warzywa w soli na zimę

Niezwykle mięciutkie i pyszne mięsko na kanapki,zazwyczaj robię po kawałku boczku i karczku,żeby nie było monotonnie.Dobrze jest używać do tej metody pieczenia lekko tłuste mięsko bo sól wyciąga Zobacz więcej
• Kapusta kiszona w soli Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Kapusta kiszona w soli Kapusta kiszona w soli Przepis na pyszn, zdrow i chrupic kapust kiszon. Zobacz więcej
• Szczaw kiszony w soli Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu Spis Treci > Szczaw kiszony w soli Szczaw kiszony w soli Przepis na kiszony szczaw, ktry przyrzdza si tak Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Kurczak pieczony na soli

Kurczak pieczony na soli 124

Rzadko jem kurczaka, ale czasem nie potrafię się oprzeć pokusie. Zdecydowanie najlepszy kurczak to kurczak pieczony w całości. Tym razem też tak go upiekłam, ale nieco inaczej – na soli. Sól Zobacz więcej
Przyszedł czas aby sprawdzić jak siekacz Victorporadzi sobie ze zmiękczeniem dużych kawałków mięs przeznaczonych na wędliny. Na pierwszy ogień poszła karkówka a z niej baleron. Baleron tylko na soli Zobacz więcej
Mam dziś dla Was banalnie prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Kawałek schabu wystarczy posmarować musztardą francuską, położyć na soli i włożyć do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt Zobacz więcej
Gdy ktoś pyta, jakie wino podać do ryby, z automatu odpowiemy białe. Do takiej podanej z pysznym gęstym sosem najlepiej beczkowe chardonnay. Idealnie jeśli będzie to wino z Nowej Zelandii, np. Saint Zobacz więcej
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia Zobacz więcej
Mięso dobrej jakości wymaga odpowiedniego potraktowania i czasu aż będzie doskonałe, tak więc pośpiech nie jest tu wskazany. Ligawa jest idealnym mięsem na tatar jak również na pieczeń. Przepis Zobacz więcej
Szukając pomysłów na zdrowe obiady przeglądałam książkę z przepisami na ryby i owoce morza. Do przygotowania pstrąga w tak nietypowy sposób zainspirował mnie Karol Okrasa. Przepis zmodyfikowałam na Zobacz więcej
SKŁADNIKI 1,5 kg soli gruboziarnistej 1 kg młodych ziemniaków 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 białka 1 cytryna 1 łyżkamąki 1 łyżkawody pieprz **** INGREDIENTI 1,5 kg di sale grosso 1 kg di Zobacz więcej
Karp pieczony w soli Karp zapiekany w soli to tegoroczne kulinarne odkrycie. Ryba tak przygotowana prezentuje się efektownie, jest prosta do przyrządzenia, a co najważniejsze wyjątkowo smaczna. Karp Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Comber z sarny w soli

Comber z sarny w soli 239

Comber lub polędwiczkę z sarny, można przygotować podobnie jak schab, tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć. Comber lub polędwiczka z sarny, sól*, cukier*, siano, Mięso oczyścić, umyć, Zobacz więcej
Sałatka zkurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos orazmarynatę dokurczaka przygotowałam nabazie musztardy imiodu, co sprawia żesałatka jest ostro-słodka. Ja bardzo lubię takie połączenia imam Zobacz więcej
Przepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej. Tego kurczaka robiłam trzy razy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak Zobacz więcej
Dorada pieczona w soli Składniki – 2 sztuki: Dorada – 2 sztuki Sól gruboziarnista – 1 kg Czosnek – 5 ząbków Cytryna – kilka plasterków Świeży tymianek – kilka gałązek Wykonanie: Rybę dokładnie Zobacz więcej
Październikową jesień można lubić, ale w listopadzie chyba każdy prędzej czy później ma już tych szarości dosyć. Zmoczone liście już nie fruwają z takim wdziękiem, a do przedświątecznego odliczania Zobacz więcej
Labraks pieczony w soli z nasionami kopru włoskiego Ryba pieczona w soli – danie proste w wykonaniu, szybkie i efektowne. Z niewytłumaczalnego powodu długo nie mogłyśmy się zdecydować na przygotowanie Zobacz więcej
Mój ulubiony przepis na świeże warzywa przez cały rok. Zamiast stosować gotowe kostki rosołowe (których skład jest niezbyt zachęcający) możemy korzystać z własnych wyrobów- kroimy i mieszamy dowolne Zobacz więcej
Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na Zobacz więcej