wędzenie

Jedyna wędzona ryba, której zapach nie przeszkadza mi się nią delektować. Nigdy wcześniej nie jadłam tak dobrej, a to że wędzona, to w moim przypadku spory sukces. Prosto mówiąc zapach wędzonki nigdy Zobacz więcej
K&M&W
K&M&W Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W trzech smakach...
Wędzony pstrąg

Wędzony pstrąg 289

1
Wędzony pstrąg ze świeżo zmielonym pieprzem skropiony cytryną z pełnoziarnistą kromką a do tego herbata z dzikiej róży Zobacz więcej
Wędzone olcha i buk 4 godz.temp.55-60 .Część dopiekana 80-90 stopni 45-60 min Zobacz więcej
L'arte del cibo
L'arte del cibo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
L'arte del cibo
Szynka Wędzona

Szynka Wędzona 8434

3
przez minimum 10-12 dni w chłodnym miejscu. Mięso przewracamy dwa razy dziennie. Po odstaniu mięso wyciągamy, osuszamy ( np. bawełnianą ściereczką) i pozostawiamy tak na 1-2 dni do obsuszenia ( w Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Wędzona polędwica

Wędzona polędwica 2575

1
Soczysta, wędzona polędwica mojego taty. Tajemnica jej idealnego smaku tkwi w długim wędzeniu w niskiej temperaturze:) Polecam zwłaszcza na święta z chrzanem, pyszna:) VN:F [1.9.22_1171] Rating: Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Wędzone sery

Wędzone sery 1492

0
Ser do wędzenia najlepszy byłby domowy. W innym przypadku kupujemy ser twardy ale niezbyt chudy Dzielimy na części . ja przygotowałam trzy sztuki. Jeden obkleiłam plasterkami czosnku Drugi niewielką Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Przepiórki wędzone

Przepiórki wędzone 349

0
2 przepiórki, sól, kilka gałązek jałowca, 3-4 łyżki masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
WĘDZONE UDKA

WĘDZONE UDKA 7397

3
Mój debiut, jeżeli chodzi o udka. Robiłam dwie wersje udka wędzone na surowo i udka parzone przed wędzeniem. Parzone zdecydowanie lepsze Solanka do udek. Na każdy litr wody dałam 100 gram soli Zobacz więcej
Sieja wędzona Składniki: - sieja, - sól kamienna 50g/litr Ryby wypatroszyć, nie skrobać, włożyć do zalewy (1 do 1,5 litr zalewy na kg ryby) na 24h w lodówce temp. ok 6 stopni. Następnie wyjąć, Zobacz więcej
Śliwki wędzone Składniki: - śliwki węgierki - patyczki do szaszłyków Do wędzenia najlepiej jak są śliwki słodkie, mięsiste, nie za bardzo dojrzałe. Śliwki oczyścić, przekroić na pół i wydrylować. Zobacz więcej
Wędzona makrela Składniki: - świeża makrela, - sól kamienna, - woda, Rybę patroszymy. Przygotowujemy solankę ok 40g soli na 1 litr wody w ilości takiej, aby rybki swobodnie pływały. Wkładamy ryby do Zobacz więcej
« Jajka wielkanocne inaczej Rybka zapiekana na ostro » Wędzone uszy Wędzone uszy Jest to typowa Litewska przekąska do piwa. Składniki: - uszy wieprzowe, - sól, - pieprz, Uszy oczyścić. Można odkroić Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Sery wędzone

Sery wędzone 393

5
Jest to propozycja dla tych co mają swoje wędzarnie. Ser smakuje po prostu obłędnie. Polecam! Inspirację zaczerpnęłam na blogu Agaty. Teraz w czasie majówki być może będziecie wędzić i przyda Wam się Zobacz więcej
« Kiełbasa cienka cielęca Okoń wędzony Okoń wędzony Składniki: - okonie, - sól kamienna 40g/litr Ryby wypatroszyć, nie skrobać, włożyć do zalewy (1 litr zalewy na kg ryby) na 16h w lodówce. Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Psoty Psotki
Wędzone cannelloni

Wędzone cannelloni 267

0
Kolorowa, wiosenna przekąska z wędzonego łososia i halibuta z truskawkami i serkiem mascarpone to moja propozycja na lekką, uroczystą kolację. Potrawa jest zachwycająca i rozkoszna. Przed podaniem Zobacz więcej
Sieja wędzona Składniki: - sieja, - sól kamienna 50g/litr Ryby wypatroszyć, nie skrobać, włożyć do zalewy (1 do 1,5 litr zalewy na kg ryby) na 24h w lodówce temp. ok 6 stopni. Następnie wyjąć, Zobacz więcej
Podgardle wędzone Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - podgardle wieprzowe ze skórą - peklosól - pieprz - listek laurowy - ziele angielskie - czosnek Sposób wykonania: Podgardle ze skórą Zobacz więcej
całość do naszej zalewy. -topimy słoninę na 7-10 dni Ociekanie i osuszanie -po wyjęciu z solanki wieszamy słoninę w chłodnym najlepiej przewiewnym miejscu na min. 6 godz. - następnie osuszamy jeszcze Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Wędzona sól

Wędzona sól 128

1
Przy okazji wędzenia domowych wędlin (kiełbasa myśliwska,wędzona domowa pasztetowa,podsuszana kiełbasa żywiecka,polędwica wędzona,kiełbasa chłopska)postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje Zobacz więcej