wareniki

Wareniki to wschodnia nazwa pierogów. W miniony weekend nie dość, że tropiliśmy żubry, to jeszcze nauczyłyśmy się lepić pierogi. Nasze kulinarne szaleństwa obejrzycie w krótkim filmie, a poniżej Zobacz więcej
Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlak na wschód
WARENIKI z MAKIEM

WARENIKI z MAKIEM 8

0
Co kraj to obyczaj. Ja bym jeszcze dodała - co kraj to pierogi ;) Nie ma bowiem chyba narodu, który by w swoim narodowym menu nie miał pierogów. Co prawda nazwy ich mogą być różne (kołduny, chinkali, Zobacz więcej
Leniwe wareniki to w zasadzie polskie leniwe pierogi. Czy to jest potrawa tradycyjnie ukraińska czy polska jest kwestią sporną. Ja nazywając je ukraińskimi warenikami kieruję się opowieściami mojej Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
varnishkes

varnishkes 105

0
pierogów wareników, varenishkes więc początkowo były pierogami z kaszą gryczaną i cebulą, ale z czasem z kaszy owijanej w ciasto zostało oddzielnie ciasto i kasza. tym razem w towarzystwie#omnomnom Zobacz więcej
pierogi z ziemniakami i serem. Tym razem nie użyłam parzonego ciasta na pierogi (wareniki), a łatwiejsze w przygotowaniu na bazie serwatki. Po przygotowaniu serowej paschy pozostało mi sporo Zobacz więcej
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
Jak prawdziwa Ukrainka, nawet jeśli kosmopolityczna, a może nawet trochę i "spolszczona" pozostaję wierna swoim smakowym upodobaniom znanym mi jeszcze z dzieciństwa. Nie ma dla mnie nic lepszego Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Sangria

Sangria 92

0
oraz napoje, które lubię nie mniej niż wareniki (pierogi) mojej mamy. Gdy myślę o smakach Hiszpanii, to najczęściej przychodzą mi do głowy takie potrawy jak paella, patatas bravas i sangria. Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjem to!
Pierogi lwowskie

Pierogi lwowskie 249

4
Kuchnia kresowa jest bardzo bliska mojemu sercu, można powiedzieć, że się na niej wychowałam. Swojska, obfita, bardzo smaczna i tania, oparta na ziemniakach, kaszach i twarogu. Jednym z dań Zobacz więcej
Mimo że przyrządzam różne potrawy z różnych regionów świata, z przeróżnymi składnikami, od najprostszych do bardzo egzotycznych, to muszę przyznać, że dobre ukraińskie pierogi (wareniki) to danie, Zobacz więcej
bez smaku. Przygotowanie gołąbków, podobnie jak i wareników (pierogów), wymaga trochę zachodu, dlatego warto jest zrobić je na zapas dla zamrożenia, jeżeli już się za nie bierzecie. Ilość sosu w Zobacz więcej
szt. :) Z innych dań tradycyjnych polecam Wareniki - są to ukraińskie pierożki w znacznie delikatniejszej odmianie ciasta. Podawane są z odrobiną masła i śmietanką. Moje ulubione to oczywiście Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Lwowska przygoda

Lwowska przygoda 117

0
. Pyszne pielmienie i wareniki podbiły nasze podniebienia. Popijane zimnym piwkiem smakowały jak prawdziwe rarytasy!Jedna porcja za 12 hrywien – to około 6 zł :) We Lwowie znajdziecie też pchle targi, Zobacz więcej
(maleńkie pierożki z mięsem podawane na różne sposoby: z masłem, śmietaną, w rosole), wareniki: (pierogi z różnymi nadzieniami, na zdjęciu z farszem ziemniaczano-grzybowym) oraz czebureki (przepis na Zobacz więcej
strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
White Plate
Tarta z prażonymi orzechami

Tarta z prażonymi orzechami 155

2
Przez zawieję, która niesie pierwszy śnieg, idę do mojej ulubionej restauracji, gdzie pochylona nad miską polskich wareników (=>pierożków z ciasta cienkiego jak bibuła, wypełnionych Zobacz więcej
zarezerwowaliśmy stolik. Na pierwszy rzut poszła Juszka czyli zupa z fasolą i grzybami. Przepyszna, gęsta od fasoli i grzybówzdodatkiem śmietany. Bardzo przyjemny początek. Juszka Potem Zobacz więcej