wekowanie bigosu

twojezwyciestwo
twojezwyciestwo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Twoje Zwyciestwo
Włoski bigos

Włoski bigos 169

0
Peperonata (włoski bigos) łączy w sobie moje ulubione smaki. W dodatku przygotowanie nie wymaga precyzyjnego odmierzania składników, co w kuchni bardzo sobie cenię. Przygotowuję: papryki (3 czerwone), Zobacz więcej
Kapusta - podstawowe warzywo w kuchni polskiej. Wszystkim znane - bigos, kiszona, kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Słowem: kapusta ma sporo zastosowań. Ale można z niej wyczarować Zobacz więcej
Piotrek jak już kiedyś pisałam zawsze gotował wielki gar zupy, a potem się z nią „męczył” 2-3 dni z rzędu. Ja znalazłam sposób na jego brak umiaru w tej kwestii, wekowanie! Wekuję jego zupę tak jak Zobacz więcej
Gdybym miała godzinę więcej każdego dnia, chciałabym przygotowywać weki, czyli słoiki z daniami na zapas. Jeden raz poświęcamy trochę czasu, ale potem mamy całą półkę pysznych opcji. Wybieramy Zobacz więcej
ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik i mam gotowe sycące, aromatyczne i pyszne danie. Podawać możemy z ziemniaczkami czy Zobacz więcej
suszonych grzybów 10 szt suszonej, wędzonej śliwki (lub 2 łyżki powideł śliwkowych) pętko podwędzanej kiełbasy (ja miałam jałowcową) 0,7 kg mięsa wieprzowego (ja miałam biodrówkę z kością) 20 Zobacz więcej
ręką smaki lata, które lubimy, kiedy za oknem zimno. Przepis na chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili to propozycja na wspomnienie lata i rozgrzewkę na zimowe śniadania, obiady i Zobacz więcej
Bigos znają (chyba) wszyscy. Ile domów, tyle różnych wersji, a każda pyszna:) Bigosik z młodej kapusty tylko nieznacznie różni się od swojej jesiennej wersji.. choć smak ma całkiem odmienny:) Zobacz więcej
Tradycyjny polski bigos. Bardzo mięsny, kwaskowaty, pachnący jałowcem i leśnymi grzybami. Wyśmienity. Najlepszy bigos to ten kilkakrotnie odgrzewany - mój przygotowuję trzy dni. Po przygotowaniu bigos Zobacz więcej
Już jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na lekki bigos w wersji odtłuszczonej, szybciutki w przygotowaniu, sprawdza się na różnych imprezach. Tym razem zapraszam Was do wypróbowania starej Zobacz więcej
Kiedyś dziwiło mnie kiedy mama w wielkim garze gotowała bigos. Był na to specjalny wielki (tak mi się wtedy wydawało) sagan. Fajne było podjadanie kapusty kiszonej przed zapakowaniem jej do tego Zobacz więcej
Tak ogolnie, pisze Holandii. Jestem pod glebokim wrazeniem ze Polki sa bardzo bogate skoro je stac na oplacanie tak wiele zuzytego pradu czy gazu….. w glowie sie nie miesci! W tym roku dostalam Zobacz więcej
Kiedyś dziwiło mnie kiedy mama w wielkim garze gotowała bigos. Był na to specjalny wielki (tak mi się wtedy wydawało) sagan. Fajne było podjadanie kapusty kiszonej przed zapakowaniem jej do tego Zobacz więcej
,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa może Zobacz więcej
– pomrożone sztuki przekładamy do jednej torebki zbiorczej, w ten sposób nie skleją się i będziemy mogli potem wyjąć po sztuce do odmrożenia - w taki sposób jak wyżej mrozimy też pierogi, pyzy, Zobacz więcej
, że robię pyszny :D Najlepszy jest oczywiście kilka razy odgrzewany albo przemrożony gdy odpoczywa sobie na balkonie a na dworze mróz. Część czasami wekuję, jeśli nie zostanie pożarty od razu, i jest Zobacz więcej
magnes WARS SAWA DESIGN, znaleziony na Targach rzeczy ładnych, no - wszystko się zgadza - ładny! Siła uroczego drobiazgu - małe, a cieszy. Małe, drobne, a ktoś o nas pamiętał! Nic wielkiego, a jednak Zobacz więcej
przygotować wcześniej i zamrozić lub zawekować. Ja na Wigilię przygotowuję: kapustę z grochem i słodką cebulą, kapustę z orzechami nerkowca, pieczarkami i cebulą, bigos z piekarnika z mięsem z indyka Zobacz więcej
sałatkę. Duszone mięsa i ryby zachowują wspaniały smak, a wszystkie soki zamieniają się w pyszny sos. Szybkowar przyspiesza przygotowanie tradycyjnych dań, takich jak bigos czy gołąbki. Wspaniale Zobacz więcej