• 8
  • 1
  • 9
  • 8
  • 5
  • 8
przepisów z 5933 blogów

wężymord

ZOBACZ TAKŻE:

Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Strona główna Blog Galeria O nas Kontakt Uwaga! Do poprawnego działania witryna wymaga włączonej obsługi języka JavaScript. Zobacz więcej
Madzia ostatnio ma zajawkę na dziwne warzywa. Dziwne, czyli takie których nigdy dotąd nie jedliśmy. I nie mam na myśli egzotycznych roślin, tylko właśnie nasze krajowe. Jak na przykład tytułowy Zobacz więcej
zdrowo. Mniej soli. wykluczyłam z dania sól, zastępując ją wspaniałym cytrynowo – kolendrowym sosem z nutą anchois. Skorzonerę karmelizowałam w maśle z miodem, całość doprawiłam świeżo mielonym Zobacz więcej
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej
Niesamowita jest ta polska nazwa :) Wężymord (inaczej czarny korzen) zawdziecza swoja nazwe czasom, w ktorych uzywano go jako lekarstwa na jad zmij. Juz o nim pisalam, ale do tej pory nie mialam Zobacz więcej
Ania Hosz
Ania Hosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galantyna.pl
Wężymord i frittata

Wężymord i frittata 334

0
Wężymord… „rozkoszna” nazwa – kojarzy mi się z morderstwem popełnionym na mężu a nie na wężu… ciekawe dlaczego? Wężymord nazywany jest inaczej skorzonerą.To bardzo ciekawa roślinka… jemy korzonek, Zobacz więcej
, w przeszłości skorzonera była stosowana jako lekarstwo na jad żmij, stąd nazwa "wężymord". Jeśli chodzi o przygotowanie czegoś z tego warzywa, to zwyczajne ugotowanie wydawało mi się nudne. Zobacz więcej
Gdyby nie bio-koszyk, który od czasu do czasu magicznie ląduje pod moimi drzwiami, pewnie jeszcze długo nie miałabym okazji na spotkanie ze skorzonerą, czyli inaczej wężymordem. Taka niespodzianka Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Kartoflanka z wężymordem

Kartoflanka z wężymordem 21

0
Wężymord - ta nazwa brzmi tak magicznie, że gotując tę zupę czułam się jak czarownica. Skorzonera (druga, mniej magiczna, jednak równie intrygująca nazwa) to stary i zapomniany korzonek. Kiedyś Zobacz więcej
'wężymord' - skadinąd też niezbyt wdzięcznej. W kuchni staropolskiej wężymord był poważany, szczególną popularnością cieszył się w XIX wieku, dziś powraca do łask. Od jakiegoś czasu ów wężymord Zobacz więcej
1 kg skorzonery, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, masło, 200 ml śmietany kremówki, sól, cukier, pieprz, ostra mieszanka przypraw (Kamis), sok z cytryny. Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do Zobacz więcej
Często chodzimy po sklepach i szukamy egzotycznych nowości, nie doceniając tego, co rośnie w naszym kraju. Czy słyszeliście o warzywie zwanym wężymordem? Jeśli macie ochotę na coś, co bardzo Zobacz więcej
kg skorzonery 1 woreczek kaszy gryczanej kg schabu 2 cebule Sól Pieprz 5 łyżek Surówki Oliwa Kwasek cytrynowy Majeranek Estragon 1 ząbek czosnku Schab kroimy na plastry i marynujemy w oliwie, soli z Zobacz więcej
Była już gęsina w wersji klasycznej, pora na coś bardziej odkrywczego. Szarpana gęś czyli taki pulled pork, ale z gęsiej nogi, a nie wieprzowej łopatki. Do tego pieczona skorzonera, czyli innymi słowy Zobacz więcej
Bardzo lubię pęczak, obok jaglanej to moja ulubiona kasza. Idealnie nadaje się do przygotowania naszego lokalnego odpowiednika włoskiego risotto czyli kaszotta, a dokładniej pęczotta :) Powoli Zobacz więcej
Wężymord w bułce tartej ze szczypiorkiem - staropolska skorzenera, czyli zimowe szparagi - reaktywacja Ten gatunek czarnego korzenia należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Zobacz więcej
TU i TAM. Kolejny raz jesiennie. Lubimy chodzić własnymi kulinarnymi ścieżkami. Lubimy też spotkać się w naszych kuchniach w tym samym czasie. Aby dzielić wspólne kulinarne emocje. To czas wyznaczył Zobacz więcej
Śnieg rozpuścił się gdzieś, zanim zdążyłam się nim nacieszyć. Szukam więc otulającej bieli, puchu... Zimowe warzywa mają jasny miąższ: pietruszka, seler, cebula, ziemniaki i scorzonera. Z bulw i Zobacz więcej
Polskie szparagi to moje tegoroczne odkrycie. Smakują mi znacznie bardziej niż szparagi. Mają bardziej słodki smak i mączystą teksturę. Składniki: wężymord bułka tarta masło sól Przygotowanie: Zobacz więcej
Z skorzonerą spotkałam się dawno, dawno temu. Sami ją wyhodowaliśmy. Były to pierwsze lata gdy zakładaliśmy ogródek warzywny. Próbowaliśmy wówczas wysiewać różne warzywa. I tak padło na skorzonerę. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: