wędzone półgęski

{{headerMessage}}
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notes From Eating
Zjazd FoodTrucków

Zjazd FoodTrucków 237

0
{{headerMessage}}
warsiasku po warsiasku pysznie polyk wołowy Podsumowując: bardzo dobra kiełbasa, smaczna biała ale nam bardziej do gustu przypadła ta z serdelka po warsiasku; poliki również smaczne, dobrze Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Półgęski

Półgęski 6432

1
{{headerMessage}}
Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
Półgęsek

Półgęsek 2250

1
{{headerMessage}}
również w środku . Osuszałam przez noc i 30 min w wędzarni . Wędziłam 2 dni . Początkowo w 40 C przez 6 godzin . Na noc zoztawiłam w wędzarni . Na drugi dzień podniosłam temp . do 50 C i kolejne 6 Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek

Półgęsek 6357

1
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak zrobić dobrą domową kiełbasę. A potem już przepisy na takie pyszności jak : szynkę tylną wędzoną gotowaną, baleron wędzony parzony, boczek wędzony na zimno, polędwiczki wieprzowe pieczone, Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21663

6
{{headerMessage}}
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków 2138

1
{{headerMessage}}
– ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 786

0
{{headerMessage}}
– mi najbardziej smakowała gęś na sposób orientalny z melonem i papryką. Myślę też, że to już czas, żeby samej we własnej kuchni zmierzyć się z tym ptakiem :) Oto, czego miałyśmy okazję spróbować (i Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodMag
Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller

Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller 863

0
{{headerMessage}}
). Podczas warsztatów przygotowaliśmy dania w których wykorzystaliśmy wszystkie gęsie części. Trzy sztuki zostały upieczone w całości. Jedną z ich osobiście natarłam solą, pieprzem, majerankiem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z Kołudy , z Instytutu Zootechniki , doskonałe owcze sery, półgęski i wędliny: Prawda, że Kujawianki są piękne ? To dziewczyna z mojego rodzinnego Janikowa Gęsich pierogów można też było spróbować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
półgęski. Dzieciom jednak bardziej smakowały gęsie piersi w poprzedniej wersji, pieczonego w niskiej temperaturze półgęska. Na zdjęciach obok są plastry faszerowanej gęsiej szyjki – miałam tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
półgęsek Tawędlinazawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia.Wiadomo nasi dziadkowie dobrzewiedzielico można zrobić zwybornejgęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, odbyła się w Komnacie Burgrabiego w Restauracji pod Aniołami. Komnata ta znajduje się na pierwszym piętrze XIII wiecznej kamienicy przy ulicy Grodzkiej 35. Odrestaurowane, XVIII wieczne, oryginalne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój Tato Rodzaj użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek. Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy Zobacz więcej