wekowanie w piekarniku

. Przed włożenie do blachy posypujemy je lekko solą. Piekarnik nastawiłam na 90 stopni C z termoobiegiem i susze;) Blachę wyjmuję, kiedy pomidory są już dość mocno pomarszczone. Teraz do słoików, Zobacz więcej
kasandraa6
kasandraa6 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy 662

0
. Dodaję na koniec odrobinę cukru który pomaga im przetrwać całą zimę, prażę jeszcze chwilkę i gotowe.Tak przygotowane owocewkładamdowyparzonychsłoiczków, wekuję w piekarniku ok 20 minut. Smacznego Zobacz więcej
Tygrysia tarta z agrestem Z okazji Dnia Dziecka upiekliśmy tarty z agrestem, który jeszcze kilka miesięcy temu zbieraliśmy razem w naszym ogródku, a teraz w kilkanaście minut mamy pyszne ciacho Warto Zobacz więcej
luna760001
luna760001 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ciasteczkowy potwór
Babka marmurkowa

Babka marmurkowa 1054

1
Przez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa, babkę dwukolorową. Szybko, Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SePichce.pl
Papryka konserwowa

Papryka konserwowa 1437

0
: - 1 ząbek czosnku - pół łyżeczki gorczycy - 4 kulki ziela angielskiego - listek laurowy - 1 łyżeczka oleju Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i parzymy wrzucając na chwilkę do wrzątku. Zobacz więcej
. Wstawić na palnik i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i odstawić na noc. 3. Dzień 3: Wstawić na palnik i gotować na małym ogniu przez 1 h, mieszając, aby się nie przypaliły. Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w mojej kuchni
CZARNA PORZECZKA -SOK

CZARNA PORZECZKA -SOK 4997

0
zlewamy do butelek, zakręcamy Gotowe! Pasteryzujemy w 85stopniach C 25 minut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w Zobacz więcej
Ewe
Ewe Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HILDEGAR
PUREE Z PIECZONEJ DYNI

PUREE Z PIECZONEJ DYNI 100

0
Dyniowo się porobiło u nas w kuchni. Pomysłów dużo, tylko jak za każdym razem gotować, piec miksować... To czasochłonne. Świetnym rozwiązaniem na to żeby gotową dynię mieć pod ręką jest puree dyniowe, Zobacz więcej
do lodówki. Po tym czasie wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180C, przez około 1 godz 20 min. Sos: 2 słoiczki gęstego sosu pomidorowego, który wekowaliśmy latem lub 2 Zobacz więcej
MissNo
MissNo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Camomille Flavor
Konfitura Malinowa

Konfitura Malinowa 727

0
No cóż muszę przyznać, że moje pierwsze w życiu wekowanie się udało! A tak okropnie się bałam, z dzieciństwa mam obraz mojej mamy wiecznie siedzącej przy słoikach i nie był to miły widok. Na Zobacz więcej
Muszę przyznać, że popadłam ostatnio w małą obsesję wekowania, czego efekty widać zresztą na blogu... Wszystko to ma jednak swoje uzasadnienie. Po pierwsze - przyrządzanie przetworów wydaje mi się Zobacz więcej
; przepis wkrótce). Wydrążone pomidory rozłożyć na ręczniku papierowym żeby trochę odciekły. Krok 2 Pomidory ułożyć w suszarce do warzyw/grzybów i suszyć... Przez ok 24 godziny. ;) Widziałam w Zobacz więcej
ziemnych (u mnie prażone bez soli i tłuszczu) 10 dkg rodzynek 1 szklanka domowych, wekowanych tartych jabłek 1/4 szklanki oleju szczypta soli 16 migdałów lub dowolnych orzechów Sposób przygotowania: Zobacz więcej
suszarce do grzybów i owoców, albo w piekarniku- niska temperatura -np 75 stopni C i termoobieg) Suszenie trwa niestety długo! (kilka godzin) dlatego najlepiej zrobić to "ekonomicznie" i wypełnić Zobacz więcej
) 10dkg rodzynek 1 szklanka domowych, wekowanych tartych jabłek 1/4 szklanki oleju szczypta soli 16 migdałów lub dowolnych orzechów Wykonanie: Suche składniki wymieszać w misce. dodać przetarte Zobacz więcej
i najłatwiej przygotować z dyni pieczonej w piekarniku. Miąższ zyskuje wtedy najwięcej aromatu i łatwo jest go oddzielić od skóry. Zalecam wekować puree w 0,5 litrowych słoikach. Do przygotowania Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hedoniacake
Sos doskonały

Sos doskonały 408

0
do smaku, ja czasami dodaję odrobinę harissy. Na koniec blendujemy całość i wekujemy. Ja wekuję w piekarniku, nastawiam na 100 st. C, wkładam gorące słoiki. Od momentu nagrzania piekarnika czekam 20 Zobacz więcej
Czas przetworów to bardzo „domowy” moment. Zupełnie jak rosół w każdą niedzielę, daje poczucie bezpieczeństwa i spełnienia. Przede mną jeszcze kilka tygodni wekowania:) a potem jesienne szczęście Zobacz więcej
się, że jabłka są tak słodkie, że nie trzeba dodawać słodzidła. U mnie powstały różne wersje musu: z cynamonem, z cynamonem i kurkumą, z imbirem, z imbirem i cynamonem. Kombinacje pozostawiam Wam do Zobacz więcej