w czym można przechować większą ilość rodzynek?

obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Kutia

Kutia 76

0
Wigilijny, słodki smakołyk z dużą iloscią bakalii. Tradycyjna potrawa kuchni wschodniej, kresowej Ilość kutii: ok. 8 porcji Składniki na kutię: 1 szklanka ziaren pszenicy (bez łusek) 1 szklanka maku Zobacz więcej
, orzechami włoskimi i laskowymi, skórką pomarańczową, kandyzowanymi ananasami i papają, figami, daktylami, migdałami, śliwkami kalifornijskimi, żurawiną. Z mniejszą lub większą ich ilością i w Zobacz więcej
budyń: 2 budynie śmietankowe (dałem jeden na 3/4l wody, jeden na 1/2l) 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru rodzynki (można i bez - tak jak w oryginale, u mnie miała być tym razem żurawina, ale.. pomyliłem Zobacz więcej
i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Na ostatnie trzy minuty gotowania dodajemy dowolne bakalie (migdały, orzechy włoskie, orzechy lasowe, rodzynki, daktyle, co tylko lubimy) i mieszamy. Jeśli chcemy, aby Zobacz więcej
Babeczki bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym z dużą ilością bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Choć wydawałoby się, że czekolada i bakalie dadzą Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Pierniki.

Pierniki. 1029

5
jak moja Babcia. Piekę dużo mniej ale pamiętam czego mnie uczyła, że ciasto musi błyszczeć od tłuszczu, że sól rogową trzeba rozrobić w mleku i że wałkować trzeba grubo. Nigdy nie zdobię pierników Zobacz więcej
składników podaję wg przepisu źródłowego. Ja, przyrządzając danie, zmniejszyłam ilość składników o połowę i wyszły z tego mniej więcej 3 porcje. Składniki: (4-6 pocji) - 500 g mielonej wołowiny lub Zobacz więcej
75g rodzynek 100g świeżego młodego szpinaku Na sos sałatkowy: 4 łyżki oliwy z oliwek / sok z 1 cytryny Pęczek świeżej mięty, grubo posiekany Sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie W dużym garnku Zobacz więcej
. Albo soczewica. Ortodoksyjni slow-carberzy muszą pominąć rodzynki. Tempeh curry Daje dwie porcje (jedzone jako danie główne) lub dużo porcji (jedzone jako dodatek do ryżu) 200g tempehu lub Zobacz więcej
się posmak, ale Didi wciąga bez problemu i nie ma pytań co to...oczywiście czosnek przez praskę, ewentualnie w kawałeczki i dodać od początku gotowania, by nie było go widać ;-) - z kaszą jaglaną i Zobacz więcej
(migdały sparzone i obrane ze skórki) 100g pokruszonych biszkoptów lub zwykłych herbatników 50g masła 3 jajka 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego Zobacz więcej
450 – 500 g mąki pszennej — najlepiej włoskiej manitoby, albo typu 00 (polski odpowiednik to 450, z luksusowej 550 też dobrze wychodzi) 1 łyżeczka soli 85 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej Zobacz więcej
. Babka odpowiednio przechowana zachowa świeżość przez kilka dni, smacznego! Babka drożdżowa Drukuj Czas przygotowania 1 godzina Czas gotowania 25 min Całkowity czas 1 godzina 25 min Autor: Anna Typ Zobacz więcej
(4) Płatki migdałów(1) Płatki Orkiszowe(3) Płatki owsiane(21) Płatki z Komosy Ryżowej(1) Płatki żytnie(1) Rabarbar(11) Rodzynki(13) Rozmaryn(3) Rukola(5) Ryż(8) Ryż czerwony(1) Sardynki(2) Siemię Zobacz więcej