Przepis na wg y.ottolenghiego

To jedno z najlepszych ciast drożdżowych, jakie upiekłam i kolejny genialny przepis z książki Y.Ottolenghiego i S.Tamimiego pt: "Jerusalem". Nie tylko dobrze smakuje, ale również ładnie wygląda - po Zobacz więcej
W tym roku pod choinka znalazlam ksiazke "Jerusalem", ktorej autorami sa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. W tej przepieknie wydanej pozycji znajduja sie przepisy na potrawy charakterystyczne dla kuchni Zobacz więcej
Kuchennefascynacje
Kuchennefascynacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennefascynacje
Kopytka wg M. Gessler

Kopytka wg M. Gessler 10994

Kopytka wg M. Gessler Tak jak zapewnia autorka bloga Feeria smaków kopytka są mięciutkie, leciutkie, puszyste delikatne. Szczerze powiem, że nigdy wcześniej takich nie jadłam. Przepis z bloga Feeria Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Kopytka wg M. Gessler

Kopytka wg M. Gessler 5721

« Carbonnade a la Flamande Łosoś w Mleku Kokosowym » Kopytka wg M. Gessler Leciutkie, puszyste i niezwykle delikatne kopytka. Przyznam, że przywykłam do zbitych kluchów (sama kiedyś zrobiłam kopytka, Zobacz więcej
Kiełbasa swojska wg. Miśka - 3,5 kg Łopatki - 1,5 kg Boczku - 10 g czosnku na 1 kg mięsa - 4 g pieprzu na 1 kg mięsa - gorczyca nie za dużo nie za mało ja dałem garść(w całości nie mielona) - 25 g Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Słonina wg Basi

Słonina wg Basi 5111

Słonina wg Basi Składniki: - słonina wieprzowa - peklosól 18g/kg Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą. Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY

PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY 2907

Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika, i obojętnie czy to makrela czy śledź. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w Zobacz więcej
sylka_rafcio
sylka_rafcio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje kuchcikowo
Raffaello wg. siostry Anastazji

Raffaello wg. siostry Anastazji 3669

Raffaello to nie tylko małe pyszne kulki z migdałem w środku. To także ciasto, a nawet cała blacha. Jakiś czas temu pokazywałam raffaello na biszkopcie, dzisiaj jednak zrobiłam je z herbatnikami wg. Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Szach-mat wg siostry Anastazji

Szach-mat wg siostry Anastazji 2632

Szach-mat wg siostry Anastazji Ciasto szach - mat wg przepisu Siostry Anastazji pochodzi z książki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z cukrem pudrem
szarlotka wg siostry Anastazji

szarlotka wg siostry Anastazji 1730

Doskonała szarlotka na kruchym cieście, bezproblemowa i w sumie szybka, pyszności :) Przepis podpatrzony u Izy. 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste Zobacz więcej
Oczyszczanie wg. dr E. Dąbrowskiej Co na wege obiad? Blog > Komentarze do wpisu « Zapiekanka 4 składnikowa Oczyszczanie wg. dr E. Dąbrowskiej Witajcie :-) Kto czyta mojego fanpage na facebooku ten Zobacz więcej
szczotka_od_kija
szczotka_od_kija Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste Eat
Fasolka prawie wg Magdy Gessler

Fasolka prawie wg Magdy Gessler 2328

Przepis dla mnie idealny, tak właśnie wg mnie powinna smakować fasolka po bretońsku. Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam 2 składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście Zobacz więcej
Kurczak wędzony wg. Dziadka Kurczak wędzony wg. Dziadka Surowce: - kurczak najlepiej wiejski (ja tylko takiego używam), - sól kamienna nie jodowana 50g/litr H2O - włoszczyzna - woda Najpierw kurczaka Zobacz więcej
Wątrobianka wg. Arkadiusza Składniki: - 5 kg wszystkiego czyli podgardle, boczek, okrawki z łopatki z fajnymi przerostami mięsa, - 1,5kg wątroby wieprzowej, - 0,5 kg wątroby baraniej, - 5 czerstwych Zobacz więcej
nutrija
nutrija Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taka babska próba
Buraki puree - wg Neli

Buraki puree - wg Neli 2083

"Z surowych buraków niewiele uda nam się zrobić. Trzeba je więc ugotować. W tym celu należy całe i nie obrane buraki włożyć do garnka i zalać taką ilością zimnej wody, by je całkiem pokryła. Gotować Zobacz więcej
Liffka
Liffka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w 365 dni dookoła kuchni
Kuchnia wg pięciu przemian

Kuchnia wg pięciu przemian 1701

Cały najbliższy tydzień będzie dotyczył kuchni wg pięciu przemian, która wywodzi się z Chin. Zaczynam od soczystej kaszy jaglanej z gruszkami na śniadaniePotrzebny czas: 30 minut Moja ocena dania: 5 Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z cukrem pudrem
miodownik wg Ewy Wachowicz

miodownik wg Ewy Wachowicz 1746

Aromatyczne, korzenne ciasto, wg mnie to połączenie murzynka z piernikiem :), bardzo szybkie i banalnie łatwe :) 2 jaja 70 gram cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 gram stopionego, schłodzonego Zobacz więcej
ŁOPATKA Z SZYNKOWARA wg. Izy - 1kg łopatki w kawałku (taki na pieczeń) - 1,5 łyżeczki soli peklowej - 2 łyżeczki żelatyny - mielony pieprz - czosnek - słodka papryka - po pół łyżeczki kolendry i Zobacz więcej
Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitości kotleta, Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Smalec wg M. Gessler

Smalec wg M. Gessler 1657

Sałatka z Kurczaka w Anansie » Smalec wg M. Gessler Niby każdy smalec smakuje podobnie... a jednak... ten jest rzeczywiście wyjątkowy. Dla porównania (lub ze strachu przed ekscentrycznymi pomysłami Zobacz więcej