weekendowa piekarnia

{{headerMessage}}
You're about to be redirected The blog that used to be here is now at http://www.eksperymentalnie.com/2012/01/weekendowa-piekarnia-125-zapraszam.html. Do you wish to be redirected? This blog is not Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam zaszczyt zaprosić Was na 102 wydanieWeekendowej Piekarni. Bardzopodoba mi się ideaWeekendowej Piekarni i jak tylko pozwala czas staram się przyłączać do wspólnego pieczenia, dlatego bardzo się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwsze koty za płoty... chleby też... :) Dlatego w tym tygodniu mamy ogromną przyjemność gospodarzyć w Weekendowej Piekarni, do której Was serdecznie zapraszamy. W naszym domu, wsród różnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wszystkie przepisy wykorzystywały zakwas robiony specjalnie pod zawarte w książce propozycje chlebowe, a jeśli mam być szczera – nowego zakwasu nie chce mi się robić. Mam obecnie na stanie dwa: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
You're about to be redirected The blog that used to be here is now at http://www.eksperymentalnie.com/2012/01/weekendowa-piekarnia-125-dwa-chlebki.html. Do you wish to be redirected? This blog is not Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wieki nie piekłam z Weekendową Piekarnią (czyli Gospodarnym Szczęściem)... Można powiedzieć zatem, że ten wpis to powrót córki (Ptasi) marnotrawnej ;). Ostatnim Gospodarzem Piekarni jest nie lada Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Keks z biala czekolada Weekendowa Piekarnia # 65 Chleb na dwoch zakwasach Spodobal mi sie ten chlebekz jednej z dawniejszych wydan WP. Bardzo smakowity :) Ladnie wyglada i smakuje. Rodzinie smakowal Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) zaczyn: 200g butelkowego jasnego piwa 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego Piwo podgrzewamy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Weekendowa Piekarnia powraca po wakacjach. Październikowe wydanie WP to trzy ciekawe propozycje. Dziś przedstawiam pierwszą z nich - chleb z prażoną śmietanką i kuminem. Jak widać na zdjęciu ten chleb Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Krem dyniowo-buraczany » Weekendowa Piekarnia #130: chleb na zakwasie z suszonymi owocami Pierwotnie najnowsza propozycja z WP nazywała się "chleb z wędzonymi śliwkami". Ponieważ niestety wędzone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ponieważ skończył się listopad, nadszedł więc czas, abym podsumowała moje gospodarzenie i wypiekanie w 123 edycji Weekendowej Piekarni. Jak na gospodynię przystało – upiekłam oczywiście oba bochenki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na rozgrzewkę przed listopadową smakowitą propozycją, dziś propozycja rozruchowa - ałtajskie rożki Marianny - puszyste bułeczki na zakwasie, doskonałe na kanapkę w biegu lub leniwy poranek. Te śliczne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miękkie maślane bułeczki 750 g mąki chlebowej 345 g wody 1 jajko (ok. 75 g) 60 g masła (temp. pokojowa) 45 g cukru 38 g mleka w proszku 15 g soli 38 g świeżych drożdży Mieszamy wszystkie składniki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Butterhorn Rolls (Rożki maślane) Składniki: (32 rogale) 3/4 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki roztopionego masła 1/3 szklanki cukru opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zwlekałam z wykonaniem zadania z ostatniej WP, bo wciąż nie miałam marchewki. W końcu zadanie wykonałam i gorąco polecam! Upieczcie koniecznie, zamiast marchewki może być i dynia, i cukinia, albo i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wypuścić i piec jeszcze 15-18 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od piekarnika i wielkości bochenków. Gotowy chleb popukany w dno wydaje niepowtarzalny pusty odgłos. Źródło: Wild Yeast Przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 szkl. ciepłego mleka 2 łyzki masła 1 jajko 1 łyzka cukru 1/2 łyzeczki soli 3 szkl. mąki 3-4 (ja dałam 3,5) dag drozdzy do posypania i posmarowania: 2 łyzki rozpuszczonego masła - do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb z dodatkiem semoliny piekłam tylko raz i nie byłam nim zachwycona. Nie był to jednak zakwasowiec wg Jeffreya Hamelmana, czyli propozycja z ostatniej Piekarni. Wypiek bardzo mi smakuje, nawet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio zdałam sobie sprawę, że praktycznie wszystkie weekendy od początku czerwca spędzam poza domem. Bardzo to lubię, ale cieszę się również, że w ten aktualny jestem w domu. W ostatni weekend Zobacz więcej