wino pigwowe

Z_wkladka
Z_wkladka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z wkładką
Wino pigwowe

Wino pigwowe 1511

0
Pierwszy post z cyklu win domowej roboty. Wina, niestety są bardziej wymagające niż nalewki, zarówno pod względem ilości miejsca i czasu, ale... jaki efekt:) takiego wina nigdzie nie skosztujesz. Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Wino głogowo-pigwowe

Wino głogowo-pigwowe 345

0
Składniki: 2 kg owoców głogu, 1 kg owoców pigwowca, 3 kg cukru, 10 l wody, drożdże tokaj z pożywką. Cztery dni przed nastawianiem wina rozmnażamy drożdże z pożywką. Balony czy butle szklane przed Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Wino różano-pigwowe

Wino różano-pigwowe 570

0
napełniamy do 2/3 objętości. Po tym czasie wino ściągamy a moszcz wyrzucamy. Wino odstawiamy w butlu na 1-2 tygodnie a kiedy osad opadnie ściągamy płyn rurką, a osad wyrzucamy. Rozlewamy do butelek i Zobacz więcej
. Nalewka pigwowa jest nieco cierpka, uzupełnia smak tłustego, mlecznego camemberta. Moje małe, szybkie fondue. Camembert na gorąco z nalewką pigwową ( dla 2 osób ) - 2 małe krążki camemberta w Zobacz więcej
Dzban tej sangrii powstał zupełnie przypadkiem. W ostatni weekend przybyli goście z butelczyną różowego wina ( Car...Ros.. ). Okazało się być nie za smaczne do wypicia, pomimo rekomendacji sprzedawcy Zobacz więcej
Laktoowo
Laktoowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lakto Owo
Kwietniowe ostatki rowerowe

Kwietniowe ostatki rowerowe 41

0
, bo wegańskie jedzenie bardzo szybko się trawi" lub "nie zjadłam obiadu" ale czy trzeba się przed zjedzeniem kanapki usprawiedliwiać ? :) Obiad u siostry po 30 km - ciecierzyca w pomidorach, grzanki Zobacz więcej
. Wziąłem piękne, dorodne płaty śledziowe, solone i na dobę wrzuciłem do pół słodkiego, czerwonego wina, nie musi być wykwintne, użyłem Sofii. Przeleżały spokojnie na swoją kolej czekając. Rano dziś Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Membrillo

Membrillo 80

0
w oryginalnej wersji oddaje cały swój smak. Dobrym substytutem będzie też ser pecorino, można eksperymentować z lekko dojrzałymi serami polskimi. Można podawać z musującym hiszpańskim winem Cava, Zobacz więcej
Składniki (2 porcje): 2 filety z kaczki równej wielkości 1 pomarańcza 1 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki soku jabłkowego 3-4 gałązki trawy żubrowej (można ją kupić przez internet w Zobacz więcej
jesienno-zimowym. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu i mobilizują układ odpornościowy do walki z przeziębieniami i grupą. Owoce róży można zbierać od końca lipca. Przemrażanie owoców w Zobacz więcej
z pigwy, gdy dodamy trzecią część jabłek. Maria Śleżańska Kucharz polski 1932 Owoce pigwy według źródła są bardzo twarde i kwaśne, nazywane bywają polską cytryną. Są za to bardzo aromatyczne i Zobacz więcej
posłużyć jako deser. Z pigwy pospolitej można również zrobić kompot, wino, pyszne dżemy i marmolady. Składniki: Pigwa pospolita, grusza Cukier (3 łyżki na 1 słój 0,3 – 0,4 litra) Umytą pigwę Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Różana marmolada

Różana marmolada 769

1
(2) Boże Narodzenie(3) Bułki(3) Chleby(1) Ciasta(3) Ciasta na zimno(1) Ciastka(6) Cukierki(1) Dania jarskie(7) Dania mięsne(3) Drożdżówki(2) Dżemy i galaretki(9) Kluski(2) Nalewki(22) Przetwory(22) Zobacz więcej
tradycyjnie używane są jako środek odkażający, ułatwiający odkrztuszanie oraz jako środek napotny. Świetnie sprawdzą się również przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Mają również właściwości Zobacz więcej
jest to ciasto, które od zawsze znam z domu....17 komentarzy Sernik Metrowiec – szachownica : Gdzieś tam po sylwestrze zostało Wam trochę wina? Serni...15 komentarzy Ciasto Poranna Rosa : To jest Zobacz więcej
Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim Zobacz więcej
,nadaje sie rowniez na aromatyczne nalewki,wina i likiery.Nalewka pigwowa dobrze dziala na serce i obniza cisnienie krwi. Gdy myslalam,ze moje wekowanie na ten rok jest zakonczone trafilam na Zobacz więcej
, kompoty, marmolady, dżemy i wina. Ja lubię z niej robić przede wszystkim nalewkę. Im dłużej leżakuje tym smaczniejsza i lepsza, ale do spożycia nadaje się już po 4 miesiącach. Niedawno otworzyłam Zobacz więcej
z foremki...Jest doskonała do tostów, na śniadanie, jako przekąska z kieliszkiem delikatnego, białego wina. W Hiszpanii podawana jest w plastrach z białym serem (nie za kwaśnym), ja polecam wam Zobacz więcej
, że jak to, że już..? A przecież dopiero był Sylwester… Ale tak źle znowu z marcem nie było, bo przecież najpierw pogłaskał nas ciepłymi temperaturami. Książkę czytałam dwa razy na zalanym słońcem Zobacz więcej