warkocz z makiem

Ever
Ever Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na talerzu
Warkocze z makiem

Warkocze z makiem 72

1
mąką i solą. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta formujemy 3 duże warkocze, które smarujemy wodą lub jajkiem i posypujemy makiem. Ciasto wykładamy na blachę i Zobacz więcej
. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe części(lub więcej) a następnie każdą na 3 części. Każdy kawałek rolujemy, łączymy po 3 i splatamy warkocze, sklejamy końce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną Zobacz więcej
Mam smak na… drożdżowy warkocz z makiem.Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć makowca. Zamiast tradycyjnej strucli, proponuję Wam warkocz makowy. Ciasto ” zaplatamy „ jak warkocz, Zobacz więcej
Często w piekarniach widuje warkocze z pieczywa. Niestety zazwyczaj są gumiaste i bez smaku. Czas to zmienić i spróbować takie warkocze przygotować samemu, w domowej piekarni. A zapewniam, że to nic Zobacz więcej
kawałki rolujemy na długie sznureczki i z każdych trzech sznureczków pleciemy warkocz. Układamy na blaszce, smarujemy białkiem (które nam pozostało po zabraniu żółtek do zagniecenia ciasta), Zobacz więcej
kawałki rolujemy na długie sznureczki i z każdych trzech sznureczków pleciemy warkocz. Układamy na blaszce, smarujemy białkiem (które nam pozostało po zabraniu żółtek do zagniecenia ciasta), Zobacz więcej
. Przeplataj je jak warkocze i zabezpiecz z obu stron podwijając końce pod spód. Odstaw do wyrośnięcia na 15- 20 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zobacz więcej
i solą. Wielokrotnie próbowałam zrobić sobie takie kanapki, ale nigdy mi takie nie wyszły. Dziadziuś robi najlepsze. A dla Was jedne z moich ulubionych bułek. Ciasto zagniatam w maszynie, odstawiam Zobacz więcej
kawałek ciasta dzielimy na 3 równe ( lub prawie równe) części. Z każdej części formujemy wałek o długości 12 cm. Z trzech uformowanych wałków splatamy warkocz a jego końcówkę zwijamy pod siebie - Zobacz więcej
kawałek ciasta dzielimy na 3 równe ( lub prawie równe) części. Z każdej części formujemy wałek o długości 12 cm. Z trzech uformowanych wałków splatamy warkocz a jego końcówkę zwijamy pod siebie - Zobacz więcej
znajdziecie tutaj). W tym roku trochę z braku czasu, trochę z lenistwa (trzeba kiedyś w końcu trochę odpocząć) postanowiłam, że zamiast rogali zrobię prostszy i szybszy w wykonaniu drożdżowy warkocz Zobacz więcej
Popularne paluchy w uzdrowionej wersji. Obowiązkowo z makiem ;) Składniki na 4 warkocze: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z trzech ziaren (Lubella) - ok 3/4 szklanki ciepłejwody - 2 łyżeczki Zobacz więcej
Zamarzył mi się makowiec z domową masa makową. Ilość napchanej przeze mnie masy wprawdzie zmieniło pierwotny wygląd jaki miało mieć ciasto ( niestety zbyt dużo nadzienia sprawiło, że zamiast wieńca Zobacz więcej
przepis na pyszne strucle lub struclę i warkocz drożdżowy. Przepis jest bardzo dobry. W tamtym roku wyszły mi 3 strucle (a przepis miałam na 6 sztuk! kto by to zjadł?!), w tym roku zrobiłam strucle Zobacz więcej
Dokładnie miesiąc temu podałam Wam przepis na drożdżówkę wieniec z marmoladą. Dziś to samo ciasto w wersji cynamonowej. Składniki prawie takie same, smak zupełnie inny, oczywiście za sprawą cynamonu. Zobacz więcej
« Stożki Purre z Koperkiem ... Przeplatany Kurczak w Glazurze Słodko - Pikantnej Skład: 2 filety z kurczaka ( 1 podwójna pierś) sól 3 łyżki maki ziemniaczanej sos słodko - pikantny ( przepis - Tutaj ) Zobacz więcej
Chałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubię wersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie? Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki 2 jajka pół szklanki oleju Zobacz więcej
Nie ma jak w okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki? Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki 2 jajka pół Zobacz więcej
Składniki: 1 szklanka mleka 1/4 kostki drożdży świeżych 4 czubate łyżki cukru 500 g mąki plus 2 łyżki 2 łyżki oleju 1 jajo słoiczek konfitury kruszonka 1/ 4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 Zobacz więcej
na pół. Nacięte paski zaplatamy w coś a'la warkocz, końcówkę ściskamy, by ciasto podczas pieczenia się nie rozkleiło. Następnie smarujemy warkocze rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem Zobacz więcej