Przepis na warieniki

Powiązane przepisy:

kuchennybalagan
kuchennybalagan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenny bałagan
Lwów od kuchni

Lwów od kuchni 278

Lwów od kuchni Tradycyjne ukraińskie dania to barszcz czerwony i barszcz zielony (czyli szczawiowa) a także warieniki (pierogi) z nadzieniem z ziemniaków, ziemniaków i sera oraz mięsa (pielmieni). Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
WARIENKI

WARIENKI 111

Warienki to ukraińskie pierogi. Mogą być nadziewane różnymi farszami ale najbardziej popularne to nadzienie z ziemniaków i smażonej cebulki oraz z twarogu podawane najczęściej na słodko. Przypominają Zobacz więcej
Wareniki to wschodnia nazwa pierogów. W miniony weekend nie dość, że tropiliśmy żubry, to jeszcze nauczyłyśmy się lepić pierogi. Nasze kulinarne szaleństwa obejrzycie w krótkim filmie, a poniżej Zobacz więcej
Leniwe wareniki to w zasadzie polskie leniwe pierogi. Czy to jest potrawa tradycyjnie ukraińska czy polska jest kwestią sporną. Ja nazywając je ukraińskimi warenikami kieruję się opowieściami mojej Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szlak na wschód
WARENIKI z MAKIEM

WARENIKI z MAKIEM 26

Co kraj to obyczaj. Ja bym jeszcze dodała - co kraj to pierogi ;) Nie ma bowiem chyba narodu, który by w swoim narodowym menu nie miał pierogów. Co prawda nazwy ich mogą być różne (kołduny, chinkali, Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Wareniki z pyrami

Wareniki z pyrami 97

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Zobacz więcej
Jak prawdziwa Ukrainka, nawet jeśli kosmopolityczna, a może nawet trochę i "spolszczona" pozostaję wierna swoim smakowym upodobaniom znanym mi jeszcze z dzieciństwa. Nie ma dla mnie nic lepszego Zobacz więcej
Mimo że przyrządzam różne potrawy z różnych regionów świata, z przeróżnymi składnikami, od najprostszych do bardzo egzotycznych, to muszę przyznać, że dobre ukraińskie pierogi (wareniki) to danie, Zobacz więcej
LokalKlukovka znamy i lubimy już od jakiegoś czasu. Serwuje kuchnię wschodu. Znajdziemy w niej czebureki, pielmieni, manty, chinkali i wiele innych propozycji. Jeszcze nigdy nie darzyło się żebyśmy Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Kluchy w Klukovce

GastroDistro: Kluchy w Klukovce 58

Distro: Miał być kebab w Efezie, ale zainspirowana ostatnią rozmową z N. postanowiłam minąć kilka pawilonów i wylądować w tak zachwalanej Klukovce. Pierogi, pierożki, pierożeńki to coś, co tygryski Zobacz więcej
Długo trwało zanim udało mi się znaleźć czas, żeby coś napisać o naszej ukraińskiej wyprawie. W końcu się udało...zatem zapraszam. Trasa naszej podróży to: Ciechocinek - Warszawa (zabrać znajomych)- Zobacz więcej
Babooshka jest miejscem do którego zaglądam, gdy mam ochotę na coś w bardzo domowym ale wschodnim klimacie - ale nie mówię tu o schabowych które serwują niemal wszędzie i to wielkości dużego talerza. Zobacz więcej
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
Czy znacie kogoś, kto nie lubi pierogów? Ja nie znam. Każdy dom ma swój przepis na najlepsze pierogi – to jasne i bezdyskusyjne. Dziwiłam się jednak, gdy przeczytałam w Praktycznym Kucharzu Zobacz więcej
Na warszawskiej Pradze, niedaleko Konesera jest Skamiejka czyli polska Ławeczka. Mały, niepozorny lokalik z czterema stolikami. Pełno tu ozdób, pięknych samowarów, porcelanowych figurek, matrioszek. W Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Crust and Dust w Siole Budy!

Crust and Dust w Siole Budy! 127

Miniony weekend spędziliśmy w sercu Puszczy Białowieskiej. Przywieźliśmy tam nasze pomysły na czerwcowe menu. Próbowaliśmy też miejscowych przysmaków i poczuliśmy, co znaczy kresowa gościnność. Mniej Zobacz więcej
Tak się zdarzyło, że pozostało mi sporo smacznej karpackiej bryndzy.Sama bryndza jest jednak zbyt twarda i słona, żeby wykorzystać ją solo w charakterze nadzienia więcpostanowiłam przygotować Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Restauracja Babooshka - recenzja

Restauracja Babooshka - recenzja 479

W tym tygodniu na obiad zjedliśmy z TeŻetem solankę. W zeszłym tygodniu natomiast jadłam ją na spotkaniu z koleżanką w restauracji Babooshka. Jest to moje ulubione miejsce na spotkania z kuchnią Zobacz więcej
Jeden ze smaczniejszych sposobów przygotowania makreli. Ja po prostu nie rozumiem, jak niektórzy ludzie mogą przez całe życie spożywać makrelę tylko w wędzonej formie. Istnieje przecież tak Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
varnishkes

varnishkes 113

każdy zna chyba leniwe pierogi (kluski kopytka z serem), wiele osób próbowało leniwych gołąbków (kapusta nie owija nadzienia, tylko jest posiekana i duszona z resztą składników). dziś rozszerzam krąg Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: