warkocz z marcepanem

jabłko, konfiturę i żółtko umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, marcepan powinien nam się ładnie utrzeć. Rozwałkowany prostokąt przecinamy na pół. Każdą połowę Zobacz więcej
To już moja ostatnia propozycja na tę Wielkanoc, ale za to bardzo smakowita :) Te warkocze to świetna alternatywa dla drożdżowej baby na świąteczne śniadanie, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, Zobacz więcej
Pyszna alternatywa do tradycyjnej babki. Z dużą ilością dodatków, bogaty, prawdziwie świąteczny, a przy tym prosty w przygotowaniu. Ciasto można zostawić do wyrastania na noc w lodówce, a warkocze Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
STOLLEN.

STOLLEN. 56

0
Stollen to tradycyjna strucla bożonarodzeniowa nadziewana marcepan. W większości przypadków formuję się go w dość płaski placek przypominający kształtem dzieciątko zawinięte w pieluszkę. Jednak ja Zobacz więcej
pomarańczy Drożdżowy warkocz z serem Brazylijskie bułeczki kokosowe Serniki Sernik nowojorski z polewą wiśniową (domową frużeliną) Sernik z kajmakiem (masą krówkową) i solonymi orzeszkami - czyli Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hedoniacake
Strucla migdałowa

Strucla migdałowa 274

0
składników. Odstawiam dodaję mielone migdały, mieszam i lekko studzę. Na koniec do masy dodaję jedno jajko, likiery i całość mieszam. Jak zrobić struclę ? Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję Zobacz więcej
i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm. Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale zostawić kawałek na Zobacz więcej
Dzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i Zobacz więcej
i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości 50 cm i szerokości 10 cm. Na środki pasków nakładać nadzienie. Ścisło zwijać Zobacz więcej
. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Przekrawamy na pół. Obie części zaplatamy w warkocz przecięciem do góry, mocno zaciskając końce. Pieczemy ok. 30 min w 180 s z termoobiegiem, następnie ok. 10 Zobacz więcej
chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty marcepan. Mieszamy. wykonanie: Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (niezbyt cienko,na 2-3 cm) smarujemy na całej powierzchni masą i zwijamy w roladę. Zobacz więcej
Kluska800
Kluska800 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Razowa Kromka
Chałka z marcepanem

Chałka z marcepanem 18

2
g cukru 150 g mąki 100 g masła cukier waniliowy Wszystko mieszamy do połączenia się składników ( sypkiej konsystencji) Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, po czym każda wałkujemy. Nakładamy Zobacz więcej
glikoland
glikoland Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gliko
Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy 48

1
C samo zacznie żelować więc nie dodaję żelatyny ani agaru. W oddzielnym garnku zagotowujemy cukier z wodą i robimy syrop cukrowy w którym obgotowujemy plastry aż staną się przeźroczyste. Zobacz więcej
Naszła mnie ogromna ochota na coś drożdżowego. W szafkach zalegał marcepan, który już od jakiegoś czasu prosił o wykorzystanie. No to cóż było robić… Wykorzystałam. I to jak smacznie:) Ciasto robi się Zobacz więcej
ciasta podsypujemy mąka i zwijamy na wałek. Następnie rozkładamy je na blaszce do pieczenia.Z 1/3 ciasta robimy cztery wałki o długości 35 cm i cztery wałki o długości 25 cm. Z wałków zaplatamy Zobacz więcej
Dawno nie było nic drożdżowego na blogu bo i dawno nie miałam czasu na tego rodzaju wypieki. Dzisiaj pragnę Was zachęcić do upieczenia przepysznego warkocza drożdżowego. Przepis znalazłam na stronie Zobacz więcej
Kolejna propozycja świąteczna to przepis który wpadł mi dosłownie w ręce pochodzi z ulotki lidlowj, drożdżowy warkocz, który jest nadziany masą cynamonowo-marcepanową. Dla mnie pycha . Poniżej podaję Zobacz więcej
ciasta podsypujemy mąka i zwijamy na wałek. Następnie rozkładamy je na blaszce do pieczenia.Z 1/3 ciasta robimy cztery wałki o długości 35 cm i cztery wałki o długości 25 cm. Z wałków zaplatamy Zobacz więcej
masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Zaplatamy Zobacz więcej
paskudztwo. Od tamtej pory marcepan był ZŁY. Ale od tego m.in. jest Nowy Rok, by przełamywać uprzedzenia i próbować nowych rzeczy. Nadeszła więc pora na pogodzenie się z marcepanem. Dla pewności Zobacz więcej