Warkocz z brokułami i kurczakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiegofilet z kurczakabrokułser żółty (u mnie ok. 150 g)jajkosól, pieprz, oregano, słodka papryka Wykonanie: Brokuły ugotować w
Zobacz więcej
Bułeczki warkocze Składniki : 150ml mleka, 30 dag drożdży, 500g mąki, 2 żółtka, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, do posypania: słonecznik, dynia, sól gruboziarnista (lub Wasze ulubione)
Zobacz więcej
200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Jak zagnieciemy to
Zobacz więcej
W poprzednim poście pokazywałam Wam wspaniałe nadziewane bułeczki drożdżowe z pieczonymi burakami. Ponieważ robiąc je zostało mi sporo skrawków ciasta i żal mi było je wyrzucać postanowiłam zrobić coś
Zobacz więcej
WARKOCZE Z POLĘDWICY Z SOSEM KURKOWYM – idealne wykwintne danie na obiad lub specjalne okazje. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki masła duży ząbek czosnku 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy sól,
Zobacz więcej
200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Jak zagnieciemy to
Zobacz więcej
Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Polecam Wam ten przepis, który mam od mojej szwagierki Aureli :-) - bardzo jej za niego dziękuje, ponieważ ciasto jest tak pyszne, że będzie często u mnie gościć.
Zobacz więcej
Bardzo lubię ciasto francuskie. Nie tylko na słodko, ale również lubię podawać je z mięsem czy warzywami. Smak ciasta jest bardzo delikatny, po upieczeniu powiększa swoją objętość i jest niezwykle
Zobacz więcej
Pyszny łosoś w delikatnej otoczce warzyw, zapiekany w cieście francuskim. Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (4 votes cast) Francuski warkocz z łososiem i
Zobacz więcej
Polędwiczki to wdzięczne mięso i można je przygotowywać na wiele sposobów. Niedzielny albo świąteczny obiad, wykwintna kolacja... A może po prostu danie dla kochanej rodzinki! Warkocze z tymi
Zobacz więcej
Gdy lodówka świeci już pustką totalną, a głód rośnie, wówczas powstają najlepsze przysmaki z cyklu coś z niczego. Zatem dziś przepis na francuskie warkocze na słono w pięciu smakach :) Nie tylko jako
Zobacz więcej
Przepis na ten obiad przypomniałam sobie w ostatniej chwili przed sobotnią kolacją. Miałam w planach zrobić coś mięsnego, coś w miarę lekkiego i oczywiście pysznego. Do tego krótki czas przyrządzania
Zobacz więcej
Ameryki chyba nie odkryję twierdząc, że sesja na uczelni jest najlepszym czasem na wszystkie zabijacze czasu, w tym gotowanie. A jeśli połączyć to z rychłym przybyciem gości, to już w ogóle trzeba
Zobacz więcej
Wpadłam na ten pomysł zupełnie przypadkiem, ale efekt naprawdę mnie zaskoczył :) Warkocze francuskie Składniki: • opakowanie ciasta francuskiego • cukier trzcinowy, lub biały • 1 - 2 jajka Ciasto
Zobacz więcej
Miała być rodzinka na obiedzie, więc chciałam zrobić mięsko, które się będzie ładnie prezentowało i podać je z sosem kurkowym. Padło na polędwiczkę wieprzową ze strony Lepszy Smak. Faktycznie z
Zobacz więcej
W domu mamy tydzień "drożdżowy"... czyli pizze, cebularze itp. tym razem wytwór "chałkopodobny" :) Warkocze (4 sztuki) - 150g masła - 500ml mleka - 50g drożdży - 1/2 łyżeczki soli - 100-150g cukru - 1
Zobacz więcej
Jeśli powiem, że te bułeczki są miękkie to za mało... One są supermiękkie i puszyste! Miało być szybkie pieczywo do sałatki- a wyszły puszyste i sprężyste bułeczki od których trudno się oderwać. Do
Zobacz więcej
Tym razem zapraszam Wszystkich na warkocze. Nie jest to mój oryginalny przepis, a zapożyczony od Lalloli. Tak mi się spodobały, że myślę sobie czemu nie. Doskonała propozycja obiadowa i bardzo szybka-
Zobacz więcej
Inspirację na przepis zaczerpnięłam z francuskiej strony. Po ujrzeniu na niej zdjęcia warkocza, postanowiłam go zrobić :) Tam warkocz był z Nutellą, ale ja akurat Nutelli nie małam więc poradziłam
Zobacz więcej
Danie bardzo proste, a zarazem bardzo efektowne i eleganckie. Warkocze z polędwiczek powstały podczas mojego pobytu u rodziców w Szkocji. Świetnie prezentują się na cudownych talerzach mojej mamy.
Zobacz więcej