warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe takie jak groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja solimy pod koniec gotowania , gdy prawie są już całkiem ugotowane, miękkie. Gdy posolimy je wcześniej przydłużymy czas Zobacz więcej
Jak gotować rośliny strączkowe – avokava Facebook Twitter Instagram Email avokava nutri & bio life Toggle Navigation HOME O mnie Przepisy O poranku Lunche Na duży głód Słono i wytrawnie Na słodko Zobacz więcej
Gdy robię małe przyjęcie dla znajomych, zawsze staram się przygotować ciekawe przekąski. Bardzo często pojawiają się takie oto miseczki, upieczone z mąki z czerwonej soczewicy z dodatkiem quinoy. Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Greckie smaki
Rośliny strączkowe w Grecji

Rośliny strączkowe w Grecji 54

W Grecji nie ma rozwiniętej kultury jedzenia mięsa, zaś białko pozyskiwane jest głównie z ryb oraz z roślin strączkowych. Wśród strączków powszechnie spożywa się bób, soczewicę, soję, ciecierzycę oraz Zobacz więcej
Heloł! Burgery popełniam rzadko ale jeśli już, to zawsze na kupionych bułkach hamburgerowych, więc mowa będzie wyłącznie o wsadzie, do zrobienia dość ekspresowo samemu (na końcu wpisu podam Wam skład Zobacz więcej
Dawno nie było u mnie recenzji książek kulinarnych. Dzisiaj dla odmiany chciałabym zaprezentować Wam dwie, które niedawno pojawiły się w Biedronce (co nie oznacza, że znajdują się w moim domu). Zobacz więcej
Rośliny strączkowe to składnik diety, który często pojawiał się w kuchninaszych babć i prababć. W ostatnich dziesięcioleciach produkty te zostały zapomniane. Dlaczego? Czy to duża strata? Czy Zobacz więcej
Pamiętacie zasady alfa-odżywiania, o których pisałam TUTAJ? Jeżeli nie to koniecznie wróćcie do tego wpisu, bo wiedzy o tym sposobie żywienia nigdy nie za mało :) Alfa-odżywianiejak najbardziej poleca Zobacz więcej
Zdrowe Odżywianie
Zdrowe Odżywianie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe Odżywianie
Strączkowe SOS

Strączkowe SOS 165

Szukacie pomysłu na ekspresowe i pełnowarościowe danie, które nie będzie byle jakim fast-foodem z budki. To opcja na posiłek w 5 minut, w dodatku z nienaganną wartością odżywczą, za niską cenę i z Zobacz więcej
dietoholic
dietoholic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zdrowe gotowanie
kotlety strączkowe

kotlety strączkowe 147

Przeważnie jak robię kotlety w piekarniku, to mam ochotę powiedzieć: "wygląda jak kupa, ale smakuje znacznie lepiej"... Tym razem postanowiłam zrobić kotlety strączkowe- soczewicowo-kukurydziane. W Zobacz więcej
antoshkowa_mama
antoshkowa_mama Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Antoshkowe Smaczki
WARSZTATY STRĄCZKOWE

WARSZTATY STRĄCZKOWE 92

WARSZTATY STRĄCZKOWE Warsztat dla każdego, kto chciałby wyjść poza szablon polskiego specjału czyli fasolki po bretońsku;) Dla wegetarian, wegan i alergików - wyczarujemy potrawy, które nas zaskoczą Zobacz więcej
Ten przepis to hicior i bułka z masłem. O tak. Chociaż pewnie piekliście już warzywa takie jak paprykę, bakłażana i cukinię w piekarniku, to ten sposób jest inny. I chodzi tutaj po prostu o Zobacz więcej
Mar
Mar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikle & Binokle
Strączkowe i tymianek

Strączkowe i tymianek 415

Dla mnie to para idealna. Strączkowe lubię też z majerankiem. Ale to przywołuje wspomnienie maminej grochówki, albo fasolowej. Gęstych zup tego typu nie jadłam od lat. Wolę lżejsze wersje. Wolę Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Warzywno-strączkowe curry

Warzywno-strączkowe curry 52

‚ Powoli czas pożegnać się nie tylko z serowymi, zimowymi daniami, ale i z dynią niestety. Ostatnie sztuki czekają niecierpliwie na zużycie i za tydzień lub dwa z pewnością będą już tylko Zobacz więcej
O właściwościach roślin strączkowych można długo pisać, główne to: wysoka zawartość białka roślinnego 20-35% (soja do 50%) duża zawartość błonnika, niewielka ilość tłuszczu, wysoka zawartość Zobacz więcej
ammniam
ammniam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Am mniam
Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe

Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe 50

Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe | Ammniam Menu Kim jestem ? Przepisy Porady Zdrowie Aktywnie Książki Współpraca Kontakt Szukaj... Search for: Rozgrzewające curry dyniowo-strączkowe Styczeń 5, Zobacz więcej
Dzień dobry! Jestem pewna, że znacie wszelkie zalety rośli strączkowych :) jeśli nie, to możecie o nich poczytać w najnowszym wydaniu Go Organic! - magazyn sieci sklepów z żywnością ekologiczną Zobacz więcej
PaulinaS
PaulinaS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe odżywianie
Strączkowe w roli głównej

Strączkowe w roli głównej 105

Strączkowe w roli głównej Składniki na cztery porcje: Biała fasola (nasiona suche) - szklanka Cieciorka (nasiona suche) - 1/2 szklanki Groszek konserwowy - 1/2 dużej puszki Papryka czerwona - duża Zobacz więcej
Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki Zobacz więcej
Długo polowałam na tego pstrąga, nigdzie nie mogłam go znaleźć a bardzo smakuje mi ta ryba. 2 tygodnie temu znalazłam go w Biedronce, pakowana po 2 sztuki, idealnie dla naszej 4-osobowej rodzinki. Zobacz więcej