wareniki z serem

janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
varnishkes

varnishkes 108

0
każdy zna chyba leniwe pierogi (kluski kopytka z serem), wiele osób próbowało leniwych gołąbków (kapusta nie owija nadzienia, tylko jest posiekana i duszona z resztą składników). dziś rozszerzam krąg Zobacz więcej
Tak się zdarzyło, że pozostało mi sporo smacznej karpackiej bryndzy.Sama bryndza jest jednak zbyt twarda i słona, żeby wykorzystać ją solo w charakterze nadzienia więcpostanowiłam przygotować Zobacz więcej
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjem to!
Pierogi lwowskie

Pierogi lwowskie 307

3
Kuchnia kresowa jest bardzo bliska mojemu sercu, można powiedzieć, że się na niej wychowałam. Swojska, obfita, bardzo smaczna i tania, oparta na ziemniakach, kaszach i twarogu. Jednym z dań Zobacz więcej
strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po Zobacz więcej
We Włoszechsą ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – Zobacz więcej
czerwcowym menu i wymyśliliśmy. Na przystawkę carpaccio z kalarepy i gruszki, polane olejem z pestek dyni i posypane orzechami włoskimi. Główne danie to bliny gryczane z duszoną botwiną i kozim serem Zobacz więcej
Podobno pierogi, to typowo polskie danie. Jednak, prawda jest taka, że choć znane są w naszym kraju od ponad 800 lat, to przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Ich geniusz tkwi w niezwykle prostym cieście Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Przepis na ciasto na pierogi

Przepis na ciasto na pierogi 156

5
Włosi mają swoje ravioli i tortellini, Rosjanie – pielmieni, Ukraińcy – wareniki, a my? Oczywiście pierogi – potrawę uwielbianą w Polsce, lecz mało kto samodzielnie przygotowuje ją w domu. Powodem, Zobacz więcej
wypełniony różnymi serami, smażony na patelni z dodatkiem sosu czosnkowego lub żurawiny (15 zł). Niestety smaki też nas zawiodły. Barszcz bardziej przypominał pomidorową (zostawiliśmy), placek był Zobacz więcej
wskazuje możemy tam zjeść gołąbki. Do wyboru są różne wersje, ja spróbowałam tych zwyczajnych - z ryżem i mięsem, a także dwóch nowych dla mnie smaków - pikantnego z kurczakiem i grzybami oraz z Zobacz więcej
(z małym gościem w brzuchu) i teraz, gdy wynajęliśmy cały, czteropokojowy domek. W Karczmie znajdziecie prawdziwe podlaskie przysmaki, pyszne obsmażane wareniki czy babkę ziemniaczaną (ale o tym Zobacz więcej