weizenbrot

ZOBACZ TAKŻE:

mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Weizenbrot

Weizenbrot 80

Kulinarny aforyzm : Co głowa to rozum, co rozum to głowa,/I woda sodowa, i woda sodowa. Jan Brzechwa Bardzo prosty i smaczny chlebek. Przepis znaleziony na tej stronie. Wpis znajdzie się na liście "Na Zobacz więcej
Taki chleb kupowałam czasem - będąc niedawno w Niemczech - w miejscowej piekarni . Nie wiem czy mój przepis jest do końca 'niemiecki', natomiast zasada przygotowania ciasta chlebowego i jego skład Zobacz więcej
Dawno nie piekłam chleba..a z racji gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria, wynalazłam przepis na chlebek niemiecki..prosty do zrobienia..tylko czas rośnięcia Zobacz więcej
Bezapelacyjnie nastał czas pierniczków i najwyższa pora zaproponować coś nowego w temacie. Ten typ ciastek jest u mnie szczególnie lubiany, pieczemy je niezależnie od pory roku, dlatego na blogu jest Zobacz więcej
Kletzenbrot jest tradycyjnym ciastem owocowym, pieczonym przede wszystkim w Austrii, Niemczech i Szwajcarii. Jest to rodzaj słodkiego chlebka z różnymi rodzajami suszonych owoców i orzechów. Przy Zobacz więcej
Mam ogromną słabość do szwajcarskich słodkości bożonarodzeniowych. Właściwie chyba do Szwajcarii samej w sobie w tym okresie, bardzo chciałabym się kiedyś tam znaleźć w grudniu. Magenbrot ma wszystko, Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Laugenbrotchen

Laugenbrotchen 103

Zakręcone bułeczki Laugenbrotchen na kwietniową listę "Na zakwasie i na drożdżach" To kolejne słone bułki., tym razem wykonane metodą, według której pieczywo przed pieczeniem obgotowywuje się w mocno Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Pierniczki Magenbrot

Pierniczki Magenbrot 35

Moje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. Zobacz więcej
Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy tyrecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt Zobacz więcej
Pamiętam z dzieciństwa kupowane w cukierniach pierniczki w kształcie dużych kopytek i oblewane ze wszystkich stron czekoladowym lukrem. Bardzo je lubiłam jeść i popijać zimnym mlekiem. Kiedy Zobacz więcej
Składniki: 500 g mąki pszennej typ 550 120 ml gorącej wody 120 ml letniego mleka 75 g masła mała kostka drożdży (42 g) 1,5 łyżeczki soli Dodatkowo: 750 ml wrzątku 50 g sody oczyszczonej łyżeczka Zobacz więcej
Zanim trafiliśmy do Wiednia, przestudiowałam kilka stron internetowych, które podpowiedziały mi co warto zobaczyć i co spróbować. Wychodzimy jednak z założenia, że skupiając się tylko na głównych Zobacz więcej
Czerwone złoto Tom Hillenbrand Czerwone złoto Tom Hillenbrand Po przeczytaniu Diabelskiego owocu Toma Hillenbranda (recenzja tutaj) z apetytem zabrałam się do lektury drugiej książki tego autora Zobacz więcej
Zanim trafiliśmy do Wiednia, przestudiowałam kilka stron internetowych, które podpowiedziały mi co warto zobaczyć i co spróbować. Wychodzimy jednak z założenia, że skupiając się tylko na głównych Zobacz więcej
Prosto, smacznie i pożywnie. Taką sałatkę można podać na śniadanie, kolację lub podczas imprezy. Sposób przygotowania jest prosty: wszystkich składników powinno być na oko po równo. kawałek kiełbasy Zobacz więcej
Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie, a tradycja ich wypiekania sięga odległych lat. Są proste, wilgotne, niezbyt ciężkie, a smakiem dorównują wielu wyrafinowanym wypiekom. Świetnie smakują Zobacz więcej
lasotka
lasotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lasotka
Rustikales Vollkornbrot

Rustikales Vollkornbrot 77

Zabrakło nam chleba, a wszystko już zamknięte..ranutnku co robic….? Ja znalazłam jednej z szuflad moich 6 m mąkę do wypieku chleba. I chwalę sobie, przepis z opakowania oczywiście zmodyfikowałam Zobacz więcej
reve82
reve82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe pieczywo
Vollkornbrot (od Hamelmana)

Vollkornbrot (od Hamelmana) 122

Kiedy tylko zobaczyłam ten bochenek u Narzeczonej od razu wiedziałam, że taki chleb to ja muszę upiec. I upiekłam, bo uwielbiam chleby pełne ziaren, ciężkie i żytnie. Chlebowego ciasta wyszło mi Zobacz więcej
Tunnbrod - szwedzkie podpłomyki | Smakowity Chleb Odkryj smak chleba ze Smakowitą Strona główna 929 przepisów 35 poradników Jak upiec pierwszy chleb? Tunnbrod - szwedzkie podpłomyki rodzaj wypieku: Zobacz więcej
Zbliża się czas, w którym z dużo większą przyjemnością i dużo większą częstotliwością sięgamy po zimne soki, napoje i koktajle. Te kupowane w sklepach jak dobrze wiemy zawierają nie tylko mnóstwo Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: