weekendowa piekarnia

You're about to be redirected The blog that used to be here is now at http://www.eksperymentalnie.com/2012/01/weekendowa-piekarnia-125-zapraszam.html. Do you wish to be redirected? This blog is not Zobacz więcej
Mam zaszczyt zaprosić Was na 102 wydanieWeekendowej Piekarni. Bardzopodoba mi się ideaWeekendowej Piekarni i jak tylko pozwala czas staram się przyłączać do wspólnego pieczenia, dlatego bardzo się Zobacz więcej
Pierwsze koty za płoty... chleby też... :) Dlatego w tym tygodniu mamy ogromną przyjemność gospodarzyć w Weekendowej Piekarni, do której Was serdecznie zapraszamy. W naszym domu, wsród różnych Zobacz więcej
Po raz kolejny przyszła pora mojego gospodarzenia w Weekendowej Piekarni. Przyznam się bez bicia, że gdyby nie przypominajka Tilii, to bym o tym kompletnie zapomniała. Miałam więc mało czasu na Zobacz więcej
You're about to be redirected The blog that used to be here is now at http://www.eksperymentalnie.com/2012/01/weekendowa-piekarnia-125-dwa-chlebki.html. Do you wish to be redirected? This blog is not Zobacz więcej
Wieki nie piekłam z Weekendową Piekarnią (czyli Gospodarnym Szczęściem)... Można powiedzieć zatem, że ten wpis to powrót córki (Ptasi) marnotrawnej ;). Ostatnim Gospodarzem Piekarni jest nie lada Zobacz więcej
« Keks z biala czekolada Weekendowa Piekarnia # 65 Chleb na dwoch zakwasach Spodobal mi sie ten chlebekz jednej z dawniejszych wydan WP. Bardzo smakowity :) Ladnie wyglada i smakuje. Rodzinie smakowal Zobacz więcej
składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin). Pieczemy w temperaturze 230C 10 Zobacz więcej
Weekendowa Piekarnia powraca po wakacjach. Październikowe wydanie WP to trzy ciekawe propozycje. Dziś przedstawiam pierwszą z nich - chleb z prażoną śmietanką i kuminem. Jak widać na zdjęciu ten chleb Zobacz więcej
Krem dyniowo-buraczany » Weekendowa Piekarnia #130: chleb na zakwasie z suszonymi owocami Pierwotnie najnowsza propozycja z WP nazywała się "chleb z wędzonymi śliwkami". Ponieważ niestety wędzone Zobacz więcej
Ponieważ skończył się listopad, nadszedł więc czas, abym podsumowała moje gospodarzenie i wypiekanie w 123 edycji Weekendowej Piekarni. Jak na gospodynię przystało – upiekłam oczywiście oba bochenki, Zobacz więcej
Na rozgrzewkę przed listopadową smakowitą propozycją, dziś propozycja rozruchowa - ałtajskie rożki Marianny - puszyste bułeczki na zakwasie, doskonałe na kanapkę w biegu lub leniwy poranek. Te śliczne Zobacz więcej
Miękkie maślane bułeczki 750 g mąki chlebowej 345 g wody 1 jajko (ok. 75 g) 60 g masła (temp. pokojowa) 45 g cukru 38 g mleka w proszku 15 g soli 38 g świeżych drożdży Mieszamy wszystkie składniki i Zobacz więcej
Butterhorn Rolls (Rożki maślane) Składniki: (32 rogale) 3/4 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki roztopionego masła 1/3 szklanki cukru opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka Zobacz więcej
Zwlekałam z wykonaniem zadania z ostatniej WP, bo wciąż nie miałam marchewki. W końcu zadanie wykonałam i gorąco polecam! Upieczcie koniecznie, zamiast marchewki może być i dynia, i cukinia, albo i Zobacz więcej
wypuścić i piec jeszcze 15-18 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od piekarnika i wielkości bochenków. Gotowy chleb popukany w dno wydaje niepowtarzalny pusty odgłos. Źródło: Wild Yeast Przepis Zobacz więcej
Składniki: 1 szkl. ciepłego mleka 2 łyzki masła 1 jajko 1 łyzka cukru 1/2 łyzeczki soli 3 szkl. mąki 3-4 (ja dałam 3,5) dag drozdzy do posypania i posmarowania: 2 łyzki rozpuszczonego masła - do Zobacz więcej
Chleb z dodatkiem semoliny piekłam tylko raz i nie byłam nim zachwycona. Nie był to jednak zakwasowiec wg Jeffreya Hamelmana, czyli propozycja z ostatniej Piekarni. Wypiek bardzo mi smakuje, nawet Zobacz więcej
Ostatnio zdałam sobie sprawę, że praktycznie wszystkie weekendy od początku czerwca spędzam poza domem. Bardzo to lubię, ale cieszę się również, że w ten aktualny jestem w domu. W ostatni weekend Zobacz więcej