wegierki

duszone śliwki bez grama cukru za to z cynamonem i chili jak co roku przetworów nie robię ... za to na bierząco coś tam podduszam. to dzisiejsze było pyszne. można pewnie też zamknąć w słoiczku ... Zobacz więcej
MyLightFood
MyLightFood Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Light Food
Dorsz w musztardzie

Dorsz w musztardzie 754

1
Doskonałe danie dla osób zwracających uwagę na kaloryczność potraw. Składniki: Filet z dorsza, 2 łyzki musztardy, Sól, pieprz Duszona papryka: 1/2 zielonej papryki 1/4 czerwonej papryki 4 śliwki Zobacz więcej
Muffinki naostatnie dni lata :)Z kawalkami sliwek - nie musza byc wegierki - i siekanymi migdalami... Juz raz robilam sliwkowe /wegierkowe z amarettini/, w zeszlym roku, ale te, choc wybitnie Zobacz więcej
Swietny przepis jesli juz nie macie cukru zelujacego. Jablka zawieraja bowiem naturalne, zelujace pektyny. Przepis nieco retro z ksiazki "Kuchnia z Zielonego Wzgorza". W nawiasach moje uwagi. Na ok. Zobacz więcej
Przepis na ciasto znalazłam na stronie Moje Wypieki (tu) Składniki : szklanka śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru w temperaturze pokojowej 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 200 g masła 2 Zobacz więcej
/2 opakowania drozdzy instant 240g maki marmolada morelowa sliwki wegierki ( okolo 8 sztuk) Maslo wraz z cukrem i sola zmiksowac na pulchna mase, dodac jajka, drozdze i make. Dokladnie wymieszac. Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Est-Ouest
Marcepanowa-sliwkowa tarta

Marcepanowa-sliwkowa tarta 98

0
- u mnie byly to duze, zolte, kwaskowate sliwki, ktore pocielam na paski. Moga to byc wegierki czy mirabelki. Ciasto podpiekamy w formie wylozonej papierem do pieczenia i obciazone np: ziarnami Zobacz więcej
na Wyspie trudno o dobre sliwki. wegierki mozna upolowac czasem w pl sklepie. na szczescie kwasne wyspiarskie sliwki nadaja sie swietnie do wypiekow. jak chocby do tej tarty ze slodkim marcepanowym Zobacz więcej
ulica, znana na dlugo wczesniej przed "samolotem"). Chcialam jej zrobic zdjecie, gdy te promienie slonca tak wpadaly we wlosy, lecz nie mialam odwagi zapytac. W przedpokoju zawsze lezalo kilka Duzych Zobacz więcej
, na rzecz moreli rzecz jasna, morelowego likieru i morelowego schnaps'u, i morelowego dzemu, czy konfitury. A znacznie pozniej na rzecz czeskich morelowych knedli. Z moich obserwacji wynika, ze w Zobacz więcej
sloiczki gotowego produktu) 1kg sliwek, typu wegierki, dojrzalych i slodkich 1 szklanka jasno-brazowego, nierafinowanego cukru 50-100g ciemnej czekolady Sliwki wypestkowac, wrzucic do garnka razem z Zobacz więcej
. Całości dania dopełnia czerwona cebula z dodatkiem miodu, tymianku i octu balsamicznego. Bardzo udany duet. Powiem nieskromnie - doskonały. Dla tego dania co roku mrożę jesienne, intensywne i Zobacz więcej
owego tajemnego i pysznego sosu sa granaty, choc czasem mam wrazenie, ze sliwki wegierki, ale moge sie mylic. Lubie marynaty owocowe. Marynuje mieso w porzeczkach, borowkach, pomaranczach. Lubie sosy Zobacz więcej
- Zweschkendatschi. Sliwki te to sliwki wegierki- tylko takie moga sie znalesc w tym placku. Byc moze nie dostaniecie go w namiocie piwnym na Swiecie, ale z pewnoscia w wielu piekarniach, cukierniach, Zobacz więcej
. Wszystko mija. Wszystko mija za szybko. A tam latem stawał stół pod rozlożystym orzechem, pod papierówka koło studni siadaliśmy na ławeczce. Jesienią Dziadek wędził śliwki wegierki, gruszki, a rok Zobacz więcej
do słoiczków, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach do wystygnięcia. tagi: dzem sliwki wegierki oceń tak 0 50% nie 0 50% Krem z cukini czytaj dalej Publikacja przepisu w nr 9/2014 Przyślij Przepis Zobacz więcej
Wrzesień kojarzy mi się z domowym sadem,a w nim węgierki oczywiście.....Tego roku przerobiłam ich już z trzy wiadra.Kocham wegierki za to,że już same w sobie są pyszne,a świetnie też komponują się w Zobacz więcej
Po dlugiej przerwie, spowodowanej roznymi zdrowotnymi zawirowaniami (i czesciowo tez moim lenistwem :), wracam do Was z przepisem na pyszne sliwkowe crumble. Wiem, ze nie jest to jeszcze sezon na Zobacz więcej
pomarszczone śliwki (prawie wegierki), starsza pani zagadnęła "už jsou moc měkké, chci dát do mrazáku, budou v zimě do knedlíků", a potem druga prażanka na to "ty pravý české švestky", a pan przy Zobacz więcej