Przepis na wędzona gęsina

Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Kupiłam ostatnio suchy groch niełuskany, zielony. Tak mi się spodobał ten kolor... Nie jestem wielką fanką grochówki. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy często jadłam taką proszkową z wojska... Zobacz więcej
Kupiłam ostatnio suchy groch niełuskany, zielony. Tak mi się spodobał ten kolor... Nie jestem wielką fanką grochówki. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy często jadłam taką proszkową z wojska... Zobacz więcej
Cześć =) Wielokrotnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, które co roku spędzam u rodziny w Bydgoszczy, ale także podczas innych, rodzinnych i nie tylko, uroczystości - na stole królowała pieczona, dzika Zobacz więcej
We wtorkowy, listopadowy wieczór wybrałam się na spotkanie, które odbyło się w restauracji – dworku Krasnodwór. Wraz z innymi blogerkami kulinarnymi brałam udział w warsztatach, które poprowadził Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek

Półgęsek 7213

Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
Ostatnio otrzymałam zaproszenie na wyjątkową kolację złożoną z potraw z gęsiny w wybranej restauracji biorącej udział w akcji „Czas na gęsinę”. Organizatorem akcji jest Urząd Marszałkowski Województwa Zobacz więcej
Razowe podpłomyki posmarowane pesto śliwkowo-jarmużowym, z żurawinowo-herbacianą, wędzoną piersią gęsi oraz tatarem grzybowym z karmelizowaną dynią Może na dzisiejszy obiad lub kolację? Podpłomyki: Zobacz więcej
uda gęsie pieczone w kapuście kiszonej z grzybami Wczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu warsztatowym poświęconym gęsinie. To taki polski ptak, ale nieco chyba zapomniany. Czy to za Zobacz więcej
Gęsina? Tak, wiem, to mało popularny u nas ptak, który rzadko gości na naszych stołach. Z tego względu samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego zorganizował ogólnopolską akcję „Kujawsko-pomorska Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller

Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller 891

Kurt Scheller W ramach akcji „Czas na gęsinę” miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Akademii Kurta Schellera pod okiem samego mistrza. Sama akcja miała na celu promowanie i Zobacz więcej
Jakże często naszym życiem rządzi przypadek ! Na to sympatyczne i pyszne wydarzenie kulinarne w rodzinnych stronach ( pochodzę z Janikowa, Kołuda Wielka , „gęsiowa stolica Polski” jest 3 km obok) Zobacz więcej
Fikuśna przystawka fot. D.Szymborska Dziś uczyłam się gotować u Pawła Kibarta. W Akademii Smaku przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Super warsztaty, mimo, że temat dla mnie trudny – łączenie Zobacz więcej
To mój pierwszy raz z gęsią. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny, nie przygotowywałam jej, ani nie widziałam jak i z czym ją się je. We wtorkowy wieczór mogłam zasmakować w mięsie gęsi owsianej Zobacz więcej
Jedzenie gęsiny na świętego Marcina to bardzo stara polska tradycja. W książce "Polskie tradycje świąteczne" Hanna Szymanderska dokładnie opisuje ten zwyczaj. Otóż, na początku listopada włościanie Zobacz więcej
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina. Latest: W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego Herbata nie tylko do picia! Doskonały Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 797

Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
Logo Gęsina na św. Marcina udostępnione przez Stowarzyszenie Slow Food Polska 11 listopada to dzień, w którym zwyczajowo pieczono i masowo zjadano gęsi podczas jesiennych uczt świętomarcińskich, Zobacz więcej
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej