wędzona słonina

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -2 kg słoniny najlepiej grubej 4-6 cm -czosnek dobrej jakości 2-3 główki -pieprz cayenne -pieprz ziołowy białowieski- jest to mieszanka przypraw w skład której Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -do słoniny bez mięska nie dajemy Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina 1,5 kg najlepiej gruba moja ma 5-6 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana gruba -czosnek surowy dobrej jakości jedna główka -czosnek granulowany sypany z ręki Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina wędzona

Słonina wędzona 8810

Kolejna odsłony Domowej Masarenki :) Dziś przyszedł czas na opisanie znakomitego delikatesu jakim jest wędzona słonina - niezastąpiony smakołyk na kanapki, "podkładka" pod jajka sadzone czy składnik Zobacz więcej
Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 Zobacz więcej
Słonina paprykowana - wędzona Składniki: - słonina jak najgrubsza - czosnek, ząbki dobrej jakości - papryka ostra mielona - sól kamienna, Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013. Najpierw słoninę Zobacz więcej
Słonina paprykowana - wędzona Składniki: - słonina jak najgrubsza - czosnek, ząbki dobrej jakości - papryka ostra mielona - sól kamienna, Najpierw słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina ze skórą najlepiej aby była gruba z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -jeśli słonina jest z dużymi przyrostami mięsnymi można lecz nie trzeba Zobacz więcej
Nie wędzona Wędzona SUROWIEC I PRZYPRAWY -słonina -czosnek -sól nie jodowana gruba -pieprz ziołowy białowieski WYKONANIE Kupioną Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosia gotuje
Peklowana domowa słonina

Peklowana domowa słonina 53

To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, doruskich pierogów. Potrzebny zarówno do farszu, jak i okrasy. Zresztą taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, a pokrojona cieniuteńko Zobacz więcej
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A jak święta to i tradycyjnie wędzenie. Lubię wędzić słoninę, przy każdej okazji staram się przygotować kawałek czy dwa albo z kilogram. Tak było i tym Zobacz więcej
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -2 kg słoniny najlepiej grubej4-6 cm -czosnek dobrej jakości 2-3 główki -pieprz cayenne -pieprz ziołowy białowieski- jest to mieszanka przypraw w skład której Zobacz więcej
Dziś tłusty czwartek, ale u mnie będzie tłusto nie na słodko, a przekornie na wytrawnie. Tak, tak, oczywiście słonina, to baaaardzo tłusty kawałek wieprzowiny, ale niezwykle smakowity. Raz na jakiś Zobacz więcej
solona słonina nie kojarzyła mi się nigdy z czymś co bym chciała spróbować. do momentu gdy dostałam książkę kucharską grzegorza łapanowskiego. on o niej tylko wspomina, ale to wystarczyło bym Zobacz więcej
Surowiec -cienka słonina max 2 cm -skórki wieprzowe najlepsze z świnki która była smalona słomą . Jak takich nie ma mogą być zwykłe .Ja miałem większość smalonych. Przyprawy i materiały pomocnicze Zobacz więcej
Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić Zobacz więcej
Żadna kiełbasa kupiona w sklepie nie może się równać z kiełbasą zrobioną samodzielnie. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Domowa ma po prostu niepowtarzalny Zobacz więcej
Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 11 letniego syna, którego wygonić Zobacz więcej
Słonina prasowana i „żeberka” z cebuli, czyli zagrycha do kielicha ;) – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Kanapkowo, Przystawki - Zobacz więcej
SUROWIEC, ZIOŁA I PRZYPRAWY -1 kg słoniny ze skórą 3-4 cm najlepiej swojskiej smaloną słomą -sól nie jodowana 120 g/kg i 1 l wody -pół główki czosnku zgniecionego -30 kulek ziela angielskiego -60 Zobacz więcej