warkocz drożdżowy

W domu mamy tydzień "drożdżowy"... czyli pizze, cebularze itp. tym razem wytwór "chałkopodobny" :) Warkocze (4 sztuki) - 150g masła - 500ml mleka - 50g drożdży - 1/2 łyżeczki soli - 100-150g cukru - 1 Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Drożdżowy warkocz

Drożdżowy warkocz 72

3
Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub Zobacz więcej
, odcinamy kawałek ciastaz dwóch stron (dosłownie końcówki), następnie należy przekroić rulon pośrodku wzdłuż, ale nie do końca, z dwóch powstałych pasków pleciemy warkocz, odcięte kawałki ciasta Zobacz więcej
. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Zobacz więcej
Przepyszna drożdżówka z morelami zapleciona w warkocz, inspirowana tą z cukieni Lukullus. Z przepisu wychodzą cztery spore bułki. Zachęcam do upieczenia, warto! / przepis własny na 1 warkocz/ Ciasto Zobacz więcej
Proponuję tym razem świetną przekąskę do popołudniowej kawy :-) Troszkę czasochłonne ze względu na czas wyrastania ciasta drożdżowego, ale zapewniam Was, że warto poczekać! Według podanych proporcji Zobacz więcej
Mam smak na… drożdżowy warkocz z makiem.Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć makowca. Zamiast tradycyjnej strucli, proponuję Wam warkocz makowy. Ciasto ” zaplatamy „ jak warkocz, Zobacz więcej
O upieczeniu takiego drożdżowego warkocza myślałam już dawno. Wygląda bardzo efektownie, a jak smakuje! W dodatku jest prosty w przygotowaniu. Idealny do popołudniowej, weekendowej kawy. Drożdżowy Zobacz więcej
Często w piekarniach widuje warkocze z pieczywa. Niestety zazwyczaj są gumiaste i bez smaku. Czas to zmienić i spróbować takie warkocze przygotować samemu, w domowej piekarni. A zapewniam, że to nic Zobacz więcej
Dzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i Zobacz więcej
i pleciemy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia nawet do godziny czasu. Dodatkowo można ciasto posypać kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C około 45 Zobacz więcej
. Przeplataj je jak warkocze i zabezpiecz z obu stron podwijając końce pod spód. Odstaw do wyrośnięcia na 15- 20 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zobacz więcej
Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał Zobacz więcej
do rąk i będzie gładkie (ok. 5 min). Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 2546 cm. Składniki nadzienia wymieszać dokładnie i rozsmarować na cieście zostawiając 2 cm wolne brzegi. Zobacz więcej
, sorbety, tarty aż stanęło na drożdżowym. W klasycznym drożdżowym cieście jakoś ich nie widziałam..stwierdziłam, że muszę wykombinować coś innego. I tak powstał warkocz drożdżowy. Wydaje się trudny ? Zobacz więcej
Nigdy dotąd nie piekłam ciasta drożdżowego z dynią. Pozazdrościłam apetycznych wpisów na wielu blogach. Wybrałam przepis na ciasto wzorowany na tym, sposób przygotowania warkocza podpatrzyłam w Zobacz więcej
Kolejna propozycja świąteczna to przepis który wpadł mi dosłownie w ręce pochodzi z ulotki lidlowj, drożdżowy warkocz, który jest nadziany masą cynamonowo-marcepanową. Dla mnie pycha . Poniżej podaję Zobacz więcej
tymi wszystkimi tomiszczami... :) Ale odbiegłam od tematu. Już po pobieżnym przejrzeniu książki kilka przepisów wpadło mi w oko, między innymi ten na drożdżowy warkocz z bakaliami. Już dawno nie Zobacz więcej
Od razu wiedziałam, że to będzie fajny przepis. Ciasto drożdżowe, prawie takie jak na pizzę z włoskimi dodatkami skręcone w warkocz. Dość proste w przygotowaniu i efektowne, przepis pochodzi z jednego Zobacz więcej
bok ciasta tworząc coś na kształt płaskiej rolady. Zawinięte ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na trzy równe części. Z uzyskanych warstwowych pasów ciasta ostrożnie formujemy warkocz, a następnie Zobacz więcej