wino z pigwowca

topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Wino z pigwowca

Wino z pigwowca 3652

0
{{headerMessage}}
Posiada cudowny, lekki, orzeźwiający aromat i sharmonizowany, przyjemny, delikatny smak ( bez nuty goryczki i cierpkości ). Wino z pigwowca nie ma sobie równych jeśli chodzi o wina półsłodkie lub Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Pigwowiec kandyzowany

Pigwowiec kandyzowany 2926

0
{{headerMessage}}
. C, niż cytryna!!), żelazo, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Syropy z pigwy mają leczniczy wpływ na górne drogi oddechowe, działają bowiem bakteriobójczo. Duża zawartość pektyny sprawia, że Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Wino różano-pigwowe

Wino różano-pigwowe 582

0
{{headerMessage}}
napełniamy do 2/3 objętości. Po tym czasie wino ściągamy a moszcz wyrzucamy. Wino odstawiamy w butlu na 1-2 tygodnie a kiedy osad opadnie ściągamy płyn rurką, a osad wyrzucamy. Rozlewamy do butelek i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałki mięsa i posmarować miodem. Tak przygotowaną pierś można wykorzystać na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podać gorące np. z konfiturą (u mnie z konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i kształtem przypomina gruszkę. Smakiem i konsystencją kojarzy mi się z połączeniem kwaskowego jabłka i gruszki. Bardzo fajnie komponuje się z mięsem, więc na pewno jeszcze zagości w mojej kuchni. Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Wino głogowo-pigwowe

Wino głogowo-pigwowe 358

0
{{headerMessage}}
Składniki: 2 kg owoców głogu, 1 kg owoców pigwowca, 3 kg cukru, 10 l wody, drożdże tokaj z pożywką. Cztery dni przed nastawianiem wina rozmnażamy drożdże z pożywką. Balony czy butle szklane przed Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jesienno-zimowym. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu i mobilizują układ odpornościowy do walki z przeziębieniami i grupą. Owoce róży można zbierać od końca lipca. Przemrażanie owoców w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pierwszą nalewkę z tym syropem. *Pigwę można dodać do ciasta :) * Jedyną możliwości zepsucia się naszej nalewki to wino. Winny zapach i smak owoców zasypanych cukrem świadczy o ich fermentacji. Jeśli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
U moich rodziców w piwnicy obok domowych win zawsze stało kilka butelek nalewki z pigwowca. Trzymane były na święta i wyjątkowe okazje. Robieniem nalewki zajmował się mój tato. I zapewne nie będę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
posłużyć jako deser. Z pigwy pospolitej można również zrobić kompot, wino, pyszne dżemy i marmolady. Składniki: Pigwa pospolita, grusza Cukier (3 łyżki na 1 słój 0,3 – 0,4 litra) Umytą pigwę Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy 2777

0
{{headerMessage}}
Pigwa pospolita jest uprawiana w ogrodach jako roślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do Zobacz więcej
kuchennybalagan
kuchennybalagan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchenny bałagan
Dżem z pigwy

Dżem z pigwy 3848

0
{{headerMessage}}
smakiem. Pigwa jest słodsza i ma nieco landrynkowy zapach, pigwowiec zaś jest mocno kwaśny i dużo intensywniejszy w smaku. Pigwy nie je się na surowo, ale jest bardzo wdzięcznym owocem do Zobacz więcej
weganon
weganon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
http://weganon.blogspot.com/
PIGWÓWKA

PIGWÓWKA 1114

0
{{headerMessage}}
śmiech. Alkohol wegański? Niektóre wina, piwa i inne alkohole są filtrowane przy pomocy żelatyny, białka kurzego czy żołądków rybich. No taki zestaw nie jest wegański. Na szczęście takich produktów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ją na powierzchnię owoców. Całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 minut w 180 stopniach. Kroję po całkowitym wystudzeniu. Niestety moja beza nieco upadła, ale to wina pseudo piekarnika, Zobacz więcej
olka
olka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne zapiski Olki
PIGWA PIECZONA

PIGWA PIECZONA 238

0
{{headerMessage}}
Witajcie :) dzisiaj w roli głównej pigwa, owocprzez niektórych omijany szerokim łukiem, bo twardy, kwaśny i mało atrakcyjny smakowo. Nic bardziej mylnego. Wystarczy ją odpowiednio dosmaczyć. Polecam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na radzenie sobie z przeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki 6215

1
{{headerMessage}}
Przepis na domową nalewkę Liznąwszy odrobinę teorii, możemy przejść do praktyki. Przy wyrobie nalewek obowiązuje kilka zasad, które poznaliśmy już przy produkcji miodu pitnego i wina. Przede Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Dżem z pigwowca

Dżem z pigwowca 232

1
{{headerMessage}}
, bo niestety na surowo sie nie nadaje do zjedzenia. Jest twarde jak kamień i do tego niemożebnie kwaśne:) Owoce można dość długo przechowywać, wiec też nie trzeba całego przetwarzać i robić sobie Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Wigilijny Quiche

Wigilijny Quiche 253

0
{{headerMessage}}
, chlust czerwonego wina, 1-2 łyżki oleju. Grzyby moczymy i odlewamy wodę. Kroimy w kostkę. Pomidory, cebulę i czosnek kroimy nieco drobniej. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy grzyby. Smażymy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pigwowca z nalewki 4łyżki dobrego octu z białego wina 2 duże, posiekaneząbki czosnku + 1 do marynaty kawałek drobno posiekanego imbiru (długości połowy kciuka) 1 posiekana, czerwona papryczka chilli Zobacz więcej