Przepis na warzywa strączkowe

Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca Zobacz więcej
Bardzo smaczne, i zdrowe danie makaronowe z mieszanką warzyw strączkowych , podanew formie gęstej zupy. Bogactwo smaków i wartości odżywczych to główna zaleta tej potrawy, która doskonale smakuje w Zobacz więcej
Bogata w witaminy i minerały, smaczna, sycąca, mocno aromatyczna i gęsta zupa z mieszanki nasion grochu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy.... idealna propozycja na tę porę roku. Warzywa strączkowe Zobacz więcej
Warzywa strączkowe to zdecydowanie najtańszy, najbardziej dostępny, szybko działający i bezpieczny środek obniżający poziom „złego” cholesterolu. Już 170g gotowanej białej fasoli spożywanej przez 3 Zobacz więcej
Warzywa strączkowe takie jak groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja solimy pod koniec gotowania , gdy prawie są już całkiem ugotowane, miękkie. Gdy posolimy je wcześniej przydłużymy czas Zobacz więcej
Wreszcie jest mój ukochany bób. Najczęściej zjadam go sam, ale dziś skusiłam się na sałatkę podpatrzoną w najnowszym numerze Mojego Gotowania. Sałatka z młodych warzyw strączkowych z makaronem i Zobacz więcej
Indyjska Zupa z Warzyw Strączkowych Orientalna zupa z soczewicy, ciecierzycy i czerwonej fasoli z dodatkiem mięty i szpinaku. Niezwykle aromatyczna i sycącą. Przepis z "Kuchni Indyjskiej". Składniki: Zobacz więcej
Oszalałam ostatnio na punkcie indeksów glikemicznych, a wszystkiemu jest winna promocja na książkę Michela Montignaca. Napisał on ją z myślą o diecie na schudnięcie, ale ja postanowiłam ją stosować Zobacz więcej
Pamiętacie zasady alfa-odżywiania, o których pisałam TUTAJ? Jeżeli nie to koniecznie wróćcie do tego wpisu, bo wiedzy o tym sposobie żywienia nigdy nie za mało :) Alfa-odżywianiejak najbardziej poleca Zobacz więcej
Dziś jedna z moich ulubionych zup Bliskiego Wschodu na upały. Jest bardzo pożywna dzięki dużej ilości strączków, a połączenie kwaśnego szpinaku i cytryny z mocnymi przyprawami daje niesamowicie Zobacz więcej
600 g młodych ziemniaków, 100 g świeżo łuskanego groszku ( z ok. 300 g w strączkach), 50 g młodego groszku cukrowego w strączkach, 300 g fasolki szparagowej, 200 g bobu łuskanego, 200 g młodego bobu w Zobacz więcej
Wczoraj zakończyła się moja najnowsza akcja kulinarna "Nasiona roślin strączkowych", do której zgłaszaliście przepisy na tym blogu (1 przepis), w Mikserze Kulinarnym (27 przepisów) i na Durszlaku (44 Zobacz więcej
600 g młodych ziemniaków, 100 g świeżo łuskanego groszku (z ok. 300 g w strąkach), 50 g młodego groszku cukrowego w strączkach, 300 g fasolki szparagowej, 200 g bobu łuskanego, 200 g młodego bobu w Zobacz więcej
asienka
asienka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fajna kuchnia
Strączkowy kociołek

Strączkowy kociołek 265

Odkryłam ostatnio w sklepie mieszankę warzyw strączkowych przeznaczoną na zupę. Były w niej różne rodzaje fasoli, soczewicy, groch oraz cieciorka. Postanowiłam przyrządzić je z mięsem i warzywami, Zobacz więcej
Bardzo udany eksperyment strączkowy :) 400g róznych warzywstrączkowych U mnie była to gotowa mieszanka wskładzie: jaśkarłowy, bala fasola, groch, fasola malinka, fasolaczerwona, soczewica zielona i Zobacz więcej
Katarzyna Czerniawska
Katarzyna Czerniawska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
o-smaku
zupa strączkowa

zupa strączkowa 43

Kiedyś kupiłam paczkę z mieszanką różnych strączków i saszetką z suszonymi warzywami. Nazywało się to zupa włoska czy jakoś podobnie. Po ugotowaniu okazało się, że pomysł wymieszania rożnych roślin Zobacz więcej
Nasiona roślin strączkowych są częstym zamiennikiem mięsnym. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, które jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia; -reguluje poziom cukru we krwi Zobacz więcej
PaulinaS
PaulinaS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe odżywianie
Strączkowe w roli głównej

Strączkowe w roli głównej 112

Strączkowe w roli głównej Składniki na cztery porcje: Biała fasola (nasiona suche) - szklanka Cieciorka (nasiona suche) - 1/2 szklanki Groszek konserwowy - 1/2 dużej puszki Papryka czerwona - duża Zobacz więcej
Strączkowa zupa staropolska Warzywa strączkowe zdrowe są i tyle , nie ma się co rozpisywać . szczególnie zimą powinniśmy jeść ich jak najwięcej . Podczas ostatnich zakupów wpadła mi w oko gotowa Zobacz więcej
Dzień dobry! Jestem pewna, że znacie wszelkie zalety rośli strączkowych :) jeśli nie, to możecie o nich poczytać w najnowszym wydaniu Go Organic! - magazyn sieci sklepów z żywnością ekologiczną Zobacz więcej