uszka z mąki żytniej

Barszcz Czerwony Czysty. Składniki na uszka znajdziesz w poście Uszka z Mięsem. Sugestie: Jeśli chcesz zrobić uszka wypełnione kapustą i grzybami użyj przepisu na farsz z posta Zakręcone Pierogi z Zobacz więcej
A gdyby tak połączyć ryż, z brokułem i zrobić kotlety? Smacznie, szybko i zdrowo! Na taki pomysł sobie wpadłam i zrobiłam. Proste i smakiem powalające! Dzieciaczki wcinały, aż się uszka trzęsły! Co Zobacz więcej
babeczek: 200 g mąki żytniej 100 g mąki pszennej 1 jajko 120 g zimnego miękkiego masła 1 łyżeczka soli 50 g letniej wody (ok.1/4 szklanki) Farsz ztegoprzepisu. Kruche ciasto wyrabiamy ręcznie bądź za Zobacz więcej
kini1812
kini1812 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Yummy Lifestyle
Zakwas na żurek.

Zakwas na żurek. 51

0
zakwasie będzie nieporównywalnie lepszy od tego na zakwasie ze sklepu, dlatego i Was zachęcam do nastawienia swojego zaczynu przed Świętami, tym bardziej, że zmieszanie składników trwa dosłownie Zobacz więcej
Pierogi z kapustą lubię jeść o każdej porze roku szczególnie kiedy są odpowiednio doprawione solą i czarnym pieprzem :) Podczas zimy z reguły pochłaniam ich więcej, ale również w cieplejsze miesiące Zobacz więcej
kini1812
kini1812 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Yummy Lifestyle
Zakwas na żurek.

Zakwas na żurek. 73

0
zakwasie będzie nieporównywalnie lepszy od tego na zakwasie ze sklepu, dlatego i Was zachęcam do nastawienia swojego zaczynu przed Świętami, tym bardziej, że zmieszanie składników trwa dosłownie Zobacz więcej
. Przepis na bułeczki z kapustą i grzybami: Składniki: pół małej kostki drożdży, 1 kg kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, 2 cebule, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 0,5 Zobacz więcej
. Wielkanocne bułeczki – zajączki Przezagata, 16 marca 2013 SkładnikiSposób przygotowania Zaczyn drożdżowy:Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, rozpuszczamy w nim drożdże i łyżkę cukru białego. Zobacz więcej
Mgliście, spadające liście i obfite owoców kiście. Tak ogólnie rzecz ujmując, trzeba się czymś rozgrzać. Może to być ciepły barszczyk z uszkami, herbata z cytryną i miodem, gęsta zupa dyniowa, czy Zobacz więcej
) kuchnia śląska była skromna i monotonna. Te same potrawy były spożywane w ciągu całego dnia, a nawet tygodnia.Ślązacy poza obiadową porą często jadali na śniadanie ZUPY. Najpopularniejszymi zupami Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niebo na talerzu
Zalewajka

Zalewajka 340

3
i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce, przemieszać codziennie. Można przyśpieszyć fermentację dodając do płynu łyżkę soku z ogórków lub kiszonej kapusty. na zalewajkę: - ok. 0,5-0,75 l zakwasu - 2 l Zobacz więcej
na taką bardzo szybką w wykonaniu (acz niezbyt fotogeniczną;)) przegryzkę?:) serdecznie polecam! DOMOWY CHLEBEK CHRUPKI Składniki: * 0,5 szkl. mąki żytniej razowej typ 1850 (graham), * 0,5 szkl. Zobacz więcej
mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem kromki wiedziałam, że to jest to bardzo delikatny, puszysty, sprężysty i do tego ten tajemniczy smak kuminu. Pycha!! Jestem pewna, że nie raz go jeszcze upiekę. Zobacz więcej
mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem kromki wiedziałam, że to jest to bardzo delikatny, puszysty, sprężysty i do tego ten tajemniczy smak kuminu. Pycha!! Jestem pewna, że nie raz go jeszcze upiekę. Zobacz więcej
Podczas recenzowania barszczu czerwonego tutaj, użyliśmy zamiast uszek, klusek włoskich, znanych pod nazwą gnocchi. Kluski te są całkiem ciekawą alternatywą jako wypełnienie zup, można je również Zobacz więcej
Podczas recenzowania barszczu czerwonego tutaj, użyliśmy zamiast uszek, klusek włoskich, znanych pod nazwą gnocchi. Kluski te są całkiem ciekawą alternatywą jako wypełnienie zup, można je również Zobacz więcej
pierogów. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej szklanka ciepłej wody łyżka masła + masło do pierogów żeby się nie posklejały Farsz: 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli Zobacz więcej
z różnego rodzaju kluskami. Najlepsza była z ziemniakami przygotowanymi przez mamę, zwanymi prażuchą, to pamiętam dokładnie, bo ziemniaki w ten sposób przygotowane, jadło się do różnego rodzaju zup. Zobacz więcej
barszczu i śledziki odprężcie się jeszcze przy pierniczkach ;) Można je następnego dnia ślicznie opakować i podarować komuś drobiazg od serca. Przepis znalazłam na mojewypieki.com ale z braku Zobacz więcej
). Składniki na farsz mięsny: 2 duże cebule 400g mięsa mielonego z indyka ok 1/2 szkl wody sól morska do smaku pieprz czarny do smaku Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na patelni. Gdy będzie Zobacz więcej