warszawskie ciasto

Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Ciasto Wuzetka

Ciasto Wuzetka 3142

3
Nazwa ciasta powstała w latach 50-tych ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z (wschód-zachód), w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa "wuzetka" pochodzi od Zobacz więcej
Szybko i przyjemnie zleciały tygodnie przygotowań do towarzyszącego Maratonowi Warszawskiemu Biegu na Piątkę, w którym wystartuję już 29 września. Bieg ten będzie finałem Wyzwania Flory, którego to Zobacz więcej
kanapki, ciasto, masło orzechowe i serek wiejski z bananem i cynamonem sandwiches, cake, peanut butter and cottage cheese with banana and cinnamon Marysia,Piotrek,Karolina,Karolina,Ola,Anka,Sylwia, Zobacz więcej
Jeśli ktoś jest takim "zbieraczem" i amatorem staroci jak ja - klimat "ZAJĄCA W KAPUŚCIE" na warszawskiej Pradze przypadnie mu do gustu... i będzie chciał tam wziąż przesiadywać. Stara kamienica. Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Kaskrut

Kaskrut 72

0
Wakacje to taki czas, kiedy poza chodzeniem do pracy, po zakupy i oczywiście wyjazdami, rzadko wychodzę z domu. Największą przyjemność sprawia mi bowiem gotowanie z sezonowych warzyw i owoców, Zobacz więcej
19.04 w warszawskim hotelu Novotel odbyły się warsztaty,w których miałam zaszczyt uczestniczyć. Gospodarz- firma Hochland zaprosiła do współpracy doskonałego i sympatycznego kucharza Karola Okrasę. Zobacz więcej
spotkaniu warszawskich blogerów, to starałam się uzyskać podobny smak, czyli nieco słony spód oraz słono-słodką górną część ciasta. Wyszedł tak pyszny, że zniknął zanim się obejrzałam! Czytaj więcej Zobacz więcej
Wielkanoc już za niecałe 40 dni, więc chyba można zacząć marzyć o mazurkach? Na przykład o mazurku z massą pomarańczową, na który Praktyczny Kucharz Warszawski podaje taki przepis: Zrobić ciasto Zobacz więcej
Wuzetka to jedno z bardziej znanych ciast, które sprzedaje się w większości polskich cukierni. Wypiek ten stał się popularny w latach 70', a wymyślono go w połowie XXw. Są dwie teorie skąd pochodzi Zobacz więcej
nie spoczywam na laurach, bo została mi ostatnia porcja. Może Wy macie jakiś pomysł? ;) Makaron kawowy z orzechami i jabłkiem (źródło: „Doskonałe ciasto – Makaron”, seria Smakosz, Warszawski Dom Zobacz więcej
Na tegoroczną Wielkanoc przygotowuję sernik (w planach mam kawowy), babkę, na specjalne zamówienia rurki z kremem i ciasteczka warszawskie, kruche babeczki zamiast mazurka oraz tradycyjnie już panią Zobacz więcej
zjedz_mnie
zjedz_mnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zjedz_mnie
Warszawski Dzień Chleba

Warszawski Dzień Chleba 58

0
Dzisiaj jest Warszawski Dzień Chleba. Zatem podreptałam na Nowe Miasto, by zobaczyć co tam też przygotowano z tej okazji. Chleb owszem był. Można było kupić także zrobiony na zakwasie, pieczony nocą Zobacz więcej
Przepis pochodzi z „Nowej Kuchni Polskiej” kolekcji zeszytów dodawanych do Gazety Wyborczej dawno temu (2006 rok). Ciasto jest szybkie i proste, idealne gdy nie chce nam się siedzieć długo w kuchni, a Zobacz więcej
dziwobaba
dziwobaba Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fajne babeczki
Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami 2739

0
Chciałabym móc napisać, że sama nazbierałam jagód w lesie. Nie nazbierałam. Na swoje usprawiedliwienie zaznaczam, że znalezienie przyzwoitych jagód na warszawskim bazarku potrafi być wyzwaniem nie Zobacz więcej
Na warszawskim Mokotowie otwarto niedawno sklep z akcesoriami do przygotowywania słodkich wypieków. Wielbiciele słodkości znajdą w nim wszystko, co potrzeba, aby był deser był smaczny i apetyczny. Zobacz więcej
Od dawna miałam ochotę na racuchy z kwaśnego mleka. Znalazłam nawet na takowe przepis w Kuchni warszawskiej, książce, którą kupiłam na stoisku antykwarycznym na ostatnich Warszawskich Targach Zobacz więcej
Moje pierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Małdrzyki

Małdrzyki 87

2
Małdrzyki czyli placuszki z białego sera. Smażenie ich w panierce zaczerpnięte z „Kuchni warszawskiej” z 1914 roku. 500 gram białego sera – może być gotowy mielony, wówczas trzeba użyć więcej mąki, 3 Zobacz więcej
Cieniutkie i chrupiące, dobre na słodko, dobre na wytrawnie. I bardzo łatwe w przygotowaniu. A zatem przygotujmy: 2 szklanki mąki 3 szklanki wody gazowanej łyżkę oleju płaską łyżeczkę proszku do Zobacz więcej
homemade
homemade Obserwuj blogaObserwujesz bloga
homemade
(bez tytułu)

(bez tytułu) 31

0
Pierogi z kaszą gryczaną Kiedyś miałam okazję jeść je w jednej z warszawskich pierogarni. Bardzo mi zasmakowały i próbowałam odtworzyć ten smak:) Wyszło całkiem nieźle, tylko następnym razem Zobacz więcej