wątróbka wołowa

Ugotowałam wyśmienity rosół wołowy. Niestety, wyskoczyło nam coś pilnego i zabrakło już czasu na tradycyjny makaron. Ciasto na laną kluskę też już było za gęste. Postanowiłam więc zrobić do rosołu Zobacz więcej
Tort! Musi być tort, wszak dziś jest Dzień Kobiet. A jak tort, to i kwiaty;) Jednak zaskoczeni będą ci, którzy spodziewają się tortu w tradycyjnym wydaniu - czyli słodkiego, z kremem, lub czekoladą, Zobacz więcej
Wracając ostatnio z pracy wpadłam do mięsnego z zamiarem zakupu wątróbki jakiejkolwiek na szybki obiad. Ot zetrzeć marchew na surówkę, wrzucić mięso na patelnię, zjeść i wracać do reszty obowiązków - Zobacz więcej
Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 400 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki kaparów 8 moreli suszonych 1 jajko 50 g masła 1 czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta 1 łyżeczka Zobacz więcej
Chyba najbardziej rozpowszechniony i najczęściej używany w kuchni podrób. Nie wiedzieć czemu większość z nas brzydzi się mózgiem, krwią i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
5 ćwiartka podroby

5 ćwiartka podroby 1076

0
bycze jądra cynaderki - nerki cielęce flaki gulasz z żołądków drobiowych nóżki wieprzowe w galarecie serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Rosół

Rosół 80

0
Składniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora gałązka lubczyku 1 liść laurowy … Zobacz więcej
Zimowe klimaty dopadły mnie na dobre. Ledwo skończył się smalec a ja już zabieram się za pasztet. Taki smarowany, lekki, w słoiczkach - zawsze pod ręką. Doskonały do kanapek. Z ogórkiem kiszonym lub Zobacz więcej
Skład: ok. 1,2 kg łopatki bez kości (tłustej) * 0,5 kg pręgi wołowej (goleń) 150 g wątróbki z kurczaka 2 duże gruszki + 2 łyżki miodu 4-5 szalotek 2 czerwone cebule 4 jajka 3 kromki bułki paryskiej Zobacz więcej
pieczona, nadziewana wątróbką, chudą szynką, przyprawiona gałką muszkatołową, pieprzem, solą i zieleniną. Inaczej to kura gotowana z kośćmi wołowymi i włoszczyzną, przyprawiona m. in. goździkami. Zobacz więcej
Nie zapominajmy o wątróbce jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza , warto raz w miesiącu przygotować ją na obiad. Wątróbka drobiowa z warzywami składniki 1/2 kg wątróbka drobiowa 1 cebula biała 1 cebula Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
„Regionalia”

„Regionalia” 123

0
” prowadzone są pokazy i warsztaty kulinarne. Tomasz Jakubiak i jego pasta/pasztet z wątróbek pstrąga - tak z pstrąga. „Regionaliom” jak zwykle towarzyszą Targi Turystyki i Wypoczynku gdzie między Zobacz więcej
Ruda Kasia
Ruda Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pysznie u Kasi
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny 190

0
Przepis Babci Ani 1 kg mięsa wieprzowego, 1kg mięsa wołowego lub mięsa z gęsi lub z kurczaka, 1 kg boczku lub podgardle, 0,5 kg boczku wędzonego, ziele angielskie, liść laurowy, ugotować do miękkości Zobacz więcej
Program na dzień 2: Trening grupowy: - Consomme z kurczaka - Zupa cebulowa z grzanką - Marynowanie łososia i pstrąga - Kiełbaski - Pasztet z kurzych wątróbek - Żeberka jagnięce po prowansalsku - Steak Zobacz więcej
Kolejna ,ciekawa potrawa z watróbką.Zazwyczaj używa się tu wątroby wołowej lub cielęcej , ale ja za bardzo za nią nie przepadam ,wolę kurzą.Danie smakuje delikatnie,kremowo.Pochodzi z kuchni kresowej. Zobacz więcej
Jak powszechnie wiadomo wątróbka drobiowa jest niezwykle cennym źródłem wielu witamin (w szczególności A), a także wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz więcej
grzankach z truflami (podobno Rossini preferował białe) oraz z brandy, porto i maderą. Są to filety wołowe na grzankach z gęsią wątróbką - wszystko krótko smażone. Powinno się do nich podawać Zobacz więcej
Ostatni przepis, który dodaję w tym roku do akcji Wielkanocne smaki 2 oraz SeroManiacy. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wołowego 350 g zmielonego mięsa z indyka 250 g wątróbki z indyka 200 g boczku Zobacz więcej
Jedzonko smaczne, aczkolwiek nie koniecznie lubiane. Podroby mają niestety swoich amatorów i ich przeciwników. Ja należę do tych pierwszych. Uwielbiam serduszka, wątróbkę i żołądki. Bardziej wolę Zobacz więcej
Wiadomo,że przed świętami wszyscy są mocno zapracowani,dlatego dziś krótko. Domowy pasztet: - 1 duży kurczak - 30 dkg mięsa wołowego - 0.5 kg słoniny - 0.5 kg wątróbki-może być drobiowa - 5 jajek - 3 Zobacz więcej