wagashi

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
rozdzielonych kochanków: tkającą księżniczkę Orihime 織姫 (Wega) oraz pasterza Hikoboshi 彦星 (Altair), wypasającego znaki zodiaku. Zanim jednak zapatrzyliśmy się w niebo udało nam się przygotować Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Słodkie oblicze Japonii

Słodkie oblicze Japonii 451

1
{{headerMessage}}
łakoci jedzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo szczegółowa, wieloaspektowa publikacja omawiająca nie tylko składniki, gotowe wyroby i proces wytwarzania, lecz także kontekst historyczny, kulturowy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zapakowane. Wśród smaków dominują tradycyjne japońskie: herbata matcha, czarny sezam, wasabi. Popularne są również ciastka czy czekoladowe ciasta. Coraz mocniej atakują rynek producenci wagashi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
udział w degustacji gruzińskich win, słoweńskiej oliwy i wiele innych. Mam nadzieję, że tak, jak w zeszłym roku, będzie można kupić węgierskie kołacze. Były przepyszne i do dziś śnią mi się po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
herbaty. Innym bardzo wyjątkowym smakiem jest Uirō. Jest to słodkie ciasto wykonane na parze z mąki ryżowej oraz cukru. W jego smaku można wyczuć fasolę Azuki (zwaną czerwoną soją), truskawki, smak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wagashi – tradycyjne japońskie łakocie. Firma Morozoff zaproponowała piękny zestaw o nazwie hanayui (dosł. „przybrany kwiatami”), w którym również opakowanie jest utrzymane w kanonach rodzimej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
on nominację do finału Gourmand World Cookbook Awardsjako jeden z współautorów książki o kuchni skandynawskiej. Nie mogło oczywiście zabraknąć propozycji z Japonii. Autorką książki Wagashi jest Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MaryCooking
Anko – tsubu-an

Anko – tsubu-an 127

1
{{headerMessage}}
wagashi. Ale znajdziemy je także w lodach, bułkach czy nawet jako dodatek sernika. Oczywiście, anko możemy jeść łyżką, podobnie jak wyjada się nutellę ze słoika. Ale stanowczo lepiej wykorzystać ją Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kosowskiej Pop-up Ferment x Rozbrat20 Ramen odznaczony gwiazdką Michelin pierwszy raz w Polsce! To To Pho: homary w streetfoodowym menu Przedsmak Japonii: kolacja washoku w Onggi Wagashi na japońskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryżowe pyzy z wieprzowiną i grzybami mun, zawijane w liść palmowy + pikle i sosyXôi mặn thập cẩm – ryż kleisty z dodatkami (cynamonową szynką, prażoną szalotką, nitkami suszonej wieprzowiny)Bánh khúc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Garden w Tokyo. Przed wejściem do Chashitsu (japońskiego domu herbaty) należy zdjąć buty. Herbatę spożywamy siedząc "po turecku" na matach bambusowych, obsługiwani przez Japonki w tradycyjnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
historia tych specjałów w krajach Dalekiego Wschodu. Książka jest efektem wieloletnich badań autorki „nad japońską sztuką cukierniczą” (str. 7). Opisuje znaczenie i funkcję słodyczy w kulturze i Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MaryCooking
Dango

Dango 689

1
{{headerMessage}}
Ryż to jeden z filarów japońskiej kuchni. Jedzony sam, z jajkiem, mięsem, smażony, gotowany, na kwaśno… i na słodko. Tak, tak. Słodkości wyrabiane z ryżu i jego pochodnych towarzyszą Japończykom od Zobacz więcej
MaryCooking
MaryCooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MaryCooking
Dorayaki z dynią

Dorayaki z dynią 144

0
{{headerMessage}}
na nim upiec. Więc, z niewiadomych powodów, postanowił upiec naleśnika. Stąd też nazwa: dora to po japońsku „gong”, natomiastyakioznacza coś, co zostało upieczone lub usmażone.W rzeczywistości, ten Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dziewczyny dopiero uczące się "gejszowskiego" kunsztu. Uczesania ich są zawsze z naturalnych włosów, nie noszą peruk tak jak geiko, za to ozdabiają kruczoczarne włosy ozdobami kanzashi, z motywami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fokim x Pyza made in Poland x Diep z Viet Street Food Co zjeść w Wólce Kosowskiej Pop-up Ferment x Rozbrat20 Ramen odznaczony gwiazdką Michelin pierwszy raz w Polsce! To To Pho: homary w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
komiks cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Z myślą o miłośnikach japońskiej sztuki cukierniczej Yūji Nishi oraz Terry Yamamoto stworzyli komiks zatytułowany Andō Natsu (tytuł to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jesteście głodni. Groziłoby to rozgryzieniem kartek lub ekranu (bo dostępna jest również w wersji elektronicznej). Zdjęcia zamieszczone w książce to małe dzieła sztuki. Podobnie zresztą jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
są niezwykle czyści - nie tylko jeżeli chodzi o toalety :) Przede wszystkim, nigdy nie siadają do stołu - nawet w przydrożnym barze z brudnymi rękoma. Zawsze na początku dostajemy ciepły, mokry Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, dopieszczonych kulinarnych kompozycjach przed oczami stają oczywiście nasze własne wyobrażenia czy obrazy pamiętane z telewizji bądź prasy, ale chciałoby się móc od razu, podczas lektury, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: