wino bez drożdży

Przepis na wino z buraków: Kiedyś go podawałem kwesti przypomnienia tu podaje przepis na moje winko: Składniki 2 kg niewielkich jędrnych czerwonych buraków 2 kg cukru 4 litry wody sok z 1 cytryny Zobacz więcej
Proporcje na małą butlę ok. 10-12 litrów Potrzebujemy: 1,1 kg surowego ryżu 200 gram rodzynek ( bez glutenu!) 2 kg cukru drożdże winiarskie uniwersalne 5 gram pożywki do drożdży 9 litrów przegotowanej Zobacz więcej
Męskie śniadanie. Bez mięsa i "szanowna loża krytyków" rozłożona na łopatkiEmotikon wink Pasta: pół puszki czerwonej fasoli 2 łyżki tuńczyka w oleju łyżka skarmelizowanej, czerwonej cebuli (została mi Zobacz więcej
drew
drew Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szał wypieków
Pizza i jej wielbiciele.

Pizza i jej wielbiciele. 79

0
koktajlowe ( dziś z własnej uprawy!) i oliwki. Do tego butelka ( lub dwie ;)) dobrego wina i mamy namiastkę włoskiego klimatu. Ciasto na pizzę 500g mąki pszennej chlebowej 20g świeżych drożdży Zobacz więcej
w przygotowaniu. Zwykle dodaje się do niego wytrawne dodatki - zioła, warzywa, ale i ze słdkimi winogronami jestrewelacyjna:) Samo ciastoprzygotowujesię bez dodatku cukru, jest więc wytrawne. Jednak Zobacz więcej
Nie lubie wypieków z drożdżami, nie wychodzą mi. Nie jestem też zwolenniczką kupnych ciast, ale dla drożdżowej babki robię wyjątek, bo lubie jeść, a piec się boję:) Ale to ciasto robi się naprawdę bez Zobacz więcej
Mój pomysł na letnią pizzę: kurki i cukinia :) Smak jest rewelacyjny i naprawdę – nie mogłam się od niej oderwać. Do tego: kieliszek białego schłodzonego wina i mamy kulinarny raj ;) Ciasto (dzielę je Zobacz więcej
jest nam w tej chwili po drodze, możemy ten czar odtworzyć we własnym domu przestrzegając wszystkich zasad kulinarnych i w doborze odpowiednich składników. Pasta pomidorowa (bez żadnych dodatków), Zobacz więcej
Mini bułeczki a’la scones przygotowuję bardzo często, gdy nie ma w domu pieczywa, ani drożdży. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu. Przepis Zobacz więcej
kulinarne - kuchnia włoska". Wino w risotto jest bardzo wyczuwalne, dlatego kolejnym razem zmiejszyłabym nieco jego ilość. Miałam wrażenie jakby cała potrawa pachniała drożdżami. W oryginalej wersji Zobacz więcej
, że nazwa pasuje idealnie:) Składniki: 30 dag świeżych drożdży lub 1 dag suszonych łyżeczka cukru 2/3 szklanki ciepłej wody 4 szklanki mąki łyżeczka soli pół szklanki oliwy z oliwek 50 ml białego Zobacz więcej
i starannie selekcjonowanych składników, przetwarzanych bez zbędnego pośpiechu, jest podwójna fermentacja. Dodanie certyfikowanych drożdży do każdej miarki świeżo sfermentowanego piwa tchnąć ma w Zobacz więcej
Łatwy i szybki do zrobienia chleb z dodatkiem jajek, sera, boczku, szynki i oliwek. Bez wyrabiania,bez drożdży, nie potrzebuje wyrastać. Chlebek wychodzi bardzo bogaty i syty, idealny na weekendowe Zobacz więcej
Składniki na 5 l baniak 2,5 kg jasnego winogronu 1 kg cukru pożywka do drożdży drożdże winiarskie ok. 1.5 l wody Wykonanie Rozpoczęcie pracy nad naszym winem należy pierwszej kolejności wykonanie Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Wino porzeczkowe

Wino porzeczkowe 3826

2
w temp. pokojowej 7 kg cukru drożdże winne Burgund+ pożywka Zazwyczaj robiłam wino bez drożdży, jednakże smakując tegoroczne z porzeczek, do których je dodałam muszę przyznać, że jest mocniejsze. Do Zobacz więcej
zmiażdżyć,dodać cukier rozpuszczczony w 1 litrze wody,pożywkę oraz drożdże.Całość przykryć i odstawić na 3-4 dni.Następnie wytłoczyć sok i wlać go do butli(balonu).Po 5 tygodniach fermentacji wino Zobacz więcej
Wczoraj spędziliśmy niedzielę świąteczną w nietypowy sposób, a mianowicie na targach wina oraz degustacji tych szlachetnych burgundzkich trunków w Tonnerre. Popróbowaliśmy regionalnych trunków, Zobacz więcej
strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie wina jako składnik fociacci, jednak mi bardzo ono tam pasuje. Zresztą sami przekonajcie Zobacz więcej
Uwielbiam miękkie, delikatne, puszyste pieczywo maczać w oliwie z oliwek, najlepiej takiej z ziołami i zjadać je kawałeczek po kawałeczku. Rękami. Z oliwą cieknącą po palcach. Z kieliszkiem Zobacz więcej
kawałeczki chlebowych liści idealnie nadawały się do maczania w sosie :) Dopełnieniem dania było czerwone wino wytrawne Hāhā Marlborough Pinot Noir 2011. Składniki (na 6 sporych "liści"): 500 g mąki Zobacz więcej