wegannerd

{{headerMessage}}
Składniki w rytmie wegetarianizmu. A nawet weganizmu, jeśli fetę zastąpimy tofu.A śmietana? Bardzo podoba mi się pomysł na śmietanę wegańską z Wegannerd. Zresztą, Ala jest ekspertką od weganizmu.:) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
miód, porządnie wymieszałam i wstawiłam na całą noc do lodówki. Rano po prostu przelałam część do szklanki i do całości dorzuciłam solidną garść porzeczek i borówek. Oczywiście zjadłam raz dwa i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
/oliwy. Ugotowane ziemniaki i marchew zblenduj z przyprawami i oliwą (na ciepło!). Dodaj wody jeśli trzeba. Koniec – masz gotowy ser taaaaa daaaammm!!! Inspiracja: Alicja (Wegannerd) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i wysychają ale nie wpływa to na walory smakowe, jedynie na plus. Nie zdarzyło mi się,żeby się popsuły, zawsze trzymaliśmy je w misce lub na talerzu na stole. W smaku lekko słodkie, super do herbaty. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i chleb wrzucamy do blendera lub, jak ja blendujemy w garnku. Na końcu doprawiamy octem, solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze oliwą. Wstawiamy do lodówki na 2h, a jeśli jesteśmy niecierpliwi wlewamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Najważniejsze aby schłodzić zupkę naprawdę mocno.Ja dodałam jeszcze kostek lodu tuż przed podaniem (kostki lodu w kształcie serduszek, widzicie? ) Jak Wam smakowało? Może jakoś zmodyfikowaliście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podpatrzona wersja pszenna u Alicji (Wegannerd). Dzisiaj doczekała się modyfikacji na półrazową. Wyszło nieco krwawo ale najważniejsze, że maluchy wcinały ze smakiem. Drożdżówki 150g mąki pszennej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis już dawno, dawno podpatrzyłam w Alicji (Wegannerd) i wszyscy w domu zgodnie stwierdzili, że to jedna z lepszych wersji bakłażana. Tym razem postanowiłam darować sobie smażenie i pulpety Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy jest jeszcze ktoś, kto nie słyszał o wegańskim serze z ziemniaka? Ja przeczytałam o nim pierwszy raz u WeganNerd, ale potem Internet został wprost zalany przepisami na niego. Przyznam, że nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W przygotowaniu tego dania wykorzystałam mój nowy nabytek - wolnowar marki Crock Pot. Ponieważ to moje pierwsze dzieło wolnowarowe (owsianki nie liczę...), inspirowałam się dwoma przepisami Zobacz więcej
Wegan Nerd
Wegan Nerd Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegan Nerd
Akcja Chłodek!

Akcja Chłodek! 57

0
{{headerMessage}}
Witam na mojej pierwszej akcji kulinarnej! Przed nami lato, okres upałów. Jak to bywa podczas gorąca, jeść się nie chce, myśleć się nie chce. Chce się leżeć w chłodku, na hamaku i popijać ambrozję. W Zobacz więcej
Jey
Jey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jagodownik
wegański pasztet jaglany!

wegański pasztet jaglany! 213

0
{{headerMessage}}
Alicja (z bloga WeganNerd) ma rację. pasztet to takie fajne słowo. zabawne, urocze i takie fikuśne. samo słowo ani trochę nie kojarzy mi się z tłustym, mięsnym smarowidłem na kanapkę. już bardziej z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) Zupa z czerwonej cebuli (Jadłonomia) Zupa z pęczakiem i suszonymi grzybami (Sojaturobie) Zimowa minestrone (Sojaturobię) Zupa z batatów i pasternaków (Bea w kuchni) Fasolowo-grochowa zupa z kaszą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
koncentratu, to dolewamy ok 3/4 szkl. wody). Dusiłam wszystko pod przykryciem ok 15 min, pod koniec doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Dodałam do tofu, delikatnie wymieszałam. Najlepsze było na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałki tofu, pokrojoną marchew, groszek, migdały i rodzynki. Kiedy bulion z agarem trochę zgęstnieje, zalać zawartość salaterek. Odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje Zobacz więcej
justtryeat
justtryeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
justtryeat
Wegański, zdrowy keks na bogato

Wegański, zdrowy keks na bogato 263

0
{{headerMessage}}
jest napisane, że grubo ponad godzinę. Sprawdzajcie patyczkiem i smacznego! Ja przed treningiem zjadłam kawałek z dodatkiem masła orzechowego! Świetny kop energetyczny! ponad godzinę podskoków, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zmniejszyć proporcje składników o połowę, albo nawet o jeszcze jedną połowę... :D Wychodzi ich całe mnóstwo i są pyszne, że ojej! :D Bardzo dziękujemy za liczne przybycie oraz pochwały i komplementy! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tą tartę upiekłam chyba ponad dwa tygodnie temu, i naprawdę nie wiem dlaczego zwlekałam aż tyle żeby ją tu wrzucić. Przepis na ciasto pożyczyłam od WeganNerd. Jestem dzisiaj taka zmachana, że wrzucę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
.. najwyższa pora! Ten przepis zmienił mój kulinarny świat na lepsze. Od kiedy wypatrzyłam go na blogu WeganNerd, zrobiłam go już naście razy. Smakuje każdemu. Jako ser, jako dip, sos czy też wyjadany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"ser" z ziemniaka i marchewki zrobiony wg przepisu z bloga WeganNerd) -polecamy! Sposób przygotowania: Dynię myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy z pestek i robimy miejsce na farsz (trochę miąższu Zobacz więcej