Przepis na wareniki

Wareniki to wschodnia nazwa pierogów. W miniony weekend nie dość, że tropiliśmy żubry, to jeszcze nauczyłyśmy się lepić pierogi. Nasze kulinarne szaleństwa obejrzycie w krótkim filmie, a poniżej Zobacz więcej
Leniwe wareniki to w zasadzie polskie leniwe pierogi. Czy to jest potrawa tradycyjnie ukraińska czy polska jest kwestią sporną. Ja nazywając je ukraińskimi warenikami kieruję się opowieściami mojej Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szlak na wschód
WARENIKI z MAKIEM

WARENIKI z MAKIEM 26

Co kraj to obyczaj. Ja bym jeszcze dodała - co kraj to pierogi ;) Nie ma bowiem chyba narodu, który by w swoim narodowym menu nie miał pierogów. Co prawda nazwy ich mogą być różne (kołduny, chinkali, Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Wareniki z pyrami

Wareniki z pyrami 97

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Zobacz więcej
Jak prawdziwa Ukrainka, nawet jeśli kosmopolityczna, a może nawet trochę i "spolszczona" pozostaję wierna swoim smakowym upodobaniom znanym mi jeszcze z dzieciństwa. Nie ma dla mnie nic lepszego Zobacz więcej
Mimo że przyrządzam różne potrawy z różnych regionów świata, z przeróżnymi składnikami, od najprostszych do bardzo egzotycznych, to muszę przyznać, że dobre ukraińskie pierogi (wareniki) to danie, Zobacz więcej
LokalKlukovka znamy i lubimy już od jakiegoś czasu. Serwuje kuchnię wschodu. Znajdziemy w niej czebureki, pielmieni, manty, chinkali i wiele innych propozycji. Jeszcze nigdy nie darzyło się żebyśmy Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Kluchy w Klukovce

GastroDistro: Kluchy w Klukovce 58

Distro: Miał być kebab w Efezie, ale zainspirowana ostatnią rozmową z N. postanowiłam minąć kilka pawilonów i wylądować w tak zachwalanej Klukovce. Pierogi, pierożki, pierożeńki to coś, co tygryski Zobacz więcej
Długo trwało zanim udało mi się znaleźć czas, żeby coś napisać o naszej ukraińskiej wyprawie. W końcu się udało...zatem zapraszam. Trasa naszej podróży to: Ciechocinek - Warszawa (zabrać znajomych)- Zobacz więcej
Babooshka jest miejscem do którego zaglądam, gdy mam ochotę na coś w bardzo domowym ale wschodnim klimacie - ale nie mówię tu o schabowych które serwują niemal wszędzie i to wielkości dużego talerza. Zobacz więcej
Jeden ze smaczniejszych sposobów przygotowania makreli. Ja po prostu nie rozumiem, jak niektórzy ludzie mogą przez całe życie spożywać makrelę tylko w wędzonej formie. Istnieje przecież tak Zobacz więcej
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Crust and Dust w Siole Budy!

Crust and Dust w Siole Budy! 127

Miniony weekend spędziliśmy w sercu Puszczy Białowieskiej. Przywieźliśmy tam nasze pomysły na czerwcowe menu. Próbowaliśmy też miejscowych przysmaków i poczuliśmy, co znaczy kresowa gościnność. Mniej Zobacz więcej
Tak się zdarzyło, że pozostało mi sporo smacznej karpackiej bryndzy.Sama bryndza jest jednak zbyt twarda i słona, żeby wykorzystać ją solo w charakterze nadzienia więcpostanowiłam przygotować Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Restauracja Babooshka - recenzja

Restauracja Babooshka - recenzja 479

W tym tygodniu na obiad zjedliśmy z TeŻetem solankę. W zeszłym tygodniu natomiast jadłam ją na spotkaniu z koleżanką w restauracji Babooshka. Jest to moje ulubione miejsce na spotkania z kuchnią Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
varnishkes

varnishkes 113

każdy zna chyba leniwe pierogi (kluski kopytka z serem), wiele osób próbowało leniwych gołąbków (kapusta nie owija nadzienia, tylko jest posiekana i duszona z resztą składników). dziś rozszerzam krąg Zobacz więcej
Poglądy mojej teściowej na techniki przygotowania jedzenia w dużej mierze nie schodzą się z moimi, jak to zwykle bywa u osób lubiących gotować z pasją (Z moją mamą jest o wiele prościej. Ona nie Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Sangria

Sangria 108

Po Ukrainie i Polsce, Hiszpania to trzeci kraj, który jest bardzo bliski mojemu sercu. Jest tak za sprawą hiszpańskich przyjaciół, których chciałoby się nazwać rodziną. Znajomość hiszpańskiego i Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Lwowska przygoda

Lwowska przygoda 124

Pierwsze wrażenie – zawód. Szare miasto, z dziurawymi drogami i nazwami ulic, których nie umiałam odczytać ;) Ale wyjście na starówkę sprawiło, że zapomniałam o niedoskonałościach, wynagrodziło ono Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Moje mięsne manty

Moje mięsne manty 350

Manty to potrawa narodów centralnej Azji, a także Turcji, Mongolii, Korei, niektórych regionów Chin, Krymu. Charakterystyczną cechą mant jest to, że przygotowywane są przeważnie na parze. Można Zobacz więcej