wekowanie grzybów

« Pyszna sałatka jarzynowa Karp na kolacje wigilijną » Barszczyk wigilijny z uszkami Barszcz wigilijny z uszkami SKŁADNIKI: 4 suszone podgrzybki 2 kostki bulionu warzywnego liść laurowy po 4 ziarna Zobacz więcej
Zachęcam wszystkich do zjadania, miksowania, mrożenia, wekowania, gotowania i suszenia cudnych naszych polskich truskawek. Sezon uważam za otwarty. Kto może oprzeć się takim pięknością, mniam , mniam Zobacz więcej
Smażone podgrzybki Uwielbiam smażone grzybki z cebulką. Zwykle gotuję grzyby i wekuję je (w małych słoiczkach), a później poświęcam tylko chwilkę na ich przygotowanie :) Gdyby grzyby rosły przez cały Zobacz więcej
Dla tych co pakują już walizki na wakacje, przepis na mięso wekowane. Wołowina, pręga 0,5 kg 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Grzyby mrożone 0,5 kg, mogą być też świeże lub ostatecznie suszone. Sól, pieprz, Zobacz więcej
grzybach jak borowiki. MARYNOWANE BOROWIKI Składniki (3 słoiczki 1/2 litrowe): 2 kg młodych borowików szlachetnych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 3 listki laurowe 9 bobków ziela Zobacz więcej
ViolaPassion Dodatek do mięs , polecam do dziczyzny, pasztetów. Spotkałam się z tym produktem pierwszy raz na sklepowej półce Nie kupiłam , bo myślałam że ten smak mi najzwyczajniej w świecie nie Zobacz więcej
) , konfiturę z żurawiny do mięs , suche Tortellini ( z różnymi farszami ) i buliony w kostkach . A jak nie macie to polecam takie zapasy . Tu macie najlepszy przykład doskonałej zupki w 15 minut . Zobacz więcej
; przepis wkrótce). Wydrążone pomidory rozłożyć na ręczniku papierowym żeby trochę odciekły. Krok 2 Pomidory ułożyć w suszarce do warzyw/grzybów i suszyć... Przez ok 24 godziny. ;) Widziałam w Zobacz więcej
suszarce do grzybów i owoców, albo w piekarniku- niska temperatura -np 75 stopni C i termoobieg) Suszenie trwa niestety długo! (kilka godzin) dlatego najlepiej zrobić to "ekonomicznie" i wypełnić Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wykwintny rosół

Wykwintny rosół 712

1
1 kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Frittata z grzybami

Frittata z grzybami 55

0
Frittata to danie łatwe, sycące i bardzo smaczne, więc doskonale nadaje się na jesienne i zimowe obiady. W mojej połączyłam dziś wyrazisty smak mocno doprawionej kiełbasy z leśnymi grzybami, rukolą Zobacz więcej
Kazik45
Kazik45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czar kuchni i rymu
Schab na grzybowo

Schab na grzybowo 238

0
kapeluszy grzybów leśnych w sosie własnym; * 10 dag masła; * około 15 dag margaryny do smażenia (możesz użyć masło zwykłe lub masło klarowane); * sól, pieprz naturalny, czosnek granulowany, papryka Zobacz więcej
wybrałam się z rodziną na grzyby. Nie widziałam nawet trujących. To jeszcze nie czas, nie w UK. Ale spotkałam piękne drzewo jarzębiny. Pomyślałam że chyba trzeba w końcu się przełamać. I oto mój Zobacz więcej
suszonych grzybów 10 szt suszonej, wędzonej śliwki (lub 2 łyżki powideł śliwkowych) pętko podwędzanej kiełbasy (ja miałam jałowcową) 0,7 kg mięsa wieprzowego (ja miałam biodrówkę z kością) 20 Zobacz więcej
i będzie można zacząć „normalnie brudzić” – jak powiedział Dario. Jak tylko wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, pokażę Wam moje królestwo w nowej odsłonie.Zanim zacznę gotować, piec i dusić w Zobacz więcej
W weekend znów szwendaliśmy się po lesie. Była pełnia (tuż po pełni?), więc grzybów jak na lekarstwo. Zostały jedynie zapomniane przez świat i ludzi pojedyncze egzemplarze tak leciwe, że Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Przetwory na zimę

Przetwory na zimę 949

0
Przetwory na zimę Przetwory na zimę to piękny jesienny rytuał. Jesień to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw, moim zdaniem nic nie zastąpi domowego słoika konfitury, który otworzyć można w zimowy Zobacz więcej
Ten wrzesień jest w mojej kuchni wyjątkowo płodnym czasem. Nie mogę przestać smażyć konfitury, wekować warzywa, czarować letnie smaki by były na zimowe dni. Aż chwilami zaczynam się śmiać, że od tego Zobacz więcej