wareniki z serem

janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
varnishkes

varnishkes 107

0
każdy zna chyba leniwe pierogi (kluski kopytka z serem), wiele osób próbowało leniwych gołąbków (kapusta nie owija nadzienia, tylko jest posiekana i duszona z resztą składników). dziś rozszerzam krąg Zobacz więcej
Tak się zdarzyło, że pozostało mi sporo smacznej karpackiej bryndzy.Sama bryndza jest jednak zbyt twarda i słona, żeby wykorzystać ją solo w charakterze nadzienia więcpostanowiłam przygotować Zobacz więcej
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjem to!
Pierogi lwowskie

Pierogi lwowskie 303

3
Kuchnia kresowa jest bardzo bliska mojemu sercu, można powiedzieć, że się na niej wychowałam. Swojska, obfita, bardzo smaczna i tania, oparta na ziemniakach, kaszach i twarogu. Jednym z dań Zobacz więcej
strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po Zobacz więcej
We Włoszechsą ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – Zobacz więcej
, dzięki któremu mogłyśmy sprawdzić jaki kraj co przygotował. Do wyboru było 55 dań więc po krótkim namyśle zdecydowałyśmy na co mamy ochotę i przystąpiłyśmy do konsumpcji :) Poniżej zdjęcia Zobacz więcej
czerwcowym menu i wymyśliliśmy. Na przystawkę carpaccio z kalarepy i gruszki, polane olejem z pestek dyni i posypane orzechami włoskimi. Główne danie to bliny gryczane z duszoną botwiną i kozim serem Zobacz więcej
Podobno pierogi, to typowo polskie danie. Jednak, prawda jest taka, że choć znane są w naszym kraju od ponad 800 lat, to przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Ich geniusz tkwi w niezwykle prostym cieście Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Przepis na ciasto na pierogi

Przepis na ciasto na pierogi 153

5
Włosi mają swoje ravioli i tortellini, Rosjanie – pielmieni, Ukraińcy – wareniki, a my? Oczywiście pierogi – potrawę uwielbianą w Polsce, lecz mało kto samodzielnie przygotowuje ją w domu. Powodem, Zobacz więcej
wypełniony różnymi serami, smażony na patelni z dodatkiem sosu czosnkowego lub żurawiny (15 zł). Niestety smaki też nas zawiodły. Barszcz bardziej przypominał pomidorową (zostawiliśmy), placek był Zobacz więcej
słonina. Potrawa ta jest wysoko kaloryczna, dlatego głównie podaje się ją zimą i popija wódką. W Atlasie podają je z przepysznym ciemnym chlebem, smalcem oraz kiszonymi ogórkami - pychota! Barszcz Zobacz więcej
w życiu, te były zdecydowanie najlepsze. Połączenie z rybą i tym puszystym, śmietanowym sosem sprawia, że moje ślinianki pracują nawet teraz, gdy piszę ten post. Policzki były dobre, mięso miękkie, Zobacz więcej