uszka semoliny

Tortellini to włoskie pierożki kształtem przypominające polskie uszka, lecz różnią się one sposobem przygotowania ciasta, które przygotowuje się z semoliny, jajka i soli (na 100 gram mąki, dodajemy 1 Zobacz więcej
z migdałami i gorzką czekoladą gingerbread-banana semolina with milk with christmas granola and oatmeal cookie with almonds and dark chocolate Hmmm...co by tu zjeść na drugie śniadanie? makówki! Zobacz więcej
Pizza kwiat z serem mozzarella. Wygląda i smakuje świetnie. Dużo więcej przy niej pracy jak ze zwykłą pizzą, ale od czasu do czasu warto zrobić coś innego. Zaskocz swoich domowników lub znajomych Zobacz więcej
serca wybranka przez żołądek. Najlepszym daniem będą owoce morza. Postanowiłam przygotować zupę tajską, gdyż lubimy zupy o orientalnych smakach, doskonale pasuje aby podać ją ukochanej osobie na Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Orecchiette

Orecchiette 258

0
pierwszy zobaczyłam jak przygotowuje się orecchiette (uszka) to zwątpiłam, ale jak to mawiają nie święci garnki lepią:) Jest z nim trochę zachodu, ale jeśli przygotowanie makaronu potraktujecie jako Zobacz więcej
właśnie ucho, a przyrostek ‘etto’ oznacza „mały”. Tradycyjne orecchiette robione jest z mąki semolina, soli i wody. Charakterystyczny kształt nadaje się poprzez wyciśnięcie kciukiem zagłębienia w Zobacz więcej
, podawane z ziemniakami w mundurkach. Zasięgnęłam języka i w innych domach jada się zupę rybną, zaciągniętą śmietaną podawaną z łazankami. Ja postawiłam na coś prostego. Lubię czyste zupy, bulionowe Zobacz więcej
pierniczków, farszów do uszek i pierogów, i łazanek. Przymierzam się teżdo karpia w galarecie, którego nigdy wcześniej nie robiłam. Zastanawiam się, czy choć trochę będzie przypominał tego, którego Zobacz więcej
, fasolę w śmietanie, sałatkę jarzynową, barszcz z uszkami, kompot, słodki talerz i chleb turecki, bo o 4 nigdzie już nie było polskiego. Na uwagę zasługuje farsz do uszek/pierogów bo tym razem trochę Zobacz więcej
sprawdza się bardzo dobrze. Ale możemy wymieszać ją z mąką o wyższym typie, czyli wyższej zawartości składników mineralnych i tym samym zdrowszej. Polecam dodatek mąki orkiszowej (zobacz przepis na Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w nastroju na...
Dzień Kota!

Dzień Kota! 353

0
Strony Strona główna O blogu Przepisy Książki Kontakt czwartek, 17 lutego 2011 Dzień Kota! Z okazji Światowego Dnia Kota zawsze pełnej miski i przyjaznej dłoni, która pogłaszcze za uszkiem życzymy - Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Wigilijny Quiche

Wigilijny Quiche 248

0
właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie. Świetnie smakuje na Zobacz więcej
500-550. Oczywiście ta sprawdza się bardzo dobrze. Ale możemy wymieszać ją z mąką o wyższym typie, czyli wyższej zawartości składników mineralnych i tym samym zdrowszej. Polecam dodatek mąki Zobacz więcej
go robić, matematyczka, pani Stefaniak… A co było jak go nie było? Robiliśmy sałatkę jarzynową z następujących składników: ziemniaki w mundurkach, cebula, trochę musztardy, marchew i korzeń Zobacz więcej
(klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W Zobacz więcej
zima w tym roku nie obdarowuje nas bielą śniegu … za to lepić można i to jak … pierogi i uszka. Uwielbiam lepić pierogi i uszka. Zawsze wtedy razem z Sebastianem stajemy przy dębowym blacie naszej Zobacz więcej
bo czasu nie było. Dziś celebruję pierwsze zielone szparagi i gotuję zapamiętaną u Jamiego wiosenną zupę. składniki bulionu: 1 kurczak - u mnie 6 pałeczek z kurczaka 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 Zobacz więcej
BARSZCZ WIGILIJNY NA DOMOWYM KWASIE BURACZANYM ~ Cafe Babilon O MNIE SPIS TREŚCI REKLAMA I WSPÓŁPRACA MOJE KSIĄŻKI MĄKA PHOTOGRAPHY ŚWIĘTA/WIGILIA 25 grudnia 2013 BARSZCZ WIGILIJNY NA DOMOWYM KWASIE Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Welcome to London

Welcome to London 201

0
?) i tak dalej... Wszystko aby ułatwić i upiększyć życie. Taka dla Anglików normalność. Ta normalność spotęgowała się na dziale mięsnym. Już abstrahuję od sklepów mięsnych z rzeźnikiem za ladą. Zobacz więcej