam dodatek mąki Zobacz więcej
w lodówce, mogą stać w chłodnej komórce lub piwnicy. To jest dobre, bo domownicy nie wyjedzą jej do wigilii Drugi sposób to trzymanie jej w rondlu, w chłodnym miejscu (lodówce, spiżarni) i codzienne Zobacz więcej
po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie specjalnej odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam Zobacz więcej
zima w tym roku nie obdarowuje nas bielą śniegu … za to lepić można i to jak … pierogi i uszka. Uwielbiam lepić pierogi i uszka. Zawsze wtedy razem z Sebastianem stajemy przy dębowym blacie naszej Zobacz więcej
... Wiedziałam czym rozświetlić ten smutny, tandetny, ociekający tłuszczem landszaft. Słodką okrasą moich kulinarnych wspomnień miał być Jamie Oliver. W Nottingham jedliśmy w Jamie's Italian, kolacja Zobacz więcej
(5)fenkuł(3)feta(7)FORKY(1)garnek Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Welcome to London

Welcome to London 203

0
?) i tak dalej... Wszystko aby ułatwić i upiększyć życie. Taka dla Anglików normalność. Ta normalność spotęgowała się na dziale mięsnym. Już abstrahuję od sklepów mięsnych z rzeźnikiem za ladą. Zobacz więcej