wekowane pomidory

To moje pierwsze suszone pomidory w słoikach. Spodobał mi się ciekawy sposób ich konserwacji, bez konieczności pasteryzacji, znaleziony tutaj. Pomidor to wdzięczny owoc, ostatnio sporo go w mojej Zobacz więcej
5 kg pomidorów 2 szklanki wody sól, pieprz, cząber Pomidory parzymy, zdejmujemy skórę. Kroimy na dużą kostkę. Do garnka z wodą dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy około 20 minut. Zobacz więcej
Leczo klasyczne robi się z równych części cebuli,pomidorów i papryki. Węgrzy do smażenia używają głównie smalcu. Najpierw na smalcu doprowadza się do zeszklenia grubo pociętej cebuli, następnie dodaje Zobacz więcej
Bardzo lubię pastę z bobu i suszonych pomidorów. Zawsze jak ją robie to z potrójnej porcji i część wkładam do małych słoiczków i wekuję . Potem mam gotową do sosów, zapiekanek, makaronu i co tam Zobacz więcej
Robię je po raz pierwszy w życiu:) jestem ciekawa efektu:) Przepis dostałam od koleżanki, która ciągle je robi. Składniki: pomidory, olej roślinny, zioła, czosnek, ocet, sól, Przygotowanie: Pomidory Zobacz więcej
To już po przetworach. Do mojej kolekcji przetworów dołączył przecier pomidorowy. Przepis dostałam od Pani Galiny - Ormianki prowadzącej armeńską restaurację we Wrocławiu. Przepis jest banalnie Zobacz więcej
Domowy Przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy, przeważnie robię go na jesień do słoików, ale jeśli nie mamy pod ręką, a robimy np, zupę pomidorową, lub Zobacz więcej
mielone wieprzowe wymieszać z jajkiem,pieprzem, jarzynką, bułką odciśniętą, pieprzem ziołowym - smażyć na gorącym smalcu kotleciki seler starłam w blenderze na paseczki i wymieszałam z ciut sokiem z Zobacz więcej
Ostatnie słoiki z ogórkami które zaniosę do piwnicy na zimę, to te w pomidorach. Właśnie dzisiaj tym przepisem zakończyłam sezon ogórkowy.Wszystkie przepisy na ogóreczki mojego wykonanie znajdziecie w Zobacz więcej
Najlepsza zupa pomidorowa według mnie to taka ze świeżych pomidorów. Przez cały weekend wekowałam przecier i robiłam inne przetwory, aby zimą móc delektować się smakiem zupy pomidorowej czy sosu Zobacz więcej
Tureckie zupy nie sa tak sycace jak polskie. Często sa robione na wodzie lub na odrobinie mięsa mielonego. Zupa którą dzis zaprezentuje jest bezmięsna ale wysmienicie smakuje. Wszystko dzięki Zobacz więcej
Pikantny sos pomidorowy na zimę przyda się zarówno do gołąbków jak i na spód pizzy. Myślę, że znajdę dla niego kilka zastosowań. I można zużyć miąższ pozostały po produkcji suszonych pomidorów. Zobacz więcej
stopka
stopka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy 103

0
Sos, którego nie może zabraknąć w mojej domowej spiżarni, którego używam najczęściej do dań z makaronem. Składniki na 5 słoików 0,5l 4 kg mięsistych pomidorów 1 włoszczyzna bez pora 1 papryczka chili Zobacz więcej
twojezwyciestwo
twojezwyciestwo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Twoje Zwyciestwo
Włoski bigos

Włoski bigos 162

0
Peperonata (włoski bigos) łączy w sobie moje ulubione smaki. W dodatku przygotowanie nie wymaga precyzyjnego odmierzania składników, co w kuchni bardzo sobie cenię. Przygotowuję: papryki (3 czerwone), Zobacz więcej
do rondla - dodać słoik litrowy lecza z pieczarkami, włożyć połowę klopsików i zagotować, do smaku dodać maggi - soli ni trzeba bo jest w leczo leczo sama jesienią wekowałam: papryka, cukinia, Zobacz więcej
« Pomarańczowy sernik na ... Eksperymentalne leczo ... » Zupa krem pomidorowo-marchewkowa Przedstawiam dziś prostą w wykonaniu zupę. Jest delikatna i bardzo smaczna. - 4 marchewki - 1 pietruszka - pół Zobacz więcej
do lodówki. Po tym czasie wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180C, przez około 1 godz 20 min. Sos: 2 słoiczki gęstego sosu pomidorowego, który wekowaliśmy latem lub 2 Zobacz więcej
Jesień kojarzy mi się z zapachem mokrych liści, ognisk migających tu czy tam i z zapachem powideł śliwkowych wypełniających cały dom. To czas kiedy chce się zachować jak najwięcej późno letnich Zobacz więcej
zupy (ok. 300 ml) użyłam jako bazy sosu. Zupa z dyni jak w przepisie (tym razem nie dodawałam pesto i koziego sera) Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 400 ml kremu z dyni 0,5 kg mięsa Zobacz więcej
Leczo z zieloną soczewicą W zimie, kiedy warzywa nie są najtańsze, warto skorzystać z zapasów zrobionych latem. Moja mama też lubi stosować tę zasadę i zawsze przygotowuje na zimę kilkanaście słoików Zobacz więcej