wężymord

ZOBACZ TAKŻE:

doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Pieczony wężymord

Pieczony wężymord 504

0
{{headerMessage}}
Wężymord albo skorzonera pyszne warzywo korzeniowe dawno zapomniane a jakże pyszne i zdrowe. Dziś podaję ją pieczoną, lekko chrupiącą i pyszną. Fantastycznie nadaje się jako dodatek do obiadu ale jako Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kartoflanka z wężymordem

Kartoflanka z wężymordem 161

0
{{headerMessage}}
Na początek trochę o wężymordzie, ależ on ma magiczną czarowną nazwę. Inna nazwa to skorzonera - pyszny dawno zapomniany korzonek. Pod swoją czarną, szorstką skórą, skrywa białe wnętrze oblane lepkim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zdrowo. Mniej soli. wykluczyłam z dania sól, zastępując ją wspaniałym cytrynowo – kolendrowym sosem z nutą anchois. Skorzonerę karmelizowałam w maśle z miodem, całość doprawiłam świeżo mielonym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... W kazdym razie, niedawno natrafilam na zbior przepisow na dania z warzyw korzeniowych, no i postanowilam troche poeksperymentowac. Malo tego - trafil przepis wykorzystujacy nie tylko rzadkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Zniejednegogarnka.pl - Strona główna Strona główna Blog Galeria O nas Kontakt Uwaga! Do poprawnego działania witryna wymaga włączonej obsługi języka JavaScript. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Madzia ostatnio ma zajawkę na dziwne warzywa. Dziwne, czyli takie których nigdy dotąd nie jedliśmy. I nie mam na myśli egzotycznych roślin, tylko właśnie nasze krajowe. Jak na przykład tytułowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdyby nie bio-koszyk, który od czasu do czasu magicznie ląduje pod moimi drzwiami, pewnie jeszcze długo nie miałabym okazji na spotkanie ze skorzonerą, czyli inaczej wężymordem. Taka niespodzianka Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Kartoflanka z wężymordem

Kartoflanka z wężymordem 79

1
{{headerMessage}}
Wężymord - ta nazwa brzmi tak magicznie, że gotując tę zupę czułam się jak czarownica. Skorzonera (druga, mniej magiczna, jednak równie intrygująca nazwa) to stary i zapomniany korzonek. Kiedyś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W polskiej kuchni wężymord zyskał popularność dopiero w XIX wieku. Panowało również przekonanie, że jest odtrutką na jad węży. Jest bardzo popularny we Francji. Zawiera dużo potasu, wapnia, sodu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Często chodzimy po sklepach i szukamy egzotycznych nowości, nie doceniając tego, co rośnie w naszym kraju. Czy słyszeliście o warzywie zwanym wężymordem? Jeśli macie ochotę na coś, co bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
'wężymord' - skadinąd też niezbyt wdzięcznej. W kuchni staropolskiej wężymord był poważany, szczególną popularnością cieszył się w XIX wieku, dziś powraca do łask. Od jakiegoś czasu ów wężymord Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Była już gęsina w wersji klasycznej, pora na coś bardziej odkrywczego. Szarpana gęś czyli taki pulled pork, ale z gęsiej nogi, a nie wieprzowej łopatki. Do tego pieczona skorzonera, czyli innymi słowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polskie szparagi to moje tegoroczne odkrycie. Smakują mi znacznie bardziej niż szparagi. Mają bardziej słodki smak i mączystą teksturę. Składniki: wężymord bułka tarta masło sól Przygotowanie: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Śnieg rozpuścił się gdzieś, zanim zdążyłam się nim nacieszyć. Szukam więc otulającej bieli, puchu... Zimowe warzywa mają jasny miąższ: pietruszka, seler, cebula, ziemniaki i scorzonera. Z bulw i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zeszłej jesieni odkryłam wężymord, znany też pod nazwą skorzonera. Zakochałam się w tym warzywie. Doprawdy nie mogę pojąć, dlaczego nie gości na stałe w naszych warzywniakach obok marchwi i kapusty, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
TU i TAM. Kolejny raz jesiennie. Lubimy chodzić własnymi kulinarnymi ścieżkami. Lubimy też spotkać się w naszych kuchniach w tym samym czasie. Aby dzielić wspólne kulinarne emocje. To czas wyznaczył Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:) Wróćmy jednak do tematu bloga, czyli jedzenia. W Niemczech zaczął się właśnie sezon na czosnek niedźwiedzi, wężymord oraz powoli zaczynają rządzić szparagi (póki co z południa Europy). Dlatego Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: