warzywa strączkowych

Wreszcie jest mój ukochany bób. Najczęściej zjadam go sam, ale dziś skusiłam się na sałatkę podpatrzoną w najnowszym numerze Mojego Gotowania. Sałatka z młodych warzyw strączkowych z makaronem i Zobacz więcej
Dziś jedna z moich ulubionych zup Bliskiego Wschodu na upały. Jest bardzo pożywna dzięki dużej ilości strączków, a połączenie kwaśnego szpinaku i cytryny z mocnymi przyprawami daje niesamowicie Zobacz więcej
Wczoraj zakończyła się moja najnowsza akcja kulinarna "Nasiona roślin strączkowych", do której zgłaszaliście przepisy na tym blogu (1 przepis), w Mikserze Kulinarnym (27 przepisów) i na Durszlaku (44 Zobacz więcej
Mam nadzieję, że moimi poprzednimi przepisami na sałatki namówiłam Was na jedzenie strączków. Powinny znaleźć się one w każdej diecie, a ich mnogość umożliwia przygotowanie wielu pysznych dań. Wiele Zobacz więcej
Warzywa strączkowe to zdecydowanie najtańszy, najbardziej dostępny, szybko działający i bezpieczny środek obniżający poziom „złego” cholesterolu. Już 170g gotowanej białej fasoli spożywanej przez 3 Zobacz więcej
Bogata w witaminy i minerały, smaczna, sycąca, mocno aromatyczna i gęsta zupa z mieszanki nasion grochu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy.... idealna propozycja na tę porę roku. Warzywa strączkowe Zobacz więcej
Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych. Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca Zobacz więcej
Indyjska Zupa z Warzyw Strączkowych Orientalna zupa z soczewicy, ciecierzycy i czerwonej fasoli z dodatkiem mięty i szpinaku. Niezwykle aromatyczna i sycącą. Przepis z "Kuchni Indyjskiej". Składniki: Zobacz więcej
Oszalałam ostatnio na punkcie indeksów glikemicznych, a wszystkiemu jest winna promocja na książkę Michela Montignaca. Napisał on ją z myślą o diecie na schudnięcie, ale ja postanowiłam ją stosować Zobacz więcej
Gyros to sałatka niezwykle popularna. W wersji klasycznej do jej przygotowania używam: kurczaka w przyprawie do gyrosa, kapusty pekińskiej bądź sałaty lodowej, ogórków konserwowych, cebuli, kukurydzy, Zobacz więcej
zielona6789
zielona6789 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakochana w zdrowej kuchni
Pieczone warzywa

Pieczone warzywa 34

Pomysł na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu. Banał a jednak wskoczył na górę listy ulubionych. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, prezentuje się pięknie na talerzu, jest zdrowe i smaczne. Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Zapiekane warzywa

Zapiekane warzywa 47

Proponuję bardzo dobry przepis na zapiekane warzywa. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuję pomidory, cukinię, bakłażany icebulę. Do wszystkich warzyw dodaję aromatyzowaną czosnkiem i Zobacz więcej
adazgajewska
adazgajewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ada w kuchni
Kiszone warzywa

Kiszone warzywa 200

Nie wiem czy próbowaliście kisić coś innego niż ogórki. Jeśli nie to ten przepis jest właśnie dla Was. Dobór zawartości słoika jest absolutnie dowolny, chociaż niektóre warzywa jak na przykład brokuły Zobacz więcej
boskaflorence
boskaflorence Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tylko pysznie
Warzywa panierowane

Warzywa panierowane 101

Hej! Zwykle warzywa podajemy surowe, albo gotowane. Dzisiaj podałam panierowane w bułeczce i jajku. Moja panierka była z dodatkiem sera żółtego, tak żedanie miało interesujący smak. Tym sposobem Zobacz więcej
Ten przepis to hicior i bułka z masłem. O tak. Chociaż pewnie piekliście już warzywa takie jak paprykę, bakłażana i cukinię w piekarniku, to ten sposób jest inny. I chodzi tutaj po prostu o Zobacz więcej
Nasiona roślin strączkowych są częstym zamiennikiem mięsnym. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, które jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia; -reguluje poziom cukru we krwi Zobacz więcej
Najlepszy Małżonek roku 2013 poprosił o męską wersję sałatki. Taką sałatkę bez świeżych warzyw, najlepiej z użyciem samych puszkowych przetworów, no i oczywiście, z ogromną ilością majonezu. Hasło Zobacz więcej
Ile potraficie wymienić roślin strączkowych? Zapewne większość zaczęłaby od soi, prześlizgnęła się po fasolach i pewnie poprzestałaby na letnim rarytasie - bobie. Tymczasem pozostają jeszcze lucerna, Zobacz więcej
Warzywa strączkowe takie jak groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja solimy pod koniec gotowania , gdy prawie są już całkiem ugotowane, miękkie. Gdy posolimy je wcześniej przydłużymy czas Zobacz więcej
Długo polowałam na tego pstrąga, nigdzie nie mogłam go znaleźć a bardzo smakuje mi ta ryba. 2 tygodnie temu znalazłam go w Biedronce, pakowana po 2 sztuki, idealnie dla naszej 4-osobowej rodzinki. Zobacz więcej