wężymord

ZOBACZ TAKŻE:

W polskiej kuchni wężymord zyskał popularność dopiero w XIX wieku. Panowało również przekonanie, że jest odtrutką na jad węży. Jest bardzo popularny we Francji. Zawiera dużo potasu, wapnia, sodu, Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Pieczony wężymord

Pieczony wężymord 524

Wężymord albo skorzonera pyszne warzywo korzeniowe dawno zapomniane a jakże pyszne i zdrowe. Dziś podaję ją pieczoną, lekko chrupiącą i pyszną. Fantastycznie nadaje się jako dodatek do obiadu ale jako Zobacz więcej
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej
kwiecienka1
kwiecienka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kwiecienka od kuchni
Wężymord z persymoną

Wężymord z persymoną 554

Niesamowita jest ta polska nazwa :) Wężymord (inaczej czarny korzen) zawdziecza swoja nazwe czasom, w ktorych uzywano go jako lekarstwa na jad zmij. Juz o nim pisalam, ale do tej pory nie mialam Zobacz więcej
Recepta na smak
Recepta na smak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Recepta na smak
Wężymord po raz pierwszy

Wężymord po raz pierwszy 202

Gdyby nie bio-koszyk, który od czasu do czasu magicznie ląduje pod moimi drzwiami, pewnie jeszcze długo nie miałabym okazji na spotkanie ze skorzonerą, czyli inaczej wężymordem. Taka niespodzianka Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Wężymord z miechunką

Wężymord z miechunką 283

Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Strona główna Blog Galeria O nas Kontakt Uwaga! Do poprawnego działania witryna wymaga włączonej obsługi języka JavaScript. Zobacz więcej
Skorzonera to dziwne zjawisko - wygląda zupełnie niepozornie, powiedziałabym nawet, że zniechęcająco - niczym korzeń jakiejś rabatowej byliny, ciemna skórka sprawia wrażenie umorusanej w ziemi. Jest Zobacz więcej
Często chodzimy po sklepach i szukamy egzotycznych nowości, nie doceniając tego, co rośnie w naszym kraju. Czy słyszeliście o warzywie zwanym wężymordem? Jeśli macie ochotę na coś, co bardzo Zobacz więcej
Polskie szparagi to moje tegoroczne odkrycie. Smakują mi znacznie bardziej niż szparagi. Mają bardziej słodki smak i mączystą teksturę. Składniki: wężymord bułka tarta masło sól Przygotowanie: Zobacz więcej
TU i TAM. Kolejny raz jesiennie. Lubimy chodzić własnymi kulinarnymi ścieżkami. Lubimy też spotkać się w naszych kuchniach w tym samym czasie. Aby dzielić wspólne kulinarne emocje. To czas wyznaczył Zobacz więcej
Daretocook.pl
Daretocook.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dare to cook
JAGLANKA, WĘŻYMORD, FLĄDRA

JAGLANKA, WĘŻYMORD, FLĄDRA 287

Zimowe warzywa korzeniowe wkraczająz impetem do naszych kuchni. Widać to na blogach, w gazetach i na straganach. Połączenie skorzonery z kaszą jaglaną i rybą zobaczyłam w magazynie Usta, danie Zobacz więcej
Jak tam udał Wam się weekend? My spędziliśmy go bardzo przyjemnie nad jeziorem w naszej ulubionej miejscowości Überlingen. Przedepatliśmy dziesiątki kilometrów, powygrzewaliśmy trochę ciała w słońcu i Zobacz więcej
kg skorzonery 1 woreczek kaszy gryczanej kg schabu 2 cebule Sól Pieprz 5 łyżek Surówki Oliwa Kwasek cytrynowy Majeranek Estragon 1 ząbek czosnku Schab kroimy na plastry i marynujemy w oliwie, soli z Zobacz więcej
TU i TAM. Kolejny raz jesiennie. Lubimy chodzić własnymi kulinarnymi ścieżkami. Lubimy też spotkać się w naszych kuchniach w tym samym czasie. Aby dzielić wspólne kulinarne emocje. To czas wyznaczył Zobacz więcej
Bardzo, bardzo lubię stare, zapomniane warzywa, które w ostatnich czasach wracają do łask. Bardzo mnie to cieszy, bo to bardzo zdrowe produkty, a często bardzo pyszne. Do takich kiedyś popularnych Zobacz więcej
Z skorzonerą spotkałam się dawno, dawno temu. Sami ją wyhodowaliśmy. Były to pierwsze lata gdy zakładaliśmy ogródek warzywny. Próbowaliśmy wówczas wysiewać różne warzywa. I tak padło na skorzonerę. Zobacz więcej
Madzia ostatnio ma zajawkę na dziwne warzywa. Dziwne, czyli takie których nigdy dotąd nie jedliśmy. I nie mam na myśli egzotycznych roślin, tylko właśnie nasze krajowe. Jak na przykład tytułowy Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola domowa
Wężymordka po azjatycku

Wężymordka po azjatycku 169

Ni z tego, ni z owego słońce przestało wychodzić. Jest szaro, nastał półmrok. Deszcz nie przestaje mżyć, zapadły mgły nad wielką wodą, nie widać już Szwecji. Apteczne kolejki po zapasy witaminy D Zobacz więcej
Skorzonera, salsefia, wężymord, zimowe szparagi … te warzywo niejedno ma imię. Nie wygląda zachęcająco – z wierzchu czarne, powyginane korzenie. W środku białe. Podobno trafiło na nasze stoły przez Zobacz więcej
Była już gęsina w wersji klasycznej, pora na coś bardziej odkrywczego. Szarpana gęś czyli taki pulled pork, ale z gęsiej nogi, a nie wieprzowej łopatki. Do tego pieczona skorzonera, czyli innymi słowy Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: