właściwości syropu z buraka

8 buraków cukier Buraki umyć i wydrążyć na środku otwór, do którego należy wsypać cukier. Całość zapiekamy w piekarniku w temp 180 stopni 60 minut, po czym zlewamy zebrany w otworach sok. Pozostałe Zobacz więcej
Lubicie buraki? Przyznaję, że sama średnio za nimi przepadam, jednak ze względu jego zdrowe właściwości staram się go przemycać do codziennej diety. Dzisiaj proponuje oczyszczający czerwony koktajl z Zobacz więcej
Odkąd kupiłam wyciskarkę w naszym domu częściej pije się soki. Próbujemy różnych kombinacji. Ja z racji ograniczania owoców staram się komponować soki warzywne. Najczęściej z marchwi i buraków. Jednak Zobacz więcej
Lubicie buraki? Ja bardzo. Nie tylko są smaczne i zdrowe, ale też mają właściwości detoksykacyjne i ponoć wzmacniają odporność organizmu. Pamiętam, że w dzieciństwie mama podawała nam syrop z buraka Zobacz więcej
Kolejna mikstura do domowej apteczki. Tym razem jest to syrop z buraka. Stosuje się go przede wszystkim na kaszel i chrypkę, ale ma także inne właściwości zdrowotne. Jest źródłem żelaza oraz kwasu Zobacz więcej
spokojnie przygotowuję syropy z cebuli i buraka, robię herbatkę lipową z sokiem z rokitnika i z miodem, nacieram Córkom plecy gęsiną i gotuję potrawy z kaszy jaglanej. Bardzo ważne jest odkwaszenie Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Koktajl z jeżyn

Koktajl z jeżyn 83

2
zielone liście szpinaku – staram się spożywać jak najwięcej zieleniny a akurat delikatny smak szpinaku nie wpływa na smak koktajlu. Kolor koktajlu z jeżyn nie jest może zbyt szczególny, ale smak i Zobacz więcej
Pogoda za oknem i pora roku niestety nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Trzeba się jakoś bronić przed przeziębieniem i katarem. Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa, po brzegi wypełniona witaminą C, Zobacz więcej
, (chociaż nie tak zakalcowate), z dodatkiem kremu z karmelizowanego buraka i mascarpone to ciekawa odmiana tradycyjnych słodkich babeczek. Smak botwinki nie jest tu mocno wyczuwalny, ale dodaje Zobacz więcej
;) Buraka i banany kroimy, dodajemy wszystko do miksera, zalewamy mlekiem roślinnym (ok. szklanki) i blendujemy na gładką masę. Z tej ilości wychodzi mi 0,5 l pożywnego, czerwonego szejka. Można Zobacz więcej
właściwości odżywcze. Należy do tej samej rodziny, co burak i szpinak i jest spokrewniona ze zdrowym amarantusem. Jestdoskonałymźródłem pełnowartościowegobiałka i aminokwasów egzogennych (czyli Zobacz więcej
(ciemniejszy niż kakao) kolor, ale kakao i karob różnią się w smaku. Ten drugi jest troszkę słodszy, karmelowy, a stosowany w zbyt dużej ilości może mieć nieco metaliczny posmak. Różne źródła podają, Zobacz więcej
Końcówka kwietnia to święto mniszka. Zielone miejskie trawniki, łąki, skraje lasów, wszystko upstrzone żółtymi kwiatkami. Widok cudowny, szkoda ze tak krótkotrwały. Śpieszmy się więc i korzystajmy z Zobacz więcej
O tym jak zdrowe są buraki i dlaczego warto je jeść mogliście już przeczytać na moim facebooku. Oto kolejna odsłona słodkości z burakiem w roli głównej, z którymi komponuje się on niezwykle Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Domowe sposoby na kaszel

Domowe sposoby na kaszel 184

1
na kaszel? Zamiast faszerowania się lekami, postawmy na zdrowe leczenie! Najlepsze, domowe sposoby na kaszel: Syrop z cebuli Cebulę musimy posiekać na drobną kosteczkę. Zasypujemy ją cukrem i Zobacz więcej
odpowiednią porcję do garnka, wlewamy odrobinę wody i ciągle mieszając podgrzewamy. Podajemy ze wszystkim: miodem, syropem z agawy, musami z jabłek, domowymi powidłami, bakaliami, twarogiem, burakami Zobacz więcej
jak zawsze, nie tylko zajadać się nimi solo, ale też dodać do jakiegoś dania, wypieku, itp. Upiekłam więc ultra czekoladowe ciacho, żeby było jeszcze ciekawiej - z burakiem. Niczym brownie, mokre i Zobacz więcej
Pomysł na proste śniadanie czy kolację. Omleciki smakują również na zimno więc można je zabrać na spacer jednak najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. My z mężem traktujemy je jak chleb. Filipek lubi Zobacz więcej
nie potrzebuje przypraw, jej smak wynika z zastosowanych składników, tych po prostu poszatkowanych jak i tych, którym wcześniej nadaliśmy smak. Feta z ciecierzycy niesie ze sobą smak ziół i czosnku, Zobacz więcej
popularna w kuchni japońskiej. Japończycy robią z tej fasoli różne cuda, m.in. nadzienia do ciastek i mamegashi (chrupiące ziarna strączkowych). Burak - zawiera duże ilości kwasu foliowego, potasu i Zobacz więcej