wareniki

gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Wareniki z pyrami

Wareniki z pyrami 90

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szlak na wschód
WARENIKI z MAKIEM

WARENIKI z MAKIEM 24

Co kraj to obyczaj. Ja bym jeszcze dodała - co kraj to pierogi ;) Nie ma bowiem chyba narodu, który by w swoim narodowym menu nie miał pierogów. Co prawda nazwy ich mogą być różne (kołduny, chinkali, Zobacz więcej
Leniwe wareniki to w zasadzie polskie leniwe pierogi. Czy to jest potrawa tradycyjnie ukraińska czy polska jest kwestią sporną. Ja nazywając je ukraińskimi warenikami kieruję się opowieściami mojej Zobacz więcej
Wareniki to wschodnia nazwa pierogów. W miniony weekend nie dość, że tropiliśmy żubry, to jeszcze nauczyłyśmy się lepić pierogi. Nasze kulinarne szaleństwa obejrzycie w krótkim filmie, a poniżej Zobacz więcej
Anna Gruszka – Splątany warkocz Bereniki Zza drzwi dochodził do niej jego podniesiony głos, chyba z kimś rozmawiał, pewnie w sprawie pracy. Jego głos był mocny, dźwięczny i zdecydowany. Wydawało jej Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Dżem z derenia

Dżem z derenia 2470

Z derenia jadalnego, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków, warto zrobić dżem lub konfiturę. Będzie to znakomity dodatek do kanapek, przekąsek lub deserów. Do przygotowania dżemu z derenia Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Chleb z ziaren (bez mąki)

Chleb z ziaren (bez mąki) 1422

Składniki: 200 g siemienia lnianego, 200 g ziaren słonecznika, 100 g pestek dyni, 100 g ziaren sezamu, 4 jajka, 50 ml oliwy z oliwek, 1 płaska łyżeczka soli. Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy Zobacz więcej
Owoce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, Zobacz więcej
morrigan231
morrigan231 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kobieta w lustrach...
Anna Karenina...

Anna Karenina... 52

Ostatnimi czasy do kina chodziłam na takie kinowe produkcje jak Merida Waleczna, Auta 2 czy choćby Smerfy. Gdy więc Marta zaproponowała wypad do kina, przed obiadem, po odwiezieniu Dziecka do szkoły - Zobacz więcej
kuchennybalagan
kuchennybalagan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenny bałagan
Chleb "5 ziaren"

Chleb "5 ziaren" 80

Chleb "5 ziaren" przykuł moją uwagę swoją nazwą. Składniki do jego przygotowania okazały się być mało wyszukane i wszystkie miałam w kuchennej szafce. Spodobało mi się także to, że chleb ten nie musi Zobacz więcej
morrigan231
morrigan231 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kobieta w lustrach...
Anna Karenina....

Anna Karenina.... 144

poniedziałek, 07 stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich w nowym roku. Odpowiadając na pytania o brak wpisów - nowa strona bloga jest w trakcie przygotowań i tam zapraszam. Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
chleb pełen ziaren

chleb pełen ziaren 70

Brak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest Zobacz więcej
Make Easy Meal
Make Easy Meal Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Make Easy Meal
Naleniki na Słono

Naleniki na Słono 30

Ostatnio głośno o szkodliwości cukru, to ja mam dla was alternatywę dla słodkich naleśników. Robi się jak te popularne tylko dodaje do ciasta więcej składników, wytrawnych. Jak zostanie wam ciasto Zobacz więcej
Potrzebny czas: 10 minut + noc moczenia ziaren Porcja: 4 osoby Poziom trudności: Łatwy Wydrukuj Autor Wysmakowane 21 kwietnia 2017 Pasta z ziaren słonecznika i dyni z dodatkiem suszonych pomidorków. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kisiel Anny Kareniny

Kisiel Anny Kareniny 44

Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Są powieści, które się nie starzeją. Napisane w przeszłości, stają się z czasem dokumentem swojej epoki, nabierając dla późniejszych pokoleń kostiumowego charakteru, jednak nie przeszkadza to Zobacz więcej
Jeden z lepszych serników na blogu. Typowy polski sernik,mocno zwarty, nie za bardzo suchy. Smak kokosu doskonale współgra z białą czekoladą, tworząc doskonały duet. 1,25 kg. sera białego mielonego Zobacz więcej
Wiemy… Ziarna amarantusa bardzo łatwo potrafią zrazić. Nie pachną…;) Ale chcemy Wam pokazać, jak je podać, by nie tylko były zdrowe, ale i smaczne, a co za tym idzie, by pysznie pachniały. 1/2 Zobacz więcej
Pyszny chleb bez dodatku mąki. Zagościł i u mnie. Zapewne spotkaliście się już z tym przepisem. Ja od dawna planowałam go zrobić i weekend był odpowiednim momentem. Wyszedł pyszny. Jest to bardzo Zobacz więcej