Przepis na wieprzowina

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Tym razem proponuję coś z kuchni tajskiej. Przepis wzięłam z książki "Łatwa kuchnia tajska" Kena Homa. Trzeba przyznać, że curry jest banalne w kwestii przyrządzenia Zobacz więcej
Orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego – razem z marynatą-można zrobić zaledwie w 30 minut! Sekretem tak szybkiego przyrządzania tej potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa, które należy Zobacz więcej
dom-agi.pl
dom-agi.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dom-agi.pl
Wieprzowina po tajsku

Wieprzowina po tajsku 926

Dania jednogarnkowe są bardzo wygodne przede wszystkim ze względu na ilość naczyń po obiedzie. Lubie eksperymenty w kuchni, moi domownicy może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na Zobacz więcej
Smaczny pasztet domowej roboty. Najlepiej smakuje ze szczypiorkiem. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 9.8/10 (6 votes cast) Pasztet z królika i wieprzowiny, 9.8 out of 10 based on 6 ratings Kategorie: Dania Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Wieprzowina z ananasem

Wieprzowina z ananasem 687

« Nalewka z suszonych gruszek Wieprzowina z ananasem Żeby nie było, że jemy tylko kurczaka, zrobiłam coś z wieprzowiny. Zajrzałam do mojej książki z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na mięso z Zobacz więcej
Anettka87
Anettka87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcikownia
Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku 197

Przepis jest wg mnie genialny. Przynajmniej moje kubki smakowe są w pełni zaspokojone, jakkolwiek by to zabrzmiało :) Przepis dostałam już jakiś czas temu od teścia. Jeszcze w czasach „studenckiej Zobacz więcej
PaniSmaczna
PaniSmaczna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Smaczna
Wieprzowina po chińsku ;)

Wieprzowina po chińsku ;) 1278

Tym razem trochę orientu w połączeniu z wieprzowiną czyli jak za pomocą dania przenieść się w rejony dalekiego wschodu. Danie to jest pięknym przykładem na to, że aby poczuć klimat odległych nam Zobacz więcej
em.
em. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Emkreacja
Wieprzowina na dwa.

Wieprzowina na dwa. 99

Wiem, teraz jak przeczytacie przepis to pierwszą myślą będzie: przecież wolnowar ma zastąpić piekarnik, o co chodzi? Ano o to, że obudziłam się trochę za późno, więc zostało wieprzowinie mało czasu Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Duszona wieprzowina

Duszona wieprzowina 2120

Długo duszone mięso z warzywami pojawiło się u mnie w połączeniu z kopytkami (przepis niebawem). I przyznam, że to połączenie jest na prawdę dobre. Duszona wieprzowina będzie się też świetnie Zobacz więcej
PoraCosZjesc
PoraCosZjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pora coś zjeść...
Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku 1239

Dzień dobry! Z początku chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po Zobacz więcej
Ostatnio bardzo rozsmakowałam się w kuchni chińskiej. Lubię ją. Jest jednocześnie prosta (ale nie banalna) i bogata...w smaki, kolory i kombinacje dość przewidujących składników. Imbir, chili i sos Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Curry z wieprzowiny

Curry z wieprzowiny 544

Curry to mieszanka przypraw, bardzo popularna w Indiach. Do Europy mieszanka ta przywędrowała dopiero w XVIII wieku i obecnie należy do grona najpopularniejszych przypraw na świecie. Mieszanka curry Zobacz więcej
Dzieciaki nie lubią jeść tradycyjnych kotletów schabowych, ale bardzo szybko "pochłaniają" wieprzowinę przygotowaną po chińsku. Wieczorem dnia poprzedniego należy pokroić schab w cieniutkie paseczki i Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Wieprzowina z papryką

Wieprzowina z papryką 283

Za oknem śnieżyca, a ja postanowiłam posmakować kuchni azjatyckiej. Danie kolorowe, łatwe do wykonania i przede wszystkim smaczne :-) Co prawda nie dorobiłam się jeszcze woka, ale duża żeliwna Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku 1505

Moja wariacja na temat kuchni chińskiej. Znudzona smakiem wieprzowiny, którą przyrządzam zwykle postanowiłam zrobić ją inaczej. W gotowaniu po azjatycku nie mam wielkiej wprawy, wiem że trzeba Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Marynata do wieprzowiny

Marynata do wieprzowiny 1251

Mocno aromatyczna marynata do mięsa wieprzowego. Aby ją przygotować potrzebujesz: oleju, soku z cytryny, rozmarynu, ziela angielskiego i listków laurowych. Składniki: cebuli 1 ząbek czosnku 4 łyżki Zobacz więcej
« Koktajl mleczno 8211 ... Wieprzowina w sosie chrzanowym Zapraszam was na klasyczne danie kuchni polskiej. Sztuka mięsa w moim przypadku wieprzowina – czy to pieczona, czy to gotowana zostanie Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Wieprzowina po syczuańsku

Wieprzowina po syczuańsku 530

Kolejny błyskawiczny przepis na wieprzowinę z woka po syczuańsku. Tak zwana wieprzowina o smaku ryby (鱼香肉丝) jest jednym z najpopularniejszych syczuańskich dań w Chinach, i typowo dla tej kuchni łączy Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU 1057

Kurczak w pomarańczach » Wieprzowina po chińsku „Wieprzowina po chińsku jest wyjątkową potrawą, którą już pewnie niejeden z nas próbował w restauracji chińskiej. Ale wiadomo, że taka przyrządzona Zobacz więcej
qulinarna
qulinarna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qulinarna Ania
Wieprzowina po tajsku.

Wieprzowina po tajsku. 2169

Wieprzowina po tajsku. Wieprzowina po tajsku Nie jestem miłośniczka i znawcą kuchni tajskiej, chińskiej itp, ale zachciankom syna trzeba jakoś sprostać. Pewnego dnia oglądał program kulinarny gdzie Zobacz więcej

Wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w naszej kuchni. Najczęściej zjadamy wieprzowe kotlety schabowe. Smaczna wieprzowina to jednak również delikatne polędwiczki, karkówka, golonka czy żeberka. Popularne są szynki, boczki i łopatka. Nieco rzadziej jedzone jest podgardle. Praktycznie każdy kawałek wieprzowiny jest smaczny i wartościowy pod warunkiem, że został dobrze przyrządzony.

Wieprzowina nie potrzebuje wielu przypraw. Wystarczy jej sól i pieprz. Wyjątkowego smaku mogą jej dodać: majeranek, tymianek, kminek oraz cząber. Warto przyprawić nimi mięso na kilka godzin przed przyrządzaniem, aby włókna zmiękły, a mięso zyskało na aromacie i smaku. Trzeba przy tym pamiętać, że po użyciu soli wieprzowina twardnieje, a więc lepiej dodać ją pod koniec gotowania. Dobrze też wiedzieć, że do smażenia najlepiej nadaje się karkówka, polędwica, schab i szynka, zaś do pieczenia idealny jest boczek, karkówka, schab i szynka.

Dobrze przyrządzona wieprzowina może niejednokrotnie zachwycić swoim smakiem. Warto więc próbować nieznanych połączeń, czy nowego sposobu wykorzystania mięsa. Wieprzowina może być przecież jedzona na ciepło oraz na zimno jako wędlina czy nóżki w galarecie, a to jedynie niektóre z propozycji podania.