Przepis na waniliowe cantucci

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Cantucci / cantuccini

Cantucci / cantuccini 89

Cantucci, nazywane też zdrobniale cantuccini albo biscotti di Prato, to włoskie sucharki migdałowe. Najczęściej przed spożyciem macza się je w winie (przeważnie białym i słodkim), a czasami w kawie. Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Cantucci

Cantucci 89

Przepyszne, chrupiące ciasteczka cantucci podbiły nasze serca. Podwójnie wypiekane, chrupiące i słodkie. Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek, pochodzących z Toskanii. Są pełne migdałów, a przed Zobacz więcej
Smak włoskich ciasteczek cantucci poznałam dawno temu. Od razu stały się jednymi z moich ulubionych. Są kruche i chrupiące. Najlepiej smakują gdy zamoczy się je w kawie lub w winie. Był taki czas, że Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Cantucci

Cantucci 142

Cantucci, cantuccini, biscotti to jedna i ta sama nazwa dla włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużo migdałów, a dzięki podwójnemu procesowi pieczenia są super chrupiące. Z reguły o Zobacz więcej
Są proste do zrobienia, świetnie nadają się do przechowania (należy je trzymać szczelnie zamknięte) i są bardzo smaczne. Cantucci- znane także jakocantuccini,to dwukrotnie pieczone, twarde i chrupiące Zobacz więcej
Ciasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Zobacz więcej
Cantucci kardamonowo-waniliowe z migdałami Kruche, chrupiące, pełne migdałów ciasteczka, w których zakochałam się podczas wakacji w Toskanii. Świetnie smakują maczane w dobrej, aromatycznej kawie lub Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Cantucci

Cantucci 111

Cantucci lub Cantuccini to typowe włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Kruche, chrupiące, długo zachowujące świeżość, z dużą ilością migdałów (u mnie też z pistacjami), raczej dla amatorów Zobacz więcej
zasmakujkuchni
zasmakujkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zasmakuj Kuchni
Cantucci

Cantucci 4

Cantucci,inaczej cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” to rodzaj włoskich twardych ciasteczek pochodzących z rejonu środkowych Włoch – Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Italianizzato
Cantucci

Cantucci 43

Toskańskie ciastka z migdałami Ostatnio już wyjaśniłem czym są cantucci, z czym się je podaje, a teraz czas na zrobienie ich samemu. Dlaczego? Pomimo, że jest to jeden z najbardziej znanych Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Cantucci

Cantucci 75

Cantucci Pewnie wspominałam już nie raz, że lubię Włochy i kuchnię włoską, że chciałabym mieszkać w Portofino :) Żadna kuchnia nie istnieje bez deserów :) Jedną z perełek włoskiej są cantucci… Zobacz więcej
danuszna
danuszna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szamanie/wcinanie
Cantucci

Cantucci 72

Od dawna chodziły za mną sucharki. Takie jak kiedyś pokazywała Basia. Tylko nie mam (jeszcze!) słoja ani szuflady na smakołyki. Zresztą, chomikowanie czegokolwiek jadalnego nie jest proste, jeśli się Zobacz więcej
gotowanieodswieta
gotowanieodswieta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie od święta
Cantucci

Cantucci 63

To nie są mięciutkie ciasteczka do pochrupania w samochodzie czy na spacerze. Ale już w towarzystwie kawy czy dobrej herbaty jak najbardziej. Są twarde, aromatyczne i mają cudowny smak migdałów. Zobacz więcej
Wszystko o Italii
Wszystko o Italii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wszystko o Italii
CANTUCCI

CANTUCCI 122

Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące. SKŁADNIKI: 100 g masła 250 g nieobranych migdałów Zobacz więcej
Koleżanka poczęstowała mnie nimi parę dni temu, po pierwszym gryzie poprosiłam o przepis, a po 2 dniach leżały już zrobione już u mnie w domu :) Ciastka są twarde, lecz to jest właśnie ich znak Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Cantuccini/Cantucci/Biscotti

Cantuccini/Cantucci/Biscotti 39

Cantuccini to dwa razy pieczone włoskie ciasteczka do kawy. Zwane też biscotti i cantucci. Najczęściej z migdałami. Ja do idealnego przepisu dochodziłam jakiś czas. Teraz robię je tak. Garść migdałów Zobacz więcej
‚ Czy na chłodne, grudniowe popołudnie jest coś bardziej rozgrzewającego niż dawka imbiru? Tak – potrójna dawka imbiru! :) Tak jak w dzisiejszych potrójnie imbirowych biscotti, idealnych na ten Zobacz więcej
Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
WŁOSKIE CANTUCCI

WŁOSKIE CANTUCCI 176

"Przeglądając różne ciekawe przepisy w internecie kilka razy natknęłam się na cantucci zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato" to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Cytrynowe cantucci

Cytrynowe cantucci 78

Cytrynowe cantucci 10 czwartek sty 2013 Autor: Kasia, w kategorii: ciastka, wypieki Cantucci, znane również jako biscotti, to podwójnie pieczone włoskie ciasteczka. Twarde, intensywnie cytrynowe i z Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaki i aromaty
Jesień i cantucci

Jesień i cantucci 94

Wczoraj po raz pierwszy tej jesieni, trawy przykrył szron... dzisiaj powtórka z zimna, mglisto ale zapowiada się piękny dzień:) Cantucci lub biscotti - to rodzaj włoskich ciasteczek, z siekanymi Zobacz więcej