wędzone półgęski

Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notes From Eating
Zjazd FoodTrucków

Zjazd FoodTrucków 233

0
warsiasku po warsiasku pysznie polyk wołowy Podsumowując: bardzo dobra kiełbasa, smaczna biała ale nam bardziej do gustu przypadła ta z serdelka po warsiasku; poliki również smaczne, dobrze Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Półgęski

Półgęski 6281

1
Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
Półgęsek

Półgęsek 2144

1
również w środku . Osuszałam przez noc i 30 min w wędzarni . Wędziłam 2 dni . Początkowo w 40 C przez 6 godzin . Na noc zoztawiłam w wędzarni . Na drugi dzień podniosłam temp . do 50 C i kolejne 6 Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek

Półgęsek 6283

1
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
domową kiełbasą. Tak naprawdę to czego potrzebujemy to dobre mięso, przyprawy i czas ! Ale wróćmy do książki – we wstępie znajdziemy porady od czego zacząć ? czyli co nam będzie potrzebne, jak Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21331

6
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
- ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 770

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
). Podczas warsztatów przygotowaliśmy dania w których wykorzystaliśmy wszystkie gęsie części. Trzy sztuki zostały upieczone w całości. Jedną z ich osobiście natarłam solą, pieprzem, majerankiem i Zobacz więcej
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
z Kołudy , z Instytutu Zootechniki , doskonałe owcze sery, półgęski i wędliny: Prawda, że Kujawianki są piękne ? To dziewczyna z mojego rodzinnego Janikowa Gęsich pierogów można też było spróbować Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis w odcinku „Okrasa łamie przepisy” z Ciechocinka, od razu nabrałam chęci, żeby zrobić gęsie piersi w ten sposób. Przepis jest bardzo prosty a gęsina gotowa po dobie albo Zobacz więcej
półgęsek Tawędlinazawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia.Wiadomo nasi dziadkowie dobrzewiedzielico można zrobić zwybornejgęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś Zobacz więcej
, odbyła się w Komnacie Burgrabiego w Restauracji pod Aniołami. Komnata ta znajduje się na pierwszym piętrze XIII wiecznej kamienicy przy ulicy Grodzkiej 35. Odrestaurowane, XVIII wieczne, oryginalne Zobacz więcej
Mój Tato Rodzaj użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek. Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy Zobacz więcej