wegańska tarta wytrawna

Wreszcie udało mi się stworzyć całkowicie wegański spód do tarty. Przyznam szczerze, że przez jakiś czas żyłam w błogiej nieświadomości i do przygotowania tarty wegańskiej używałam masła roślinnego, Zobacz więcej
Dość dietetyczna. Jednoporcjowa. U mnie - brokułowa. 5 łyżek mąki łyżka oleju 2 łyżki mleka (roślinnego) po szczypcie soli, sody i cukru Ciasto zagniatamy. Rozwałkowujemy, przy pomocy miski Zobacz więcej
Mój weekend zaczynam wytrawnie, bo przez najbliższe dni będzie rozpusta, ale o tym jutro. Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma Zobacz więcej
Prezentuję Wam danie wyjątkowe. Przyznam, że jest praco- i czasochłonne w przygotowaniu, ale smak, wygląd i zapach tej tarty to rekompensują. I pomyśleć, że miałam dziś, z lenistwa, zrobić kaszę z Zobacz więcej
Tarty Tatin nikomu przedstawiać nie trzeba :) Z jej prawidłowym wykonaniem bywa jednak różnie. Zdarzyło mi się słyszeć, że komuś podano odgrzewane ciastko francuskie ("żaluzje") z jabłkami, które w Zobacz więcej
mąki), z lukrem cytrynowym. Mega łatwy przepistutaj. Wegańskie ciasto orzechowe (bez jaj, masła i cukru). Przepis tutaj. A może ciasto marchewkowe? Z kremem! Robi się tak. To jeszcze tarta limonkowa Zobacz więcej
Momo
Momo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dziabnij zdrowo
TofuPlacki z marchewką

TofuPlacki z marchewką 146

0
Pierwszy przepis obiadowy, który chciałabym Wam podsunąć. Należę do stuprocentowych słodyczoholików....Zdarza mi się jednak 'dziabnąć' coś wytrawnego. Jeśli już taka sytuacja następuje - zawsze jest Zobacz więcej
zł. Miłośnicy kawy z mlekiem dostaną małe lub duże latte (8-10 zł), a także, w razie upałów, ice latte (11 zł) lub frappe latte (13 zł).Jest spory wybór sezonowych lemoniad (cytrynowa, arbuzowa, Zobacz więcej
Było już kilka wytrawnych propozycji na wielkanocny stół. Czas na klasyk w wersji słodkiej czyli mazurka. Ma on formę okrągłą (upieczony w formię do tarty). Spód wykonałem z mąki gryczanej z dodatkiem Zobacz więcej
, z ciekawymi ziołami i przyprawami tofu nabiera jednak smaków, które potrafią nas zadziwić i... przekonać. Tofu jest produktem niskokalorycznym i ma sporą zawartość białka. Nic tylko się z nim Zobacz więcej
Muszę przyznać, że ostatnimi czasy nie brakuje mi zewsząd wegańskich inspiracji na ciekawe potrawy, niekiedy nieco aż nadto wydziwione. Czasem uda mi się wpaść na pomysł jakiegoś smacznego roślinnego Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Fotorewolucja :-)

Fotorewolucja :-) 56

0
DANIA W 10 MINUT DANIA W 15 MINUT DANIA W 30 MINUT DLA BIEGACZA DLA ZAGIPSOWANYCH NIE MARNUJĘ NIEDROGIE PRZEPISY BABUNI ROMANTYCZNIE SYLWESTER WEGAŃSKIE WIELKANOC Z ALKOHOLEM Z SEREM ZAKWAS PSZENNY Zobacz więcej
Sezon na rabarbar w pełni, a jadąc dziś z Poznania zauważyłam pierwsze przydrożne stoisko z truskawkami. Część truskawek pochłonęłam od razu, natomiast te, które dowiozłam do domu,lekko sterane życiem Zobacz więcej
Zielona soczewica to strąk o wielu możliwościach wykorzystania w kuchni wegańskiej. Ja sięgam po nią zarówno w daniach wytrawnych jak i na słodko. Dzisiejsza propozycja na Piernikowe "torciki" z Zobacz więcej
tartę mąż wspominał słowami "niesamowita". Słodko-słono-wytrawna tarta, bez pieczenia. Świetna na spotkanie w większym gronie znajomych, jako dodatek do kawy. Ciężko zjeść więcej niż 1 kawałek na Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche (czyli wytrawne wersje tart) między innymi za to że można je zrobić dosłownie z wszystkiego oraz za to że sa pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Zobacz więcej
Pytano o inne ciasta z tych przedstawionych ostatnio na zdjęciach. Tak więc jedno z nich to to publikowane kiedyś kokosowe z białym kremem, trzecie to zwykły biszkopt z bitą śmietaną, pomarańczową Zobacz więcej
Ostatnim moim wielkim odkryciem jest mleczko kokosowe. Pokochałam je nie tylko za świetny smak i za śmietankę (z której można zrobić pyszną wegańską bitą śmietanę), ale przede wszystkim za to, że Zobacz więcej
Sezonowo - TERAZ właśnie jest sezon na szparagi!!! fot. D.Szymborska To przepis z tych – łatwy i szybki ale…..są pewne warunki. Po pierwsze – szparagi muszą być cieniutkie i zielone (nie trzeba ich Zobacz więcej
Pyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. To połączenie ma coś w sobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Zobacz więcej