wino 5l

{{headerMessage}}
poczekać Składniki : bulion (najlepiej drobiowo- warzywny) – 5l 5 dużych cebul masło – 1 łyżka wino białe wytrawne – pół szklanki tymianek pieprz sól grzanki z białego pieczywa z serem żółtym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, - 100g pietruszki, - 300g wina czerwonego, - 3g żelatyny, - liść laurowy, - ziele angielskie. Kości wraz z mięsem pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250ºC przez godzinę. Wszystkie Zobacz więcej
StrefaUlubiona
StrefaUlubiona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
StrefaUlubiona
Baza do ciemnych sosów

Baza do ciemnych sosów 573

1
{{headerMessage}}
- 200g selera - 200g pora - 100ml oleju - 2kg żeberek (mogą być również kości cielęce) - 300g przecieru pomidorowego - 0,5l wytrawnego czerwonego wina - 1 łyżeczka ziaren pieprzu - 1 łyżeczka ziaren Zobacz więcej
Lorka
Lorka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zdrowy Zakątek
Bulion Warzywny

Bulion Warzywny 272

1
{{headerMessage}}
. Powstaje w wyniku rozpadu białek i kwasów nukleinowych, np w trakcie powolnego gotowania mięsa na rosół, lub bigosu.. im dłużej tym więcej umami. Dlaczego mówi się ,że gołąbki najlepsze są w ostatni Zobacz więcej
adeka
adeka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
nienazarty.blog.pl
Domowy cydr z polskich jabłek

Domowy cydr z polskich jabłek 1559

3
{{headerMessage}}
na jego kanał na YouTube, po wiele cennych wskazówek. W związku z tym, że to mój pierwszy raz z domowym alkoholem, działałam na sprzęcie, który mam lub pożyczam+ kupiłam kilka niezbędnych gadżetów, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wytrawnego wina * ząbek czosnku * kapka oliwy * głęboki talerz umytych i obranych grzybów, w tym przypadku maślaki i rydze * łyżka masła * natka pietruszki * twardy ser podpuszczkowy * sól i pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nowy sezon winiarski już trwa Z czym do ludzi, połowę maja mamy… można by tak powiedzieć widząc tytuł. Prawda jest jednak taka, że sezon winiarski nie zaczyna się pod koniec września, kiedy to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, w dużym 5,5l garnku, ilości można dopasować do własnych potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na przemian w słoju ok. 5l, przysypując warstwą cukru. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok. 5 dni, sprawdzając od czasu do czasu czy z soku nie zaczyna robić się wino. Jeśli coś zaczyna Zobacz więcej
grybalski
grybalski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O bentō i nie tylko
Sezon dyniowy otwarty!

Sezon dyniowy otwarty! 347

0
{{headerMessage}}
miąższu dyni, pokrojonego w kawałki 2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę 3Ł świeżego tymianku (listki bez twardych łodyżek) sok i skórka z jednej pomarańczy 2Ł oliwy do Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Szybki cydr (cydr kartonikowy)

Szybki cydr (cydr kartonikowy) 582

0
{{headerMessage}}
Nie od dziś wiadomo, że Polska jabłkiem stoi. Jest jednym z największych producentów jabłek na świecie oraz oczywiście produktów jabłkowych. Do nich zaliczmy też cydr, który od ok. roku wdziera się na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak wybrać odpowiednie wino źródło: wikipedia.org Stojąc przed sklepową półką z winami wielu z nas stoi przed trudnym wyborem. Jak zdecydować czy dana butelka będzie odpowiednia na dzisiejszy Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Domowa produkcja miodu pitnego

Domowa produkcja miodu pitnego 189

0
{{headerMessage}}
, produkcja w domu jest tania i dosyć łatwa, miód pitny nie potrzebuje zbyt dużo opieki, można stworzyć miód z dodatkiem tego, na co mamy ochotę… Długo by wymieniać. Jeśli ktoś miał styczność z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie, a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym. Poranne espresso, miska owsianki, curry na obiad, ser do wina i słodka beza na większe lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodać ciut wody. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką na ok. 20-30 minut, aby odpoczęło i nabrało więcej elastyczności. Farsz ok. 300g resztek pieczeni jagnięcej (u mnie łopatka pieczona w Zobacz więcej