waniliowe cantucci

jagnięcy w rozmarynie, tymianku i cytrynie Pieczone warzywa w czosnku i oliwie z oliwek, Buraczki w miodzie, rozmarynie i occie balsamicznym, Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem. Deser: Zobacz więcej
Koleżanka poczęstowała mnie nimi parę dni temu, po pierwszym gryzie poprosiłam o przepis, a po 2 dniach leżały już zrobione już u mnie w domu :) Ciastka są twarde, lecz to jest właśnie ich znak Zobacz więcej
Ulubione ciastka moich rodziców - idealne do kawy, idealne do przechowywania! Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Zobacz więcej
Są proste do zrobienia, świetnie nadają się do przechowania (należy je trzymać szczelnie zamknięte) i są bardzo smaczne. Cantucci- znane także jakocantuccini,to dwukrotnie pieczone, twarde i chrupiące Zobacz więcej
cytrusowo - ciasteczkowym Krem 3 żółtka ( od kur ekologicznych lub np zielononóżek) 3 płaskie łyżki cukru 250 g serka mascarpone łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z limonki 50 ml likieru Zobacz więcej
do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem. Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i Zobacz więcej
mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 i 1/2 szklanki bakali, w mojej wersji są to kandyzowane wiśnie z mango 1. Jajka Zobacz więcej
Biscotto znaczy po włosku dwa razy pieczone i dokładnie w ten sposób przygotowuje się te wspaniałe ciastka pochodzące z Italii. Inna nazwa, jaką noszą te ciastka to cantucci czyli trójkąty, a to jest Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Cantucci

Cantucci 78

1
Przepyszne, chrupiące ciasteczka cantucci podbiły nasze serca. Podwójnie wypiekane, chrupiące i słodkie. Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek, pochodzących z Toskanii. Są pełne migdałów, a przed Zobacz więcej
Smak włoskich ciasteczek cantucci poznałam dawno temu. Od razu stały się jednymi z moich ulubionych. Są kruche i chrupiące. Najlepiej smakują gdy zamoczy się je w kawie lub w winie. Był taki czas, że Zobacz więcej
Sandra
Sandra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poranek na słodko
Omlet a'la tiramisu.

Omlet a'la tiramisu. 33

0
OMLET A'LA TIRAMISU /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ 100 g mascarpone 40 g mąki z zielonych bananów (może być gryczana, pszenna lub inna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z Zobacz więcej
ciasteczek- biscotti di Prato. Tak, tak wymyślili je w Prato, a w Toskanii są najpopularniejsze. Zwane cantuccini, cantucci lub giottini. Aromatyczne ciasteczka z mąki i migdałów. Muszą być twarde Zobacz więcej
, kiedy wspomniana forma pojawi się w pewnym znanym sklepie... Marząc więc o tych małych słodkościach, postanowiłam poszukać czegoś, co mnie w pełni usatysfakcjonuje. Myślałam o cantucci - w końcu Zobacz więcej
te z pistacjami i cytryną, a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Zobacz więcej
Actinidia
Actinidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Muffinalia
Biscotti z morelami

Biscotti z morelami 35

0
Niedawno przechodząc obok coffee heaven zobaczyłam ciekawe ciasteczka, były zamknięte w wielkim słoju, co tym bardziej podnosiło ich atrakcyjność w moich oczach. Nie mając zbyt dużo czasu sprawdziłam Zobacz więcej
tygodnie. Podobno (chociaż tego nie próbowałam) po upieczeniu jak wystygną można je zamrozić i tak przechowywane wytrzymają nawet do 4 tygodni. Przed jedzeniem trzeba zostawić je do rozmrożenia na Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Cantuccini

Cantuccini 65

0
Cantuccini (zdrobniale cantucci), zwane również biscotti di Prato. Słynne toskańskie ciasteczka – sucharki z całymi migdałami. Bardzo twarde więc jada się je po umoczeniu w winie (tradycyjnie Vin Zobacz więcej
Biscotti (zwane też cantucci) to rodzaj włoskich twardych ciastek- sucharków, wypiekanych dwukrotnie. Stworzone do maczania w kawie- inaczej zęby mogą ucierpieć ;) Biscotti skosztowałam kiedys w Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Cantucci

Cantucci 134

0
Cantucci, cantuccini, biscotti to jedna i ta sama nazwa dla włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużo migdałów, a dzięki podwójnemu procesowi pieczenia są super chrupiące. Z reguły o Zobacz więcej
Cantucci kardamonowo-waniliowe z migdałami Kruche, chrupiące, pełne migdałów ciasteczka, w których zakochałam się podczas wakacji w Toskanii. Świetnie smakują maczane w dobrej, aromatycznej kawie lub Zobacz więcej