wiosenne ziemniaki

{{headerMessage}}
Ile razy widzę w sklepie młode ziemniaczki, nie potrafię przejść obok nich obojętnie Zwłaszcza obok tych na prawdę malutkich. Uwielbiam je za kolor, kształt i wyjątkową kruchość, która sprawia że Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemto
Wiosenne ziemniaki (tu dou si)

Wiosenne ziemniaki (tu dou si) 55

0
{{headerMessage}}
Wiosenne ziemniaki (tu dou si) Fajny azjatycki, chrupiący ziemniak. Podawany na ciepło. Jadłam w wersji łagodnej i pikantnej. Jedna i druga wersja jest bardzo dobra. Oczywiście ja wybieram ostre. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj nareszcie nadszedł ten dzień. Pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w tym roku i to jaki! Ryba z masłem i koperkiem z pysznymi aromatycznymi ziemniakami to moim zdaniem jeden z najlepszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś na obiad mają być pieczone ziemniaki z roladami z kurczaka. Zawsze mam problem z doborem odpowiedniej surówki do pieczonych ziemniaków. I przypomniały mi się opowiadania znajomych, że w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj stwierdziłam, że mam ochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdy na dworze jest parno i gorąco (nareszcie!), w mojej kuchni najlepiej sprawdzają się dania proste i szybkie. I taka też jest sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To moje pierwsze szparagi w tym roku i chyba byłam za nimi bardzo stęskniona, bo smakowały tak, jakbym nie jadła ich od wielu, wielu lat. Orzechowe, chrupiące (nie przegotowujcie ich!), lekkie i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj pomysł na szybki, wiosenny obiad, który całkiem przypadkiem okazał się bardzo smakowitym połączeniem. Przepis na guacamole to oczywiście nic szczególnie oryginalnego, jednak chcę się z Wami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
naszykowane ziemniaki genialnie sprawdzą się do lekkich, wiosennych posiłków. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiosenna kuchnia nieodmiennie kojarzy misięz młodymi ziemniakami inowalijkami. Kiedyś mimo wszystko smakowały one inaczej, lepiej. No, ale jaksięnie ma cosięlubi... Namawiam dziś Was na tworzenie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak, to wiosenny rarytas, szczególnie z młodych warzyw. Niestety nie wiem, kiedy rzeczone zagoszczą na straganach, bo wiosna postanowiła przezimować, gdzieś w ciepłych krajach. Mając, jednak, tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wypatrzyłam ten przepis u Asi , zachwycił mnie kolorami i takim wiosennym klimatem :) Nawet nie spodziewałam się, że zupa ta będzie hitem tegorocznego sezonu na szparagi. Musicie ją przygotować, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z czym kojarzy się wiosna w kuchni? Po pierwsze ze świeżością. Wiosenne produkty kuszą swoim zielonym kolorem, pięknymi natkami i zapachem. Coraz trudniej przejść obojętnie koło straganu z warzywami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i morską solą... Mogę tak wymieniać i wymieniać. Po pierwszym zaspokojeniu szparagowego apetytu, zaczynam je dodawać do innych dań. Często są to tarty. Dzisiejsza powstała całkowicie spontanicznie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli mam wielką ochotę na pyszne wielkopolskie pyreczki, wówczas przyrządzam ziemniaki z nie-smażoną cebulą i mnóstwem ziół. To jest proste, chłopskie danie, niewyszukane, niefotogeniczne, ale bardzo Zobacz więcej
Aga
Aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pichcę sobie
Wiosenne ziemniaki

Wiosenne ziemniaki 47

1
{{headerMessage}}
Nikt nie mówi, ze ziemniaki na talerzu muszą być nudne, zwykle, bezbarwne. Ja zaskoczyłam ostatnio wszystkich i podałam pełną koloru wersję młodych, polskich ziemniaków. Efekt był taki, że znikały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kotlety mielone mogą mieć dużo postaci i smaków. Lubię eksperymentować z dodatkami do takich kotletów bo zawsze jestem ciekawa co z takiego eksperymentu wyjdzie. Dzisiaj takie właśnie kotlety, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
«nie znaleziono słowa»… hm? Te młode wiosenne ziemniaki są faszerowane francuską specjalnością – rillettes… każdy region ma swoją. Za zwyczaj chodzi o wieprzowinę gotowaną długo około 24 h z ziołami Zobacz więcej