wężymord

ZOBACZ TAKŻE:

Wężymord albo skorzonera pyszne warzywo korzeniowe dawno zapomniane a jakże pyszne i zdrowe. Dziś podaję ją pieczoną, lekko chrupiącą i pyszną. Fantastycznie nadaje się jako dodatek do obiadu ale jako Zobacz więcej
Na początek trochę o wężymordzie, ależ on ma magiczną czarowną nazwę. Inna nazwa to skorzonera - pyszny dawno zapomniany korzonek. Pod swoją czarną, szorstką skórą, skrywa białe wnętrze oblane lepkim Zobacz więcej
zdrowo. Mniej soli. wykluczyłam z dania sól, zastępując ją wspaniałym cytrynowo – kolendrowym sosem z nutą anchois. Skorzonerę karmelizowałam w maśle z miodem, całość doprawiłam świeżo mielonym Zobacz więcej
Niesamowita jest ta polska nazwa :) Wężymord (inaczej czarny korzen) zawdziecza swoja nazwe czasom, w ktorych uzywano go jako lekarstwa na jad zmij. Juz o nim pisalam, ale do tej pory nie mialam Zobacz więcej
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej
Ania Hosz
Ania Hosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galantyna.pl
Wężymord i frittata

Wężymord i frittata 366

0
Wężymord… „rozkoszna” nazwa – kojarzy mi się z morderstwem popełnionym na mężu a nie na wężu… ciekawe dlaczego? Wężymord nazywany jest inaczej skorzonerą.To bardzo ciekawa roślinka… jemy korzonek, Zobacz więcej
Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Strona główna Blog Galeria O nas Kontakt Uwaga! Do poprawnego działania witryna wymaga włączonej obsługi języka JavaScript. Zobacz więcej
Madzia ostatnio ma zajawkę na dziwne warzywa. Dziwne, czyli takie których nigdy dotąd nie jedliśmy. I nie mam na myśli egzotycznych roślin, tylko właśnie nasze krajowe. Jak na przykład tytułowy Zobacz więcej
Gdyby nie bio-koszyk, który od czasu do czasu magicznie ląduje pod moimi drzwiami, pewnie jeszcze długo nie miałabym okazji na spotkanie ze skorzonerą, czyli inaczej wężymordem. Taka niespodzianka Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Kartoflanka z wężymordem

Kartoflanka z wężymordem 39

1
Wężymord - ta nazwa brzmi tak magicznie, że gotując tę zupę czułam się jak czarownica. Skorzonera (druga, mniej magiczna, jednak równie intrygująca nazwa) to stary i zapomniany korzonek. Kiedyś Zobacz więcej
Często chodzimy po sklepach i szukamy egzotycznych nowości, nie doceniając tego, co rośnie w naszym kraju. Czy słyszeliście o warzywie zwanym wężymordem? Jeśli macie ochotę na coś, co bardzo Zobacz więcej
'wężymord' - skadinąd też niezbyt wdzięcznej. W kuchni staropolskiej wężymord był poważany, szczególną popularnością cieszył się w XIX wieku, dziś powraca do łask. Od jakiegoś czasu ów wężymord Zobacz więcej
Była już gęsina w wersji klasycznej, pora na coś bardziej odkrywczego. Szarpana gęś czyli taki pulled pork, ale z gęsiej nogi, a nie wieprzowej łopatki. Do tego pieczona skorzonera, czyli innymi słowy Zobacz więcej
Polskie szparagi to moje tegoroczne odkrycie. Smakują mi znacznie bardziej niż szparagi. Mają bardziej słodki smak i mączystą teksturę. Składniki: wężymord bułka tarta masło sól Przygotowanie: Zobacz więcej
Śnieg rozpuścił się gdzieś, zanim zdążyłam się nim nacieszyć. Szukam więc otulającej bieli, puchu... Zimowe warzywa mają jasny miąższ: pietruszka, seler, cebula, ziemniaki i scorzonera. Z bulw i Zobacz więcej
Zeszłej jesieni odkryłam wężymord, znany też pod nazwą skorzonera. Zakochałam się w tym warzywie. Doprawdy nie mogę pojąć, dlaczego nie gości na stałe w naszych warzywniakach obok marchwi i kapusty, a Zobacz więcej
TU i TAM. Kolejny raz jesiennie. Lubimy chodzić własnymi kulinarnymi ścieżkami. Lubimy też spotkać się w naszych kuchniach w tym samym czasie. Aby dzielić wspólne kulinarne emocje. To czas wyznaczył Zobacz więcej
:) Wróćmy jednak do tematu bloga, czyli jedzenia. W Niemczech zaczął się właśnie sezon na czosnek niedźwiedzi, wężymord oraz powoli zaczynają rządzić szparagi (póki co z południa Europy). Dlatego Zobacz więcej
Bardzo, bardzo lubię stare, zapomniane warzywa, które w ostatnich czasach wracają do łask. Bardzo mnie to cieszy, bo to bardzo zdrowe produkty, a często bardzo pyszne. Do takich kiedyś popularnych Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: